Candan Erçetin ve Müzikleri

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
candan-ercetin-meger-38.jpg



Candan Erçetin (d. 10 Şubat 1963, Kırklareli), Arnavut kökenli Türk pop müziği sanatçısı.. Uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nde müzik öğretmenliği görevini sürdürmüştür. 2007-2009 arası Galatasaraylılar Derneği Başkanlığı yapmıştır. 2009 itibariyle Galatasaray Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Hayatı;

10 Şubat 1963'te anne Priştina, baba Üsküp'lü göçmen bir ailenin kızı olarak Kırklareli'de dünyaya geldi. İlkokulu Kırklareli'nde bitirdi. Erçetin, 11 yaşında İstanbul'da burs sınavına katıldı ve Galatasaray Lisesi'ni kazandı. 11 yaşında ailesinden ayrıldı. 1989'lu yıllarda Fransız Chanson'u ile tanıştı. 1978'de İstanbul Belediyesi Şan Okulu'na gitti ve şan dersleri aldı. 1986'da Norveç, Oslo'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'n da Türkiye'yi Klips ve Onlar grubu bünyesinde Halley şarkısını seslendirerek temsil etti ve grup Türkiye'nin o zamana kadarki en iyi derecesini elde etti.

Müzikal kariyeri;

Ana maddeler; Hazırım (albüm), Sevdim Sevilmedim (albüm), ve Çapkın (albüm)

Candan Erçetin'in ilk albümü Hazırım, 1995 Ağustos'unda yayınlanmıştır. 12 şarkıdan oluşan albümde Gökhan Kırdar çoğunlukta olmak üzere, Sezen Aksu, Yusuf Bütünley, Ahmet ve Balkan halk ezgileri gibi ünlü sanatçıların bestelediği şarkılar yer almaktadır. İkinci versiyonuda basılan albümün ilk versiyonunda Sevdim Sevilmedim ve Umrumda Değil (Mix) bulunmamaktadır. Albümde yer alan Umrumda Değil, Hangi Aşk Adil Ki, Vakit Varken, Daha, Nar Çiçeği ve Sevdim Sevilmedim şarkılarına klip çekilmiştir.

1996 yılında yayınlanan diğer bir albüm olan Sevdim Sevilmedim, Candan Erçetin'in ilk remix EP olup toplamda ikinci albümüdür. 6 şarkıdan oluşan albümde ilk albümde de yer alan Umrumda Değil ve Sevdim Sevilmedim şarkılarına yapılmış remix EP'ler yer almaktadır. Candan Erçetin bu albümle birlikte çıkardığı tüm albümlerde remix albüm çıkarmaya başlamıştır.

17 Haziran 1997'de Çapkın albümü sanatçının ikinci stüdyo albümü olup toplamda 3. albümüdür.Albümde 12 şarkı yer alıp, albümün oluşmasında sanatçı çoğunlukla Mete Özgencil ile çalışmıştır. Albümde 10. şarkı olarak bulunan Yalan şarkısı büyük bir ilgi görmüş ve yoğun bir dinleyici kitlesi tarafından dinlenmiştir. Albümde yer alan Yalan ve Onlar Yanlış Biliyor şarkılarıyla ödüller alan sanatçıya, Her Aşk Bitermiş adlı parçaya çektiği video klipden yurtdışında en iyi klip ödülü verilmiştir. Albümde yer alan Yalan, Çapkın, Onlar Yanlış Biliyorlar ve Her Aşk Bitermiş şarkılarına klip çekilmiştir.

Ana maddeler; Oyalama Artık (albüm) ve Elbette (albüm)

1998 Ağustos'un sonuna doğru yayınlanan ve Candan Erçetin'in 2. remix EP albümü olan Oyalama Artık albümü 7 şarkıdan oluşup Oyalama Artık, Aşkı Ne Sandın, Kaybettik Biz, Onlar Yanlış Biliyor şarkıları yeniden düzenlenmiş remix yapılmış ve Oyalama Artık şarkısına klip çekilmiştir.

5 Ocak 2000 tarihinde yayınlanan Elbette albümü Candan Erçetin'in üçüncü, toplamda 5. albümüdür. Sanatçının diğer albümlerinde olduğu gibi bu albümünde de birçok şarkıda son kez Mete Özgencil imzası vardır. Söz ve müziğinin sanatçıya ait albümde bulunan Elbette şarkısı dinleyici kitlesinden oldukça beğeni toplamıştır. Ayrıca klip çekilmediği halde o yılın en fazla dinlenen albümlerinden olmuştur.

Ana maddeler; Unut Sevme (albüm), Neden (albüm), ve Chante Hier Pour Aujourd'hui (albüm)

Candan Erçetin'in 3. Remix albümü olan Unut Sevme 2001 yılının başında yayınlanmıştır. Unut Sevme adlı şarkıya çekilen versiyonların yanında 3 farklı versiyona da yer verilmiştir.

20 Mayıs 2002'de yayınlanan Neden sanatçının dördüncü, toplamda 7. albümüdür. Albümde yer alan çoğu şarkıda Candan Erçetin'in söz ve müzikleri bulunmakla birlikte Dünya Hali, Neden, Hayırsız ve Parçalandım şarkılarını sözleri sanatçı tarafından yazılmıştır.

Ana maddeler; Remix (Candan Erçetin albümü) ve Melek (albüm)

Neden albümünde yer alan şarkıların remixlerinden oluşan 2003 yılında Remix adı ile yayınlanan albümdür. Ayrıca bu albümde diğerlerinden farklı olarak Türkiye, Bosna Hersek ve Avusturya ortak yapımı, yönetmenliğini Pjer Zalica'in yaptığı Gorı Vatra filminden "Yazık oldu" şarkısıda yer almıştır.

21 Haziran 2004'te yayınlanan ve sanatçının 6. solo, toplamda 10. albümü olan Melek albümüdür. Albüm 14 parçadan oluşmaktadır ve sanatçının Ceza ile yaptığı bir de düet bulunmaktadır. Albüm için Melek şarkısına çekilen klip izleyici ve dinleyici kitlesince beğeni toplamıştır. Albümde birçok besteci ve söz yazarının katkıları yanı sıra bestesi ve bazı müzikleri Candan Erçetin'e ait Melek, Meğer, Canı Sağolsun, Sitem, Bu Sabah ve Sensizlik şarkıları da bulunmaktadır.

Ana maddeler; Remix'5 (albüm) ve Aman Doktor (albüm)

16 Temmuz 2005 tarihinde yayınlanan Candan Erçetin remix albümüdür. Albümde 10 şarkı bulunup, sanatçı bu albümünde 2004 tarihinde yayınladığı Melek albümünde yer alan şarkıların remixlerine yer vermiştir.Les Choristes (Koro) filminin müziklerinden olan Vois Sur Ton Chemin (Sevdim Anladım) şarkısının Türkçe'si sanatçı tarafından söylenmiş ve aynı albümde yer almıştır. Kuştepe Çocuk Korosu da sanatçıya eşlik etmiştir.

Aman Doktor, Candan Erçetin'in Türk-Yunan kültürlerine ait şarkıların aynı kültürel ezgilerle söylediği 9 Aralık 2005 tarihinde yayınlanan yedinci stüdyo albümüdür. Şarkıları yarı Türkçe ve yarı Yunanca olarak yorumlamıştır. Ayrıca şarkıların yayınlandığı albümde şarkıların resimli hikâyelerine de yer verilmiştir.

27 Şubat 2009 tarihinde gösterime giren Gölgesizler filmi için Candan Erçetinin yaptığı film müziği teklidir. Şarkının adı Ben Kimim olup 27 Kasım 2008 tarihinde sadece internetten ücretsiz indirmek koşuluyla ücretsiz olarak yayınlanmıştır. Ayrıca şarkı için filmden kısa alıntılar yapılmış video klip de bulunmaktadır. Tv'de ilk kez 16 Ocak 2009 tarihinde Beyaz Show'da yayınlanmıştır. Ayrıca şarkının geçtiği filmin yapımcısı Candan Erçetin olup, film müziği de sanatçıya aittir.

* Sanatçı ilk albümünü çıkarmadan önce Seyyal Taner'in Alladı Pulladı, Nazan Öncel'in "Bir Hadise Var", Mehmet Teoman'ın "Ter İçinde" , Gökhan Kırdar'ın "Tutunamadım" albümlerinde vokalistlik yapmıştır.

* 11 Eylül 1995'de "Hazırım" adlı ilk albümünü piyasaya sürdü. 1996 Temmuz'unda Rumeli Hisarı'nda konserler verdi.

* 16 Şubat 1997 'de "Çapkın" adlı 2. albümü piyasaya girdi ve "Yalan" adlı şarkısı ile oldukça yoğun bir dinleyici kitlesi elde etti.

* 2 Eylül 1998'de "Oyalama Artık" adlı EP albümünü çıkardı. Bremen, Fas, Paris gibi yerlerde konserler verdi.

* 26 Eylül 1999'de "Elbette" albümünü çıkardı ve müzik listelerinde 1. numaraya yerleşti.

* 13 Mart 2002'de "Neden" albümünü çıkardı.

* Mayis 2003'de Fransız chansonları'nın yer aldığı "Candan Erçetin Chante Hier Pour Aujourd'hui" adlı 5.albümü çıktı. Yine aynı yılın Agustos ayında "Neden" albümünden bazı remix şarkıları ve Bosna Hersek, Avusturya ve Türkiye yapımı Pjer Zalica yönetimindeki Gorı Vatra filminden "Yazık oldu" şarkısını içeren "Remix" albümü çıkartmıştır.

* Haziran 2004'te Melek adlı 6.albümü çıktı. 16 Temmuz 2005'te "Remix'5" albümü çıktı ve o albümde ayrıca Almanya - Fransa yapımı "Koro" filminin müziği "Vois Sur Ton Chemin" (Fransızca'dan Türkçe'ye tercümesi olan "Sevdim Anladım") da bulunmaktadır. 7 Ocak 2005'te Beyazıt Öztürk ile "Yıldızların Altında" tiyatrosunda oyuncu olarak oynadı.

* Aralik 2005'te Yunanistan ve Türkiye'de bilinen ortak türküleri yorumladığı albümü "Aman Doktor"u çıkardı. Aynı zamanda sanatçı'nın son projesi ve albümü olarak sayılmıştır. Haziran 2007'de düzenlenen Fanta Gençlik Festivali'ne konuk olarak katılmıştır. Aynı yıl Dany Brillant ile Ankara'da konser vermiştir..

Candan Erçetin sahne performansını sergilerken, Ankara 2008 Ayrıca sanatçı, Erol Evgin ve Nükhet Duru ile beraber Most Produksiyon tarafından hazırlanan Melih Kibar konserlerinde yer almıştır. Bu albümler dışında da Fransız yapımı Les Choristes (Koro) filmi için Kuştepe Çocuk Korosu ile "Sevdim Anladım" şarkısını (bu parçanın orijinali olan vois sur ton chemin 'i filmin Fransadaki galasında Saint-Benoit Lisesi korosuyla beraber seslendirmiştir.), Murathan Mungan'a saygı albümünde Yeni Türkü'nün "Çember" şarkısını, Ezginin Günlüğü'ne ait "Çeyrek" adlı albümde "Gelmiyorsun" isimli parçayı ve Teoman'ın 'Söz Müzik Teoman' albümünde "Kim"i seslendirmiştir.

* 2008'de Ümit Ünal filmi "Gölgesizler" in müziklerini hazırladı. Ben Kimim adlı şarkıyı Gölgesizler filmi için hazırlamıştır ve şarkının adresinden ücretsiz indirilmesi mümkündür.

* Fanta Sençlik Festivali için 2008 yılında Beyazıt Öztürk ve Mirkelam ile birlikte Türkiye turnelerine katılmıştır. Ayrıca aynı yıl birçok konsere katılmıştır.

* Ayrıca sanatçı 7 Mart 2007'den 16 Haziran 2008'e kadar TRT'de Candan Erçetin'le Beraber ve Solo Şarkılar programını sunmuştur.



 

Fulya

Üye
Üye
Katılım
Nis 9, 2013
Mesajlar
147
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Candan erçetin de öyledir... Çok özeldir... çok severim ....
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
 
Tekerlekli Sandalye
Üst