Çeşitli Göz Hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başlıca göz hastalıkları arasında şunları sayabiliriz.

Kaş hastalıkları: Alopesi ( kaşların ve saçların dökülmesi)
Göz kapağı hastalıkları: Yılancık, arpacık, göz zonası, gözkapağı kenar iltihabı, (blefarit) göz kapağı urları.
Gözyaşı yolu hastalıkları: İvegen veya süreğen gözyaşı kanal kesesi iltihabları.
Saydam tabaka hastalıkları: Saydam tabaka iltihapları , saydam tabaka nedbeleri (göz lekeleri)
İris hastalıkları: İris iltihabı ( iritis) iris kirpiksi cisim iltihabı
Damar tabaka hastalıkları: Damar tabaka iltihapları (koroyitler), sarkom, urlar
Ağ tabaka hastalıkları: Ağ tabaka bozunları, ağ tabaka yırtılması, ağ tabaka iltihapları
Billur cisim hastalıkları: Katarakt ( göze perde inmesi)
Camsı cisim hastalıkları: Glokom (karasu)
Göz çukuru hastalıkları: Göz çukuru enfeksiyonları ve urlar
Görme siniri hastalıkları: Sinir iltihapları, körelmeler, görme siniri diski ödemi, sinir urları
Görme yolları hastalıkları: Genellikle hipofiz urlarına bağlı kiyazma hastalıkları ( görme yolları çaprazlaşması), merkez sinir sistemi hastalıklarıyla yakından alakalı arka görme bozuklukları
Gözün hareket aygıtı hastalıkları: göz felci, şaşılık, kırılma kusurları ( miyopluk, hipermetropluk, astigmatlık presbitlik )
Göz travmaları: Sıcak veya yakıcı maddelerle yanmalar, kaza sonucu ezilmeler, delici, kesici, cam yada maden parçalarıyla yaralanmalar.

Bunlara ek olarak bir çok bozukluklar bir görme anormalliği yada göz hastalığına bağlı olabilir.

Örneğin : Miyop ve hipermetropta görüşteki anormal yorulma sonucu süreğen baş ağrıları gelişebilir.
Görme keskinliğindeki bir azalma glokom başlangıcında yada bir ağ tabakası hastalığından kaynaklanabilir.
Kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları görmeyi etkilemeside sıklıkla görülebilir. Aynı biçimde şeker hastalığı, alkoliklik, frengi gibi hastalıklarda gözün görme yapısına zarar verici olabilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Göz Hastalıkları

Şeker hastalığı, alkoliklik, frengi, merkez sinir sistemi hastalıkları, urlar ve bazı genel hastalıklar görme yeteneğini etkileyebilir. Yerel bozunlar arasında yanıklar, ezilmeler ve yaralar hiç bir zaman ihmal edilmemelidir.

Gözün kılıflarının hastalıklarıda çoktur sümüksel zar iltihabları ( trahom,) bir virüsün neden olduğu sümüksel zar iltihabıdır.
( Konjonktivit) gözakı iltihabıdır. İris iltihabı, saydam tabaka iltihapları ve iltihaplı olmayan göz lekesi ve yara izi gibi bozunlarda görülebilir.

Billur cisim tam ortada olmaya bilir yada saydamsızlaşabilir (katarakt) ağtabaka bir iltihap (retinit ) yada bir damar hastalığı (arterit) atardamar yada toplar damar tıkanması (yüksek tansiyon) tarafından etkilenebilir. Ağtabaka ur ve bazen travma kökenli kopmalarada rastlanabilir. Görme siniri görme ve görme yollarının bir hastalığıda görmeyi etkileyebilir ve görme alanını değiştirebilir.

Gözün bazı kaslarının felç'e uğramasıda iris hareketlerini engelleyebilir. Diğer kasların işlevlerini yerine getirememesi anormal hareketler bakışın tek yada çift yanlı sapmasına (yakınsak yada ıraksak şaşılığa yol açar)

Gözkapağı düzeyinde bir gözkapağı düşüklüğü (ptozs) yada gözkapağı kaslarının kasılması büzülmesi (blefarospazm) iyicil (kist) yada kötücül (kist) kanser çeşitli mikroplara ama özellikle de stafilokok a bağlı çakmak, çıban, arpacık enfeksiyonlarıda görülür.

Camsı cisim düzeyinde kanamalar ve göziçi basıncında bişr artmanın en belirgin biçimi genellikle körlüğe neden olan glokomdur ( karasu)

GÖRME
Görme gözlerimizin önündeki aydınlatılmış bir cismi önce algılama sonra da tanımamızı sağlar. Işık demeti gözbebeğinden girer saydam tabakayı ön oda sıvısını ve billur cismi geçerek görüntüleri kaydeden ağtabaka üstünde toplanması suretiyle görme işlemi yapılır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Görme Yetisi Yokluğu (körlük)

Görme yetisinin yokluğu körlük

Körlük doğuştan yada sonradan olabilir . Sonradan olan bir körlük kaza, kafa travması göz ve görme yollarındaki
Ağ tabaka: ( ağ tabaka iltihabı, ağ tabaka ayrılması, )
Görme siniri : ( görme siniri körelmesi, görme siniri atrofisi )
Billur cisim: ( katarakt)
Saydam tabaka: ( saydam tabaka iltihabı)
İris: ( iris iltihabı)
Sümüksel zar: (sümüksel zar iltihabı)
Genel yada sinirsel bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Sümüksel zar iltihabı ( konjonktivit) arasında en önemli olanı trahom dur. Glokom da sonradan olan körlüklerden en sık görülenidir. Göz içi basıncının artması ek olarak göz zarları ve görme sinirlerindeki atrofi biçiminde kendini gösterir.

Körlük doğuştan ise merkezi sinir tutulmasının ardından hareketle ilgili olarak yada beyinde ortaya çıkan bir bozukluk sonucuna bağlıdır. Körlük önemli bir engel gurubudur ani bir biçimde ortaya çıkar ise erişkinde sıklıkla ruhsal yardım ve yeni bir mesleki yönlenme gerektirebilecek çöküntü tepkilerine neden olabilir.

Doğuştan yada çocuğun çok erkden yaşlarında olur ise ciddi bir engel sakatlık durumudur.
Kör bir çocuğun sağır bir çocuğa göre daha az engelli olarak görülür. Çünkü kör göremez ama konuşur sağırlarda böyle bir durum sözkonusu değildir.

Braille alfabesiyle normal bir eğitim düzeyine erişebilir okul yaşı yaklaşık 21 yaşına kadar sürüp mesleki bir eğitimle tamamlanır.
 

aycakalkan

Üye
Üye
Katılım
Mar 24, 2012
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
göz hastalıkları şakaya gelecek gibi değil arkadaşlar, kesinlikle hemen muaene olmakta fayda var, en ufak bi aksilik sezildiğinde... gözümüze çok dikkat etmeliyiz. Dünya Göz hastanesinde SGK kapsamında muayene olabiliyoruz artık. özel hastanede süper muamele görüyorsunuz. çoluk çocuk herkes gitsin bence..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst