Çiçek Hastalığı Tanımı ve Evreleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İçi irin dolu kabarcıklarla (çiçek döküntüsü) nitelenen bulaşıcı bir hastalık.

Çiçek hastalığına yol açan virüs(pox virüs variolae) virüsüdür. Hastalığın niteleyici döküntüsü olan kabarcıkların (keseciklerin) içinde sıvı bulunmaktadır. Bulaşma dolaysız ilişki (deri yada mukoza) yolu yada dolaylı ilişki (solunum yada sindirim yolu) ilişkilidir.

Hastalık 4 dönemden oluşur.
Kuluçka dönemi belirtisiz bir evredir8-17 gün sürer yayılma dönemi 2-4 gün sürer. 40 derece ateş, titreme, kusma,sayıklama, genel durumda ciddi anlamda bozulmalar ve kızamığa benzeyen geçici döküntüler gibi belirtiler ortaya çıkar.3 veya 4. günlerde önce kızartılar sonra içi sıvı dolu kesecikler daha sonra içi irin dolu kesecikler halinde önce yüzde sonra bedenin her yanında yayılır.

Döküntü başladığı anda düşen ateş keseciklerin irinlenmesi sırasında yeniden yükselir. İyileşme dönemi 9. güne doğru döküntülerin kuruma evresi başlar ve yaklaşık 15. günde kabuklar ortaya çıkar. Bu dönemde genel belirtilerin tümü ortadan kalkmıştır. Ama kabukların düşmesi hiç düzelmeyen izler bırakabilir ve nekahat dönemi oldukca uzun sürelidir.

Yaygın çiçek ( döküntülerin birbirine bitişik olduğu biçimdir)
Kanamalı çiçek( deride ve mukozada kanamalar olan biçimidir)

Eski tarihlerde ölümle sonuçlanan çiçek hastalığı günümüzde bu ciddiyetini yitirmiş fakat yinede bulaşıcı ve hassas bir hastalıktır.

TEDAVİ
Tedavi yatak istirahati mikropdan arındırma önlemlerine 6. günden sonra antibiyotikler vermeye ve ağrılara karşı ağrı kesici ilaçlar vermeye dayalıdır.

Hasta kişilerin itinayla bakımı hastalığın bulaşması açısından önem arz etmektedir ayrıca en enömli unsur aşılamadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst