Cam kemik hastasına rapor vermediler.!

sercan1988

Üye
Üye
Katılım
Tem 21, 2011
Mesajlar
148
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bir tanıdıdgım var can kemik hastasıs boyu 1 metreden az.devamlı evde kalıyor .onun için HEYET RAPORU ALMAYA GİTTİLER HASTANE KAYMAKAMLIGA MAL MÜDÜRÜNE SEVK ETMİŞ.ORADA BABASININ ÜZERİNE BİR EV VE BİR ARABA OLDUGUNDAN VERMEMİŞLER.

ŞİMDİ HEYET RAPORU İÇİN NEDEN KAYMAKAMLIGA GÖNDERDİLER Kİ?

ŞİMDİ BU KİŞİ HEYET RAPORU ALAMAZMI.ALMASI İÇİN KİME BAŞVURMALIYIZ.BUNUN SAĞLIK MASRAFLARI BABASI BAĞKURLU OLDUGU İÇİN ONDAN YAARARLANIYOR.PEKİ BU KİŞİ ÖZÜRLÜ MAAŞIDA ALABİLİRMİ.ALAMASSA DEVLET İŞ BULSUN O ZAMAN NE BU BÖLE YA.

CEVAPLARSAN SEVİNİRİM HALİL ABİ ÇOK DUYARLI BİR SİTE ALLAH YARDIMCIN OLSUN...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Heyet raporu için hastane kaymakamlığa sevk etmez. Arkadaşın 2022 maaşı almak için malmüdürlüğüne başvurmuştur, malmüdürlüğüde sağlık raporu alması için hastaneye sevk etmiştir.
Bahsettiğin arkadaşın kaç yaşında? 18 yaş altı ise maaş alma işi biraz sıkıntılı olur.
 

sercan1988

Üye
Üye
Katılım
Tem 21, 2011
Mesajlar
148
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
18 yaş üstü.
hastane bashekim yardımcısı bu %20 alır demiş bunları malmüdürlüğüne yollamış mal müdürüde başını belaya girri çok sık denet var.diye vermemiş.bunlarda apaçık rüşevetr istemiş gibi.
18 yaş üstü oldugu için gerekli şartlar ve madde madde koyarmisiniz.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Hastaneden alınmış %40 ve üzeri sağlık kurulu raporu, hiç bir sosyal güvenlik tabi olmama, giderler çıkartıldıktan sonra ailede kişi başına düşen gelir 100 TL yi geçmiyorsa 2022 maaşı alır.
 

sercan1988

Üye
Üye
Katılım
Tem 21, 2011
Mesajlar
148
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

PİRİMSİZ ÖDEMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE



ANKARA


18 yaşını doldurmuş özür derecesi % 40’ın üzerinde olan engelli bir çocuğum bulunmaktadır. Özürlü maaşı almak Mal Müdürlüğüne müracaat ettik; ancak Mal Müdürlüğü benim emekli olduğumu öne sürerek çocuğuma her ay muhtaçlık sınırının (82 YTL) üzerinde harçlık verebileceğimi belirterek müracaatımıza olumsuz cevap vermiştir.

Oysaki 2022 sayılı kanuna göre “Özür derecesi% 40-69 arasında olan ve özürlü olduklarını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan 18 yaşını doldurmuş bulunan ve herhangi bir işe yerleştirilememiş olan özürlülerden; kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan ve her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlara özürlü maaşı bağlanır” denilmektedir.

Yukarıdaki maddede belirtildiği üzere benim engelli çocuğumun muhtaçlık sınırı olan 82 YTL’nin üzerinde herhangi bir geliri bulunmamaktadır. İlgili Mal Müdürlüğü benim emekli maaşımı öne sürerek her ay çocuğuma muhtaçlık sınırı olan 82 YTL’nin üzerinde bir harçlık verebilme ihtimalinin olduğunu öne sürerek müracaatımızı bile kabul etmemiştir. Oysaki Medeni Kanun’da belirtildiği üzere 18 yaşını dolduran engelli bireylere anne-baba bakmakla mükellef değildir ve çocuklar artık reşit sayılırlar. Bu durumda anne-babanın gelirinin baz alınarak hareket edilmesinin hukuka uygun olmadığını düşünüyorum.

Bizlerin müracaatından önce 18 yaşını doldurmuş birçok engelli bireye anne-babanın gelirine bakmaksızın özürlü maaşı bağlanmıştır ve yakın zamanda da özürlü maaşı kanunu ve Medeni Kanun’da bu konu ile ilgili olarak herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen bizlere neden böyle bir uygulama yapılmaktadır ve müracaatımız reddedilmektedir?

Bu konu ile ilgili olarak gereğinin yapılmasını ve ilgili Mal Müdürlüğüne bu konuda müracaatımızı kabul etmesi yönünde gereken hukuki prosedürün tamamlanmasını sizlerden rica ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.


Adı Soyadı
Tarih

İmza

ADRES:
 

sercan1988

Üye
Üye
Katılım
Tem 21, 2011
Mesajlar
148
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iyi günler,cam kemik hastası bir tanıdıgıma rapor vermediler.verecekleri oran ise,%20 miş.ama yönetmelik endokrin sistemi hastalıklarında d bendinde %40 diyor neden böyle hastaneler bu yönetmeliği çiğniyor diĞer bir konu.mal müdürlükleri.bu kişilere heyet raporunu alsa dahi anne -baba nın üzerine malvarlıgı oldugundan engelli maaşını bağlamıyor.ama MEDENİ KANUNUMUZA GÖRE O KİŞİ FİİL EHLİYETİNE SAHİP ,Çünkü Medeni Kanuna göre 18 yaşının dolduran bireylere anne-babası bakmakla mükellef değildir ve reşit sayılırlar. Dolayısı ile 18 yaşını doldurmuş engelli bireylerden yukarıda belirtilen diğer şartları yerine getirenlere anne-babasının gelirine bakmaksızın özürlü maaşının bağlanması gerekmektedir.
65 yaşından küçük 18 yaşından büyük olup, özür derecesi %40 ile %69 arasında olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir ya da aylık hakkından faydalanmayan vatandaşlarımıza, herhangi bir işe yerleştirilememiş olanlara, her türlü gelirleri ile Medeni Kanunumuza göre nafaka yükümlüsü yakınlarından sağladığı ya da sağlayabileceği nafaka miktarının aylık ortalamasının muhtaçlık sınırının altında olması halinde ödenen aylıktır.

18 Yaş Üstü Engellilerin, Özürlü Maaşı Almak İçin Mal Müdürlüklerinde Karşılaştıkları
18 Yaşını Doldurmuş (18 Yaşının Üzerinde) Engelli Arkadaşlarımızın Birçoğu, Özürlü Maaşı Almak İçin Bulundukları Bölgelerdeki Mal Müdürlüklerine Müracaat Ettiklerinde olumsuz cevapla karşılanmakta ve başvuruları reddedilmektedir.

Türkiye'nin birçok ilinde ve ilçesinde Mal Müdürlükleri bulunmaktadır. Bunların birçoğu Özürlü Maaşları konusunda başvuruları almakta ve incelemektedirler.Engelli maaşları konusunda, Mal Müdürlüklerinde bulunan komisyonlar tarafından engelli bireylerin özürlü maaş başvuruları incelenmekte,evraklara bakılmakta ve karar verilmektedir. Bu karar verilirken engelli bireyin anne-baba gelirleri özelikle incelenmektedir ve bu inceleme verilecek kararı önemli bir şekilde etkilemektedir.

2022 sayılı Özürlü Maaşları kanunu'nda ve yönetmeliğinde yapılan değişiklikle engelli bireylere verilen maaşlar konusunda önemli bir artış sağlandı. Ancak 18 yaşının üzerindeki engelli bireylere maaş bağlanması sırasında Mal Müdürlükleri tarafından anne-baba gelirinin baz alınması ve bunun engelli bireyin bir geliriymiş gibi gösterilmesi yani engellinin kendi kazancıymış gibi yada harçlığıymış gibi algılanması ve bunun sonucunda bu duruma göre hareket edilerek maaş başvurusunun reddedilmesi birçok olumsuzluğa neden olmaktadır.


İlgili cümle Şöyledir:
"Medeni Kanunumuza göre nafaka yükümlüsü yakınlarından sağladığı yada sağlayabileceği nafaka miktarının aylık ortalaması muhtaçlık sınırının altında olması halinde ( 1 Ocak 2009 İtibari İle 87 TL dir.) maaşın bağlanması söz konusudur."(Yönetmelikte yada kanunda böyle belirtilmemektedir.)

Yukarıdaki cümlede belirtilen nafaka yükümlüsü yakınlarından sağladığı yada sağlayabileceği nafaka miktarı, 18 yaşının üzerindeki engelli bireylere uygulanamaz. Çünkü Medeni Kanuna göre 18 yaşının dolduran bireylere anne-babası bakmakla mükellef değildir ve reşit sayılırlar. Dolayısı ile 18 yaşını doldurmuş engelli bireylerden yukarıda belirtilen diğer şartları yerine getirenlere anne-babasının gelirine bakmaksızın özürlü maaşının bağlanması gerekmektedir.



Mal Müdürlüklerinin birçoğunda böyle bir uygulama yoğun olarak yapılmakta ve engelli arkadaşlarımızın çoğu mağdur edilmektedir. Bu durumu yasal değildir ve engelli bireylerin tamamını bu konuda ilgili Mal Müdürlüklerinden red cevabını alır almaz hemen bir itiraz dilekçesi yazmaya, akabinde red cevabı aldıktan sonra hemen dava açmayı öneriyoruz. Çünkü haklı oldukları bir konuda haklarını aramalarını öneriyoruz.

Mal Müdürlüklerinde ilgili mevzuata hakim, bu konuyu iyi bilen uzmanların olduğunu biliyoruz ama her Mal Müdürlüğünde bu uzmanlardan bulunmamaktadır. Dolayısı ile burada Pirimsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünün bu konuda devreye girmesini ve çözüm üreterek engelli arkadaşlarımızın hakkı olan bu maaşı alabilmesini sağlaması öneriyoruz. Yoksa bu konuda dava açan engellilerin birçoğu bu davayı kazanacaktır.

Hatta şunu söylemek te mümkündür: 6 ay öncesine kadar aynı durumda olan birçok engelliye bu maaş bağlandı ve bu yapılırken anne-babalarının gelir durumu dikkate alımadı. Şimdi ne oldu da ,ne değişti de anne-babanın gelir durumu 18 yaşını doldurmuş engelli bireyler için dikkate alınmaya başlandı? Ne engelli maaşlarında ne de Medeni Kanun'da bu konu da herhangi bir yasal değişiklik olmadı. Olmadığı halde bu uygulamanın nedeni nedir?Tamamen keyfi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Çünkü son zamanlarda bu yasadan yararlananların sayısı çok artmışır. Bu konunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz.

Anayasa`nın 10. Maddesi :
Kanun önünde Eşitlik

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlaR.

Anayasa`nın 11. Maddesi :
Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü

Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.

BURDAN ÇIKAN SONUÇ YÖNETMELİKTE YAZMAYAN BİŞEY İÇİN BU ENGELLİ VATANDAŞALRIMIZ AİLESİNDEN BAĞIMSINZ VE REŞİTTİR.

AYNI DİLEKÇEYİ YOLLASAK Bİ ÇÖZÜM OLURMU...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Olabilir tabi. Denemekte fayda var.
 

sercan1988

Üye
Üye
Katılım
Tem 21, 2011
Mesajlar
148
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
şimdi söyle bir istektede buluncam bu kişi %40 özrü alsin bu kişiye engelli maaşi bağlayin.bu kişi malulen emeklilik için %40 için 3600 gün prim istiyorlar galiba .bunu yatirsin .emekli olup güvencesini sağlasin keşin engelli maaşini doğru değilmi.ozaman bu kişilere iş bulun hem hetey raporu vermicen.hemde ana babadan bakiliyor diye maaş vermicen.hani sosyal devlet .demi abi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst