Çene Kistleri Oluşumu ve Zararları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kistler vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşabileceği gibi çenemizdede oluşabilmektedir. Bu duruma sebep olan bir travma durumuda olabilir yada dişlerimizle bağlantılı olabilir. Çene kistleri fark edilemeyip çok fazla büyüyüyebilir bu durumdada ameliyatı ve tedaviside oldukca zorlaşır. Yazımızda çene kisleri hakında bilgiler vereceğiz çene kistleri nasıl oluşur nasıl tedavi edilir işte detaylar.


Çene kistleri normal oluşumlar değildir ve dolayısıyla her insanda görülmez. Bunun mutlaka bir nedeni olmalıdır. Bu neden ya dişten kaynaklanır ya da tamamen dişin dışında oluşan kistler meydana gelir. Bunlar da doğumsal konjenital bir takım hastalıklardan sonra ortaya çıkabilir.

Bir travma sonrasında da kistler oluşabilir. Yani kişinin motorsiklet, araba kazası geçirmesi, düşüp bir yere çarpması sonucunda oluşabilir ve kişi bir şey fark etmeyebilir. Ya da bu kistler, sağlıklı ve iyi yapılmamış diş tedavilerinden sonra diş köklerinde meydana gelen epitelyal oluşumlardır.

Çene kistleri çok büyük olabilir

Diş kistleri oluşumu çok fazla rastlanan vakalar olduğu için, hastalar zaman zaman bunları fark etmeyebilirler. Çünkü diş kistleri kendi içinde büyüyen ve çene kemiğini işgal eden bir yapıya sahiptir. Buna bağlı olarak, herhangi bir nedenle eğer o kist ağız ortamıyla ilişkiye geçmez ve enfekte olmazsa, hasta bunu çok uzun yıllar boyunca fark edemeyebilir.

Hastanın bu kistleri fark etmediği durumlarda, çenenin içinde büyük kemik kayıplarına yol açan, küçük bir fındık büyüklüğünden başlayıp ceviz büyüklüğüne hatta elma büyüklüğüne ulaşan kistlerle karşılaşılabilir. Kistler ne kadar büyürlerse, operasyonları da o kadar zor olur. Buna bağlı olarak iyileşme süreçleri de zor ve uzun süreli olur.

Bunlardan dolayı, senede bir yapılan çekaplarla dişlerin herhangi bir yerinde veya çenenin herhangi bir yerinde oluşmuş olan kistlerin teşhis edilmesi ve derhal ameliyatlarının yapılması gerekir.




Çene kisti cerrahisi nedir?

Ağız içinde herhangi bir yerde odontojenik (diş kaynaklı) kistler oluşur. Ağrı veya şişliğe sebep olarak hasta tarafından farkedilir veya hiç farkedilmeden oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. Çene kistinin bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri farklılıklar gösterse de ağız ve diş cerrahları tarafından alınmaları gerekir.

Çene kistleri ne tür sorunlara yol açar? Alınmadan bırakılsa olmaz mı?

Odontojenik kistler genellikle iyi huylu yavaş büyüyen oluşumlardır ancak zamanında müdahale edilmediği takdirde çok büyük boyutlara ulaşıp sinüs, burun boşluğu, sinir gibi normal anatomik boşluklara zarar verebilir veya malignite bulguları gösterebilir (kötü huylu tümörlere dönüşüm görülebilir).

Çene kisti cerrahisi nasıldır? Uyutularak yapılamaz mı?

Yapılan muayenede kistle ilişkili olduğu saptanan dişlere öncelikle kanal tedavisi yapılır. Kistin olduğu bölgede diş eti anestezik jellerle uyuşturulduktan sonra yine son derece ağrısız bir şekilde dijital anesteziyle uyuşturulur. Kiste ulaşımın en kolay olduğu yerden diş eti kaldırılır ve mümkün olan en az miktarda kemik kaldırılarak kiste ulaşılır. Tüm sınırlarından temizlenerek dikişlerle kapatılır ve kalan sağlıklı kemik iyileşmeye bırakılır. Kist daha önce iltihaplanmamışsa kemik toz konularak daha hızlı iyileşmesi sağlanır. Alınan parçanın ise patoloji laboratuvarında incelenmesi gerekir.

Çok büyük boyutlu olduğu saptanan çene kistlerinin genel anestezi altında alınması gerekir. Muayene esnasında doktorunuz işlemin nasıl yapılacağına karar verir.

Çene kistlerinin operasyonu ağrılı bir işlem midir?

Kist operasyonunun diş çekimi, implant gibi işlemlerden herhangi bir farkı yoktur. Etkili ve yeterli bir anesteziyle ağrısız bir şekilde yapılır. Sonrasında aynı diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi doktorunuz tarafından önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar kullanılır. Sık yapılan kontrollerle rahat bir iyileşme süreci geçirilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst