Çeşitli hastalıklardan engel oranı alabilir miyim?

Öncelikle herkese hayırlı günler dilerim.
2012 yılında ki öfke patlaması nedeniyle başladığım depresyon ilaçlarına günümüze kadar tanı değişerek değişik ilaçlar kullandım. Halen ayda yada 1,5 ayda bir doktor kontrollerimi yapıyorum. En son tanı olarak F41.2 KARIŞIK ANKSİYETE VE DEPRESİF BOZUKLUK tedavisi görüyorum. Aynı zamanda I10 ESANSİYEL (PRİMER) HİPERTANSİYON, I25.1 ATEROSKLEROTİK KALP HASTALIĞI nedeniyle anjiyo oldum ve kalp ilaçları kullanmaya başladım. En son E78.4 HİPERLİPİDEMİ, DİĞER tanısı ile kolestrol ilacı kullanmaya başladım. Daha önceden orta düzeyde uyku abnesi bulunmaktadır. Bu hastalıklarımın toplamında kayda değer rapor oranı alabilirmiyim.

F41.2 KARIŞIK ANKSİYETE VE DEPRESİF BOZUKLUK
I10 ESANSİYEL (PRİMER) HİPERTANSİYON
I25.1 ATEROSKLEROTİK KALP HASTALIĞI (anjiyo oldum %40 damar tıkanıklığı stent yok.)
E78.4 HİPERLİPİDEMİ, DİĞER
AHİ 15–30: Orta Derece Uyku Abnesi ( AHİ 21 )

Öncelikle herkese hayırlı günler dilerim.
2012 yılında ki öfke patlaması nedeniyle başladığım depresyon ilaçlarına günümüze kadar tanı değişerek değişik ilaçlar kullandım. Halen ayda yada 1,5 ayda bir doktor kontrollerimi yapıyorum. En son tanı olarak F41.2 KARIŞIK ANKSİYETE VE DEPRESİF BOZUKLUK tedavisi görüyorum. Aynı zamanda I10 ESANSİYEL (PRİMER) HİPERTANSİYON, I25.1 ATEROSKLEROTİK KALP HASTALIĞI nedeniyle anjiyo oldum ve kalp ilaçları kullanmaya başladım. En son E78.4 HİPERLİPİDEMİ, DİĞER tanısı ile kolestrol ilacı kullanmaya başladım. Daha önceden orta düzeyde uyku abnesi bulunmaktadır. Bu hastalıklarımın toplamında kayda değer rapor oranı alabilirmiyim.

F41.2 KARIŞIK ANKSİYETE VE DEPRESİF BOZUKLUK
I10 ESANSİYEL (PRİMER) HİPERTANSİYON
I25.1 ATEROSKLEROTİK KALP HASTALIĞI (anjiyo oldum %40 damar tıkanıklığı stent yok.)
E78.4 HİPERLİPİDEMİ, DİĞER
AHİ 15–30: Orta Derece Uyku Abnesi ( AHİ 21 )

Merhaba ,

20.02.2019 tarihli “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında engellilik oranı, hastalık adından çok fonksiyon kaybı ve klinik bulgular üzerinden belirlenir; birden fazla hastalık varsa oranlar Balthazard formülü ile birleştirilir.

Aşağıda, yazdığınız tanılara göre “cetvel” karşılıkları ve sizde hangi şartlarda kaç puana oturabileceği özetidir:

1) F41.2 Karışık anksiyete ve depresif bozukluk​

Cetvelde “Nevrotik, stresle ilişkili ve somatoform bozukluklar” başlığında değerlendirilir. Oran, tedaviye rağmen işlevsellik düzeyine göre verilir:

• Tedavi ile işlevselliği tam düzelen: %0
  • Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen: %25
  • Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen: %50
Sizde kritik nokta, düzenli psikiyatri takibi olmasına rağmen günlük yaşam ve işlevsellikte “kısmi” mi “belirgin” mi kayıp olduğunun hekim tarafından dosyaya nasıl geçirildiğidir.

2) I25.1 Aterosklerotik kalp hastalığı (anjiyo, %40 darlık, stent yok)​

Cetvelde “Koroner arter hastalığı” başlığında:

• Bir koroner arterde %50’den daha az darlık: Klas 1 = %10
Sizin “%40 darlık, stent yok” ifadeniz, bu metne teknik olarak Klas 1 (%10) çizgisine denk düşer (başka ağırlaştırıcı bulgu yoksa).

3) I10 Esansiyel hipertansiyon​

Cetvelde “Hipertansiyon” başlığında:

• Antihipertansif tedavi kullanıp komplikasyonu olmayan: Klas 1 = %10
  • Tedavi alıp ayrıca proteinüri / hipertansif SVO / hipertansif retinopati / sol ventrikül hipertrofisi gibi bir bulgu varsa: Klas 2 = %20
  • Tedavi alıp listelenen durumlardan iki veya daha fazlası varsa: Klas 3 = %50
Burada belirleyici evraklar: EKO’da LVH var mı, göz dibi, böbrek fonksiyonları ve kalıcı nörolojik defisit olup olmadığı.

4) Uyku apnesi (AHİ 21, orta derece)​

Cetvelde “Uyku ile ilişkili bozukluklar” için:

• Hafif: %5
  • Orta: %10
  • Ağır: %35
Ancak aynı bölümde çok önemli bir not var: Kalp, akciğer, nöroloji, psikiyatri bozukluğu mevcutsa uyku apnesi şikayetleri bu hastalıkların içinde değerlendirilir ve ayrı oran verilmeyebilir.
Sizde hem kardiyoloji hem psikiyatri tanıları bulunduğu için, uyku apnesinin ayrıca yazılıp yazılmaması kurul pratiğinde değişebilen bir risk alanıdır.

5) E78.4 Hiperlipidemi​

Cetvellerde hiperlipidemi çoğunlukla tek başına oranlanan bir başlık olarak değil, eşlik ettiği damar hastalığının (koroner hastalık gibi) içinde dolaylı etkisiyle kalır. Pratikte oranı asıl belirleyen, sizde zaten mevcut olan koroner arter hastalığı kalemidir.

“Toplamda kayda değer oran” ihtimali (örnek senaryolar)​

Engelli haklarına erişimde kritik eşik çoğu uygulamada %40 ve üzeridir.
Toplam oran, basit toplama değil Balthazard ile birleşir.

Aşağıdaki senaryolar, cetvel kalemlerine göre “yaklaşık” fikir verir:

1. Psikiyatri %25 + Koroner %10 + HT %10 (uyku apnesi ayrıca yazılmadı varsayımı)
    Yaklaşık toplam: %39 civarı.
  2. Psikiyatri %25 + Koroner %10 + HT %10 + Uyku apnesi (orta) %10 (uyku apnesi ayrıca verildi varsayımı)
    Yaklaşık toplam: %45 civarı.
  3. Psikiyatri değerlendirmesi %0 çıkarsa (işlevsellik “tam düzeldi” yazılırsa)
    Koroner %10 + HT %10 ile yaklaşık toplam: %19 civarı.
Görüldüğü gibi sizde “kayda değer” oranı asıl yukarı çeken iki eksen var:

• Psikiyatrinin %25 mi %50 mi yazılacağı,
  • Uyku apnesinin ayrı kalem olarak kabul edilip edilmeyeceği.

Kurula girerken dosyayı güçlendiren evraklar​

• Psikiyatri: düzenli kontrol dökümü, ilaç raporları, epikriz, işlevsellik kaybını somutlayan hekim notu.
  • Kardiyoloji: anjiyo raporu, EKO (özellikle EF ve LVH), efor testi varsa sonuçlar.
  • Hipertansiyon: böbrek fonksiyonları, proteinüri, göz dibi, EKO’da LVH.
  • Uyku: polisomnografi raporu (AHİ ve satürasyon düşüşleri), CPAP önerisi ve kullanım verisi varsa.
İsterseniz, elinizdeki EKO’da EF ve “sol ventrikül hipertrofisi” bulgusu var mı, uyku testinde “minimum O2 satürasyonu” kaç, psikiyatri hekimi son muayenede işlevsellik için ne yazmış, bunları paylaşırsanız cetvel sınıflarına oturtup daha net bir aralık çıkarabilirim.

Geri