Cami Engelliler İçin Yeniden Düzenlendi.!

F

Fırtına

Guest
cami%282%29.jpg



Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir caminin cemaati bedensel engellilerin camiye gelmediğini fark edince el ele verip camiyi engellilere göre düzenledi. Keçiören Kuyubaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Atakan, camiye tekerlekli sandalyelerin geçebileceği rampalar, engellilerin abdest alabileceği bir lavabo, engelliler için duş ve tuvaletler eklediklerini belirterek, tüm tadilatların hayırseverler tarafından yaptırıldığını söyledi.

Keçiören Kuyubaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Atakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç ay önce engelli bir vatandaşın namaz kılmak için camiye geldiğini, ancak caminin içine giremediği için geri döndüğünü, o sırada buna şahit olan cemaatin de duruma üzülerek böyle bir karar aldığını söyledi.

Atakan, camiye tekerlekli sandalyelerin geçebileceği rampalar, engellilerin abdest alabileceği bir lavabo, engelliler için duş ve tuvaletler eklediklerini belirterek, tüm tadilatların hayırseverler tarafından yaptırıldığını bildirdi.

Değişikliklerin 3 ay önce gerçekleştirildiğini kaydeden Atakan, o günden bu yana camiye gelen engelli sayısının arttığına dikkati çekti.

1956 yılında yapılan 4 katlı Kuyubaşı Cami'nin özel günlerde 2-3 bin kişiyi ağırladığını anlatan Atakan, "Sağlıklı insanların olduğu kadar sağlığın kaybetmiş diğer arkadaşlarımızın da ibadetlerini diledikleri gibi yapmaya hakkı olduğunu düşünüyoruz. Elimizden geldiğince cemaat olarak camimizi daha da güzelleştirmek herkesin ibadetlerini rahatça yapacağı bir yer haline getirmek istiyoruz. Bu yönde çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.

DÜNYA ENGELLİLER DERNEĞİ'NDEN ENGELLİLERE "YENGEÇ KOL"

Dünya Engeliller ve Dostları Gelişim Derneği Genel Başkanı Nedim Kılıç ise, cami cemaatinin duyarlılığından çok etkilendiklerini belirterek, bunun Türkiye'de şimdiye kadar gördüğü ilk örnek olduğunu söyledi.

Kılıç, kendisinin de 4 yaşındayken köyde ehil olmayan bir kişinin vurduğu iğneden sonra sakat kaldığını anlatarak, "Engelli arkadaşlarımız bize hep 'bizim de ibadetlerimizi yapabileceğimiz bir cami yok mu?' diye soruyordu. Bizler engelli olmayı istemedik. Yüce Yaradan bize bunu nasip gördü. Tek isteğimiz toplumun bize aralarında yer açması. Sağlıklı insanlar da yarının engelli adayları.. Türk toplumunun daha duyarlı olmasını bekliyoruz " diye konuştu.

Daha önce Türkiye çapında "Tane tane kapak topla bir engelli sevindir" kampanyasını yaptıklarını da hatırlatan Kılıç, bu kapsamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere 500 engelliye tekerlekli sandalye bağışında bulunulduğunu bildirdi.

Kampanyaya Afganistan ve Azerbaycan gibi ülkelerden de destek aldıklarını kaydeden Kılıç şöyle konuştu;

"Yaptığımız kampanyaya dünyanın farklı ülkelerinden destek olarak bizleri çok mutlu ettiler. Biz de dernek olarak yeni bir projeyi hayata geçirdik. Yengeç adını verdiğimiz, oturduğunuz yerden uzanarak istediğiniz eşyayı alman ızı sağlayacak bir aparat geliştirdik. Bunun engellilerin hayatını kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Tek başına yaşayan ev işleri temizlik yapmak zorunda olan kimseler kullansın istedik. Yine yardımsever vatandaşların desteklerini bekliyoruz. Plastik kapak kampanyasında olduğu gibi vatandaşlar yine atık kitap, kırtasiye malzemesi ve kapak gibi şeyleri toplayarak bize gönderebilir. Bu gönderilenler 100 kiloya ulaştığında patenti bizim elimizde olan bu yengeç kollardan anlaştığımız bir fabrikada üretilerek engellilere bağışlanacak.."

Ramazan dolayısıyla Teravih ya da Cuma namazlarına gitmek isteyen, ancak gidebilecek durumda olmayan engellilerin kendilerini aramaları halinde derneğe ait araçla uygun olan camiye götürülebileceklerini kaydeden Kılıç, Kuyubaşı Cami'ne de engelliler için bir tekerlekli sandalye bağışladıklarını ve talep olması halinde bu sayının engelli sayısı kadar arttırılacağını ifade etti.
 
F

Fırtına

Guest
Engelliler Engelsiz İbadet Yeri İstiyor.!

sultan-ahmet-cami.jpg



Yozgat'ta engelliler, ibadetlerini yerine getirebilmek için camilere tekerlekli sandalye ile girebilecekleri yer istiyorlar.

İç Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği (İÇADER) Yönetim Kurulu Başkanı Hamide Taşarslan Erdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ibadet özgürlüğünün herkes gibi engelliler için de geçerli olduğuna dikkati çekti.

Tadilatlar yapılarak ibadethanelerin özürlülerin rahatça ibadetlerini yapabileceği mekanlar haline dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Erdil, "Camide namaz kılmak isteyen engelliler için de ibadet yerleri olmalı ve açık bulundurulmalı. Kolaylık dini olan İslam'ın emrettiği ibadetlerin herkesin kolaylıkla yapabileceği ortamların hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Damar tıkanması nedeniyle bacağı kesilen Yalçın Aközlü de ibadetini camide yapmak isteyen engelliler için uygun ortamların bulunmadığını belirterek, camilere ibadet edebilecekleri yer yapılmasını istedi.

İbadetlerini yapmak için camilere gidemediklerini, bununda kendilerinde büyük bir manevi çöküntü oluşturduğu ifade eden Aközlü, "Biz engelliler hayatın her alanında engeller ile karşılaşıyoruz. Ben kendi tekerlekli sandalyemle camiye gireyim. Cemaatin içinde olayım. Herkes gibi hocayı görerek namaz kılayım istiyorum. İki kere teravih namazına gittim. Bazı vatandaşların yardımı ile camiye girebildim. İnsanlarımız bazı konularda hassas bu gibi durumlarda bizlere yardım ediyorlar, fakat ben kimseye yük olmak istemiyorum. Bu yüzden gerekli düzenlemeler yapılarak camilerin kapısının engellilere de açılmasını istiyoruz" dedi.

Yozgat İl Müftüsü Nuh Korkmaz ise yeni yapılan camilerde engellerin ibadet edebilecekleri ve kolaylıkla girmelerini sağlayacak yerlerin yapıldığını kaydederek, "Yeni yapılacak camilere engelli vatandaşlarımızın yer yapılmasını rica ediyoruz. Abdest alma ve namaz kılma yerlerinin engelliler için uygun olmasını istiyoruz. Hatta yeni yapılan TOKİ camimizde bu yapıldı" diye konuştu.

Yeni yapılan camilerin engelli vatandaşlara da açık olacağının altını çizen Korkmaz, "Bazı engelli vatandaşlarımız Çapanoğlu Büyük Cami gibi tarihi camilerde ibadet yapmak istediklerini bize iletiyorlar. Bizden gerekli koşulların sağlanmasını istiyorlar. Ama biz bu gibi tarihi camilerin yapısını bozamıyoruz. Tarihi camiler Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğu için o camilerin dokusunda herhangi bir değişiklik yapamıyoruz" dedi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst