Çocuğumuz Hakkında Herşey

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu başlık altında çocuğumuz hakkında temel bilgileri paylaşacağım bakımdan, beslenmeye dönem dönem oluşabilen hastalıklara, çocukluk evrelerine kadar bir takım bilgileri sizlerle paylaşacağım. İlk olarak çocuk bakımı ve beslenmeden bahsedelim.

Çocuk Bakımı

Çocuğun embriyo yaşamından çocukluğa kadar geçirdiği süre içinde fizyolojik ve ruhsal gelişmesini sağlamaya yönelik yöntemlerin tümü çocuk bakımı terimi altında toplanır.

Çocuk bakımı ikiye ayrılır: Doğum öncesi çocuk bakımı ve doğum sonrası çocuk bakımı.
Doğum öncesi çocuk bakımı ana karnındaki bebeğin sağlığının korunmasıyla gerçekleşir. Doğum sonrası çocuk bakımı sağlıklı çocukla ilgilidir ve çocuğun sağlığını koruma amaçlıdır. Beslenmeyi sağlık koruma önlemlerini, düzenli tıbbi gözetimi, hastalıklardan korumayı ve çocuğun gelişimi ile alakalı eğitimi bilgiyi kapsar. Çocuk hastalıkları ile tıbbın çocuk hastalıkları bölümü ( pediatri ) dalı ilgilenir.

Çocuk bakımı hassasiyet ve önem isteyen bir durummdur. Çocuğumuza gösterdiğimiz alaka ve dikkati kaybettiğimiz takdirde bir takım hastalık ve olumsuzluklara yakalanma olasılıkları çok yüksektir. Bakım dediğimiz zaman aklımıza sadece yedirmek içirmek gelmemelidir.İleriki yaşlarında çocuğumuzun ruhsal yapısıyla ilgilenmemiz onu anlamamız dinlememiz gibi bir çok şey bakım kapsamına girebilir.

Beslenme
Hepimizin bildiği gibi beslenme çocukta çok önemli yeni doğan bebek için en iyi besin anne sütüdür. Bebek olanak varsa en az 6 ay annesütü almalıdır. Anne sütü olamadığı durumlarda yapay mamalara baş vurulmak mecburiyetinde kalınabiliyor.

İlk ayda bebeğin öğün sayısı 6 dır bazen 7. öğün gerekebilir bu durumda doktor bilgisi dahilinde olmalıdır. Yapay mamalarla beslenen bebeklerin biberon hijyenine çok dikkat edilmeli kaynatılarak kullanılmalıdır. beslenme saati gelen sağlıklı bir bebek ağlaması, hareketleri ile kendini belli edecektir. Beslenen bebeğin gaz sorunu olabilir gazı çıkarılmadan bebek uyku pozisyonuna geçirilmemelidir. Aksi takdirde bebek uyuyamaz ve huysuzlaşabilir.

6 Ayına kadar anne sütüyle beslenen bebek daha sonra meyve püreleri yoğurt gibi ek gıdalara başlanmak suretiyle beslenmeye devam edilir. Mevsimine göre hazırlanan sebze çorbaları ve meyve püreleri bebeğiniz için güzel ve sağlıklı bir gıdadırlar. Sabah kahvaltılarında hazırlanan karışımlarda bebeğiniz için oldukca faydalıdır. Mümkün olduğunca hazır gıdadan kaçınılarak kendi hazırladığınız besinler daha sağlıklı ve daha besleyici olacaktır. 1 Yaşını geçmiş bebeklerimizin artık dişleri çıkmış olacağından beslenme konusunda dahada rahatlamış olacaksın beslenme yelpazesi genişlemiş çeşitlenmiş olacaktır. Bu döneme kadar tam bir itina vakitli beslenme vakitli uyku bebeğin gelişimi için çok önemlidir.


Daha sonraki konu bebeğimizin sağlığının korunması olacaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bebeğinizin Sağlığının Korunması

Çocuk olanak varsa anne ve babasının uyuduğu odada yatmamalıdır. Odası havalandırılmış, aydınlık, güneş gören bir oda olmasına dikkat edilmeli oda ısısı 18-20 derece arasında tutulmalıdır, Odada gereksiz eşyalar olmamalı fazla mobilya koyulmamalıdır. Yatağın yada beşiğin şiltesi oldukca sert olmalıdırki bebeğinizin vücudunda yatağın yumuşaklığından dolayı bükülmeler olmasın.

Bebeğinizin üzeri hafif, sıcak tutucu örtülerle örtülmelidir. Giysileri bebeği soğuktan korumalı fakat hareketlerini kısıtlamayacı rahatlıkta olmalıdır. Bebeğiniz kundak diye adlandırılan olaya maruz kalmamalı rahat hareket edebilmesi için kollar ve ayaklar sarılmamalıdır.

Temizliği günlük olarak dikkatle yapılmalı hijyen göz ardı edilmemelidir. göbeği düşmemiş yenidoğan gurubunda ise hijyen çok daha önem arz etmektedir göbek den alınan mikropla bebeğinizin sağlığı tehtit altında olabilir. Banyosu günlük yapılmalı uygun şampuanlar kullanılmalı bebeğinizin vücudu tahriş etmeyici yumuşak nesnelerle yıkanmalıdır. Ayrıca suyunun ısısı en kolay olarak dirseğinizle anlayabilirsiniz. dirseğiniz banyo suyuna dokundurarak uygun ısıda olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Banyo sonrası kulaklarındaki nemi almayı unutmamalıyız. Banyo sonrası uygulanan kremleme işleminde bebeğinizin cildine en uygun krem ve bebe yağlarını tercih ediniz. Alt temizliğinde alkol içöeren temizleme ürünlerini kullanmayınız imkanınız var ise her alt değişimi sonrası bebeğinizin altını ılık su ile yıkayınız, bu yıkama hem bebeğinizin rahatlamasına hemde mikroplardan arınmasına vesile olacaktır.

Beslenmesine itina gösteriniz aşılama olayı tam bir önem arz etmektedir. Bu sayede ihtimaller içi olan hastalıklara yakalanmama yakalnsada hafif atlatmasını sağlayacaksınız.

Düzenli boy kilo kontrolleri için doktorunuzla bilgi alış verişini ve rutin kontrolleri ihmal etmemelisiniz.

Bebeğiniz bir çok kez ateşlenecektir enfeksiyon, diş çıkartma bunların başında gelecektir soğuk kanlı olup paniklemeden bebeğinizin üzerindeki giysiler azaltılmalı hatta gerekiyorsa tamamen çıkartılmalıdır. eklem yerleri örneğin kasık ve koltuk altlarına ıslak pamuklar uygulayabilirsiniz. Bu esnadada en yakın sağlık kurulusuna gitmeyide ihmal etmemelisiniz önemsemediğimiz ateş bize çok tehlikeli hastalıkların sinyalinide veriyor olabilir. Ateşle geçirilen havale kötü sonuçlar doğurabilir. Bazen çok basit bir nedenden kaynaklansada bazende çok ciddi olabilir.

Ailede hasta olan varsa bebeğinizi o ortamdan mümkün olduğunca uzak tutmalısınız bağışıklık sistemi çok zayıf olabilir ve enfeksiyonu hemen kapabilir

Bir sonraki konumuz çocuğumuzla uyum içinde gelişme olacaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uyum içinde bir gelişme

Bebeğinizin büyümesi gelişmesindeki uyumlara dikkat etmelisiniz ilk üç ayda çocuk hergün tartılmalı gelişmenin izlenmesini sağlayan bir ağırlık eğrisi çıkarılmalıdır.

Yeni doğmuş bir bebeğin haftada ortalama 175 gr alması 5 aylık olunca doğum kilosunu iki katına çıkması bir yaşında iken üç katına çıkması ortalama (9 kg) olması uygun olandır. 2 yaşına gelen bebeğiniz ortalama (12kg) olması önerilmektedir.

Bebekler çok uyur bu süre ilk haftalarda neredeyse 21 saati bulabilir. Bir kaç ay sonra 18 saate düşer bebek büyüdükce bu zaman kısalır.

Bebeğiniz hava koşullarına göre hareket edilmek suretiyle 3 haftadan itibaren dışarı çıkarılıp dolaştırılabilir. Normal bir süt çocuğu hareketli ve neşelidir. Başını dik tutabilir parmağınızı verdiğinizde onu kavraya bilir, bir kaç aylık olunca seslere tepki gözlerle takip, anneyi tanıma gibi birtakım reaksiyonlar verecektir bu uyumlu bir gelişimin göstergesidir.

Tıbbi yönden çocuk bulaşıcı hastalığa sahip kişilerden uzak tutulmalı ve çiçek , çocuk felci, boğmaca , verem gibi aşıları muhakki yapılmalıdır.

Bunlarla birlikte sağlık koruma önlemleri , iyi beslenme ve hekim denetimi çocuğun ruhsal açıdan uyumlu gelişmesi için yeterli değildir. Çocuk psikiyatrisi ve psikolojisi ne ilişkin araştırmalar , çevrenin çocuğun varlığını kabul etmesi ölçüsünde, çocuğun daha hızlı geliştiğini göstermektedir. Ailenin rolü özelliklede annenin rolü zihinsel sağlığın korunmasında son derece önemlidir.

Bebeğin kendi iç gereksinimleri , doğal dürtüleri, etkinlikleri olduğu kabul edilmeli, bakımda aşırı katı kurallar uygulanmamalıdır. Ayrıca annenin çok dikkatli olması bebeğin hırpalanmaması ve bebeğini kırmaması gerekir. Annenin çocuğuyla zevk duyarak ilgilenmesi çocuğun gelişmesinde sonderece önemlidir. Eğer tüm bunları yapıyor isek işte bebeğimiz uyum içinde bir gelişim gösteriyor demektir.

Bir sonraki konumuz çocukluk dönemleri hastalıkları
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
3 Dönemde çocukluk hastalıkları

Çocuk hastalıkları bazen ciddi bazen önemsiz hafif enfeksiyonlrdır. Durum ne olursa olsun hastanın çocuk olması itibariyle itina gerektirir. Hijyen. düzenli beslenme , düzenli uyku, iyi bir iletişim vs.. bebek sağlığı için çok önemli faktörlerdir.

BİRİNCİ ÇOCUKLUK DÖNEMİ HASTALIKLARI
Çocuğun gelişmesi her birinde çok özel farklı hastalıkların ortaya çıktığı bir çok evreye ayrılır. Birinci çocukluk dönemi, ikinci çocukluk dönemi, büyük çocukluk dönemi söz konusu hastalıklar, bilinmesi önemli olan bazı belirtilerle ortaya çıkarlar.

Yeni doğmuş bebeklerde en belirgin anormal belirti ağırlık eğritisinde kendini gösterir. Çocuk bakımında her yeni doğmuş bebekte anne sütüyle yada yapay besinle beslenmenin denetlenmesini sağlayan ilk gösterge ağırlık eğrisidir. Normalde bu eğri doğumu izleyen kısa bir düşüşten sonra sürekli yükselir. çocuğun 10-15 günlük olduğunda doğumdaki kilosuna ulaşmış olması gwereklidir.

Bu evreden sonra kilo alımı kontrol edilir ani duraksamalar veya düşmeler halinde doktor kontrolü ihmal edilmemelidir.

İştah yitimi (anoreksi) ,kusmalar, dışkı anormallikleri ve ağlamalar kolayca gözlemlenebilir belirtilerdir. Çocukda iştah değişiklikleri normaldir ağırlık konusunda sorun yok ise , çocuk neşeli ve hqareketli ise ateşi olmadığı sürece yemeğini bitirmemesi iştahsız olması fazla bir önem teşkil etmez. diş çıkarma evreside iştahsız geçirilen günlerin habercisidir. Tüm bunlar geçirilmiş fakat bebeğin iştahsızlığı devam ediyor ise ozaman bir sorun var demektir. Bu durumla birlikte bebeğinize bir yetersiz beslenme durumu yerleşebilir ve vitamin eksikliği ortaya çıkabilir. En çok rastlanan vitamin eksikliği D vitamini eksikliğidir.

Yeteri derecede beslenemeen çocuk birde güneş görme eksikliği olur ise bu durumda ( raşitizme ) yol açar.
2 ayın altındaki çocuklarda kusmalar sık görülür. Sindirilememiş süt kusumu 1 kez olabilir bu normaldir, fakat bu durum yineleniyor ise çocuğu yorar ve su kaybına neden olur. Bu durum bir beslenme bozukluğu, bir bağırsak enfeksiyonu yada alerjik bir durum olabilir.

Dışkı değişiklikleride önemli durumlardır dışkı görünümü ve dışkılama sayısı beslenmeye göre değiştiği bilinir. Kötü kokulu sümüksü, isal ve kanlı dışkıda mutlak doktor kontrolü geeklidir.

1 ve 6 ay arası en sık görülenler:
Enfeksiyon hastalıkları
Zatürre
Grip
Deri enfeksiyonları
6 Aydan sonra kızamık ve su çiçeği ayrıca davranış bozuklukları beslenme bozuklukları(sindirim) gibi durumlarda ortaya çıkabilir.

İKİNCİ ÇOCUKLUK DÖNEMİ HASTALIKLARI
İkinci çocukluk döneminde büyüme bozuklukları ortaya çıkabilir. kol ve bacaklarda biçim bozuklukları gözlenebilir. Konuşma bozuklukları , işitme yetersizlikleri zihinsel bozukluklar bu evrede belirti verirler. Çocuğun duygusal gelişimine koşut olarak tedirginlik, öfkeyle karşı gelme, idrar kaçırma ve dışkısını tutamama gibi bozukluklar görülebilir.

Bu durumda ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları 5 yaşından önce ender olarak görülen kabakulak , kızamık, boğmaca, su çiçeği ve kızamıkcıktır. Çocuk aşılı değil ise çoğunlukla bu evrede verem basiliyle karşılaşır. Bağırsak asalaklarıda sık görülür ayrıca bir çok deri ve solunum sistemi alerjisi, streptokok kökenli anjinler, burun- yutak iltihapları da bu evrede sıkca gözlenir.

Streptokoklara bağlı enfeksiyonlar romatizmaya ve böbrek hastalıklarına yol açabilirler. Gerekli görüldüğünde genellikle 7 yaşına doğru bademcikler alınabilir.

BÜYÜKLÜK DÖNEMİ HASTALIKLARI
İkinci çocukluğun bitmesiyle ergenlik çağına kadar süren döneme büyük çocukluk dönemi adı verilir.
Bu dönemde enfeksiyon hastalıkları erişkininkilere benzemekle birlikte çocuğa özgü bir çok hastalığa da rastlanır. Özellikle erkek çocuklarda erbezlerinden birinin yada ikisinin kese içindeki yerine inmemiş olması (ektopi)

Omurga eğrilikleri , çocuk şeker hastalığı , çocuk şişmanlığı bu dönemde bir çok ruhsal bozukluklarda ortaya çıkabilmektedir. Uzman yardımı şart olabilecek evreye gelebileceği gibi hafif derecede olabilenlerde mevcuttur.

Bir sonraki konu çocukluk evreleri dönem dönem nedir ne değildir bebek nezaman emekler nezaman başını tutar büyük çocukluk döneminden erişkinliğe geçiş gibi bir çok konuyu başlık altında paylaşacağım.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocukluk dönemi

Yaşamın doğuştan ergenliğe kadar süren dönemi
Çocukluk 3 evreye ayrılır yeni doğmuş bir bebeğin 3 yaşına kadar süren birinci çocukluk dönemi 3 ila 7 yaş arasında ikinci çocukluk dönemi 12 ila 13 yaş arası büyük yani üçüncü çocukluk dönemi.

Birinci çocukluk dönemi
Doğumdan başlayarak düzenli bir klinik muayene ile yeni doğmuş bebeğin sağlık durumunun iyi olup olmadığı belirlenir. Ağırlığı normalde 2,5-4,5 kg boyu 48-52 sm arasında değişir. Ortalama sayılar ağırlık için 3,5 kg boy için 50sm dir. Muayenede genel durum gözden geçirilir, oluşum bozukluğu olup olmadığı saptanır. Solunum sistemlerinin işlevleri değerlendirilir ve reflekslerin olup olmadığı araştırılır. Bu tesbit bebeğin avucuna parmak sürtülerek gerçekleştirilir. refleksleri normal seviyede olan bebek parmağı hisseder ve avcunu kapatarak parmağı tutar. Daha sonra bebeğin bedensel ve ruhsal-sinirsel gelişmesi üç ölçütle değerlendirilir.

Dişlerin çıkmaya başalaması değişken olsada ortalama (5. ve 7.) aylar arasında gerçekleşir.

Duyu ve hareket gelişmeleri ve ruhsal gelişme yalnız annenin değil, gülümseyen herkesin gülüşüne gülücükle cevap verme bu durumda 3. aydan itibaren gözlemlemeye başlayabiliriz. Tanıdığı seslere gülücükle tepki verir. Böylece işitme değerlendirilebilir. sese doğru başını çevirip bakışını bir noktada sabitler.

6 aylık civarındayken başını kendi tutmaya başlar. Sırt üstü yatarken başını kaldırabilir. 8. ayda oturabilir ve istediği cisimleri tutabilir.9. ve 10. aylarda yardım edilerek yürüyebilir. 10.ve 12.aylarda alışık olduğu sesleri mırıldana bilir heceleri söyleyebilir. 10. ve18. ayda ortalama 10 sözcük kullanır ve yürümeyi iyice öğrenmiştir. Hareketleri düzenlenmiştir genellikle 2 yaşında bir çocuk oyuncaklarıyla kule yapabilir. bir kağıdı karalayabilir 3 yaşında daire ve bazı şekilleri çizebilir.

İkinci çocukluk dönemi

İkinci çocukluk döneminde gelişme hızlanır. Çocuğun çizdiği resimler daha anlaşılır ve daha düzenlidir. Saymayı öğrenir sağ sol elini kullanma açısından seçimini yapar. Alt ıslatma olayı azalır gece altına kaçırma olayı 3 yaş civarı biter bitmediği takdirde ruhsal bir nedeni olabilir. Bazende boşaltım sistemlerinde bir sorundan kaynaklanabilir. Söylenenleri daha iyi anlar ve daha iyi söyleyebilir. Kızgınlık, neşe üzüntü kavramları gelişir.

Üçüncü büyük Çocukluk Dönemi

Büyük çocukluk dönemi 7 yaşında başlar.Çocuk okula gitme çağına gelmiştir ve ailesi dışında başka kişilerlede tanışması arkadaşlık bağları kurması anlamına gelmektedir. Hareket ve duyu gelişimi artık iyice ilerlemiştir.Herhangi bir bozulma, okul etkinliğini etkiler. Okuldaki başarısızlığının altında okuma bozukluğu, solaklık, duyumsal bir kusur, bir kişilik oturmamışlığı, zeka seviyesinde bir düşüklüğe yol açabilir. Ayrıca kötü bir duruş alışkanlığı omurgada bozukluğa neden olabilir. Çocuğumuzun duruşundan hareketlerine kadar her tür halini kontrol altında tutmamız gerekmektedir.

Daha sonra cinse göre10-12 yaş arası yılda 10-15 cm yi bulan büyüme süreci başlar. Bu büyüme yavaş, yavaş erişkine dönüştürecek derin bir fizyolojik biçimlenme dönemi olan ergenlik çağının habercisidir. En tehlikeli ve dış etkenlere açık olan ergenlik dönemi en karmaşık oldukları dönemdir. Bu dönemi en iyi şekilde atlatmak için fazlaca bir sağduyuya ve çocuğumuzla daha fazla ilgilenmeye ayrıca çok iyi arkadaş olmamıza gerek vardır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bebek Bakımı

Sevgili anne ve babalar, bebeğinizle birlikte yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ; bu hayatta çok güzel ve mutlu günler yaşayacaksınız. Bunun yanında yabancı olduğunuz pek çok durumla karşılaşabilirsiniz. Biz kurum olarak , sizlere anne-baba olmanın keyfini doya doya yaşatmak istiyoruz ,her şeyden önemlisi bebeğinize hazırlayacağınız sağlıklı ve mutlu bir gelecek için , bu kitapçıkla biraz da olsa sizleri desteklemek , önerilerde bulunmak ve çözümler üretmek istedik.

YENİDOĞAN ÖZELLİKLERİ

Cilt Özelliği
Doğumdan sonra deri normal renginden daha mor görülebilir.
Elleri ayakları soğuk olabilir.
Nefes alışı düzgün değildir ve hızlıdır.
Cildi kırmızı,pürüzlü ve hassasdır.

Vücut Özelliği
Kafa bedene oranla daha büyüktür ve normal doğan bebeklerde şekli doğum kanalından geçtiği için bozuk olabilir.
Kafasında yumuşak kısımlar vardır.(bıngıldak)
Bacakları içe doğru kıvrıktır,normaldir.
Çenesinde ve burun etrafında yağ kabarcıkları olabilir. (milia)
Sakral bölgede morluk olabilir(mongon lekesi)

Görme Ve İşitme Özellikleri
Bebeklerin çoğunda gözyaşı 2.ayda başlar.Doğar doğmaz duyuları algılmaya başlarlar.

Genital Özellikler
Anneden geçen hormonların etkisiyle kız ve erkek bebeklerin gögüslerinde şişme ve süt gelme olabilir.Gögüslere masaj yapmayın, sıkmayın
Kız bebeklerin genital organları,vajinayı örten dudakları şiştir.Ayrıca akıntı ve kanama gelebilir.
Erkek bebeklerin yumurtalıklarının örten deri şiş görülebilir.6-12 ayda geçer.
Erkek bebeklerin %4 ünün testisleri henüz inmemiştir.

Yenidoğan Davranışları
Yenidoğan bebeklerde;çene titremesi,alt dudağın içe dönmesi,hıçkırık,düzensiz solunum, öksürme,hapşırma,esneme,sesli uyuma,irkilme,ağlarken el ve kollarının titremesi,ağlarken ve üşürse morarma gibi davranışlarla karşılaşabilirsiniz.

Ağlama Nedenleri
Bebekler kendilerini ağlayarak ifade ederler. Ağlamaları oldukça doğal ve olmasını beklediğimiz bir davranıştır.. Bebekler genellikle acıktıklarında ,altları kirliyken yada gazları olduğunda ağlarlar.

Bunların dışında bütün bu sorunları ortadan kaldırdığınız halde nedensiz gibi gelen ağlamaları olabilir. Bebeklerin fiziksel ihtiyaçları dışında ,manevi tatminede ihtiyaçları vardır. Bunu karşılamak için anne kucağında,şefkat,sevgi ve o sıcaklığı hissederek birlikte kendini güvende hissetmesini sağlamak gerekir.

Yatış Pozisyonları
Bebek yatağı bebek içine gömülmeyecek kadar sert olmalı ve yastık kullanılmamalıdır.Bebeğinizi beslenme sonrası sırtını yastıkla destekleyerek sağ yan tarafına yatırmanız gerekir. Bebeğiniz yoruldukça sağ-sol yan olarak pozisyonunu değiştirebilirsiniz.

Kilo Kaybı
Bebeğiniz in ilk bir haftasında ,doğum kilosunun %10 ‘ nu aşmayacak tartı kaybetmesi normaldir. Bundan sonra tartı almaya başlamalıdır. Doktor kontrollerinde bunun takibi yapılacaktır.

İlk Çiş-Kaka
İlk kakası siyahımsı koyu yeşil ve yapışkandır buna mekonyum denir.2-3 gün sonra anne sütü aldıkça kaka sulu,hardal sarısı rengine dönüşür. Anne sütü alan bebekler her emzirme sonrasında kaka yapabilirler.Bebeklerin günde 7-8 kere idrar ve kaka yapmaları kilo alımlarıda iyi ise anne sütünün yaradığının göstergesidir.

Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğan bebeklerin %60 ‘ da 2.-3. günlerinde ciltlerinde sarılık görülür Fizyolojik sarılık olarak tanımladığımız bu durum tamamen zararsızdır. Ancak sarılığı neden olan bilirubin maddesi kan uyuşmazlığı gibi bazı durumlarda tehlikeli düzeylere yükselebilir ve tedavi gerekebilir .Sarlığın fizyolojik olup olmadığını aile cilt renginden tahmin edemez bu yüzden mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Bebeğinizin Beslenmesi

• Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalıdır.

Emzirme Tekniği

• Bebeğinizi emzireceğini ortamın sakin ,sessiz ,huzurlu bir ortam olmasına özen gösterin

• Oturacağınız koltuğu rahat edeceğiniz bir şekilde yastıklarla destekleyerek, ayaklarınız yere değecek şekilde yerleşin

• Bebeğinizi kucağınıza, yüzü size dönük olacak şekilde yani göğsünüze paralel yerleştirin. Bu pozisyon bebeğinizle göz teması kurmanızı ve duygusal bir bağ oluşmasını kolaylaştıracaktır.Bebeğin size tam yan dönmesini sağlayın(Anne ile bebeğin karnı birbirine dokunmalıdır.)

• Emzirme esnasında göğsünüzün sadece ucu değil kahverengi halka da (areola) ağzına iyice yerleştirilmelidir. Bu işlemin doğru şekilde yapılması hem sütün gelmesini hızlandırır,hem de göğsünüzde çatlak oluşmasını engeller. Göğsünüzü bebeğinizin ağzına yerleştirirken dört parmağınız alttan çeneyi desteklemeli baş parmağınızla da hafifçe göğsünüze bastırarak burnunun açık kalmasını dolayısıyla kolay nefes almasını sağlamalısınız.

• Emzirme sırasında ve sonrası mutlaka gazını çıkartın .Omzunuza yüzü size dönük olacak şekilde yerleştirin ,sırtına yapacağınız masaj yardımıyla ,eğer hava yuttuysa rahatlıkla gazını çıkartacaktır Masaj,sakin vuruşlarla birkaç dakika yapılması yeterli olacaktır.

MEME Hijyeni

Meme ucunun temizliği için günlük duş almanız yeterli,duş alamıyorsanız günde bir defa kaynamış ılık suyla silebilirsiniz.Ve her emzirme sonrası anne sütünü kahverengi bölgeye sürerek göğüs pedi ile kapatmak meme hijyeninizi sağlamak için yeterli olacaktır.

ANNE SÜTÜ NASIL ARTIRILIR

• İlk aylarda emmesi çok düzenli olmayacak her istediğinde, istediği sıklık ve sürede emmesi sütünüzün kısa sürede ve bol gelmesini sağlayacaktır

• Sadece anne sütü aldığı sürece su verilmesine gerek yok, katı besinlere geçildiğinde su (kaynamış ılık) ihtiyacı olacaktır.

• Anne sütünü artırmak için anne kendi beslenmesinede dikkat etmeli günde en az 2-3lt su içmelidir.

Emzirmenin Devamı

• Bebeğiniz her iki göğsünüzü de emmişse, bir sonraki emzirmede son emzirdiğiniz göğsünüzden başlamalısınız. Her iki göğsünüzü de emzirdiyseniz emzirmeye en dolgun hissettiğiniz göğüsten başlamalısınız.

Göğüs Problemleri

Bebek sizi emdikten sonra göğüslerinizde hala dolgunluk hissediyorsanız sertlik, kızarıklık ve sıcaklık hissi varsa mutlaka göğüslerinizin boşaltılması gerekmektedir.Göğüslerinizi süt çekme pompalarıyla veya elle sağabilirsiniz. Bu işlemi kolaylaştırmak için süt çekmeye başlamadan önce ılık uygulama ve masaj yapabilirsiniz.

ANNE SÜTÜNÜN SAĞILMASI VE SAKLANMASI

Göğüsden elle veya makine ile çektiğiniz sütü steril bir kap ile 8 saat oda ısısında,24 saat buzdolabında,6 ay derin dondurucuda steril saklayabilirsiniz.

Kullanılmak üzere saklanan sütü, bebeğin alabileceği miktarda benvari usulü ile sıcak su dolu bir kaba oturtarak ısıtabilirsiniz. Isıtılmış fakat kullanılmamış süt besin değerini kaybettiği için tekrar kullanılmamalıdır.

CiLT BAKIMI

Göbek Bakımı
Göbek bakımı günde en az 3 defa yapılmalıdır. Göbek kordonu idrar ya da kaka ile kirlendiğinde daha sık bakım yapılabilir. Göbek bakımı, kordonunun her tarafını göbeğin dip yuvarlak kısmından göbek kordonunun ucundaki mandala doğru %70 ‘lik alkol damlatarak yapılmalı,alkolün cilde temas etmemesi için steril kare gaz kullanılmalıdır.Daha sonra göbek kordonu steril kare gazla kurulayıp, bebek bezinin dışında kalacak şekilde bırakılır. Göbek düşene kadar banyo yaptırılmamalıdır.Silme tarzında banyo yaptırılabilir.Göbek kordonu düşene kadar etrafı kuru tutulmalıdır.

Göbek kordonu 10-15 gün içinde düşecektir,göbek düştükten sonrada iki gün daha %70’lik alkol ile bakım yapılmaya devam edilir.

Göbekte akıntı,kızarıklık,kötü koku,ateş ve kanama gibi durumlarla karşılaşılır ise doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Banyosu
Göbek düşene kadar banyo yaptırılmamalıdır.Silme tarzında banyo yaptırılabilir. Banyosunu ,göbeği düştükten iki gün sonra yaptırabilirsiniz. Suyun sıcaklığının 36.5-37 derece,oda sıcaklığının 22-26 derece olması uygun olur. Banyo öncesi mutlaka hazırlığınızı yaptıktan sonra banyo işlemine başlayın çünkü bebekler çıplakken kendilerini güvende hissetmezler ve çok huzursuz olurlar.

Bebek Giydirilmesi
Kıyafetlerini seçerken;pamuklu,yumuşak,az dikişli olmasına özen gösterin. İlk aylarda ,iç giyim için body, dış giyim için tulum tercih edilmelidir. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak bollukta olmalıdır.Bebekler baş,el ve ayaklarından çok çabuk üşeyeceklerinden şapka, eldiven ve çorap mutlaka giydirilmelidir.

Göz Bakımı
Bebeğinizin gözünde akıntı,çapak oluşmuşsa,steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp,gözümü içten dışa(burundan-kulağa doğru) doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silebilirsiniz. İşlemin tekrarlanması gerekirse yeni bir gazlı bez kullanılmalıdır. Gözde kızarıklık,aşırı çapaklanma ve şişlik varsa doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Kulak Bakımı
Kulaklar çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışılmamalı , içine yabancı cisim sokulmamalıdır.
Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir.
Pamuklu çubuklar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Burun Bakımı
Serum fizyolojik damlatılarak ucu kıvrılmış peçeteyle dıştan ve ucundan temizlenir.

Ağız Bakımı
Anne gögüs hijyenine dikkat etmelidir. Dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur.
Ağız bakımı yapılacak ise kare gaz kaynamış ılımış suyla ıslatılarak ağız içi tek seferde alınmalıdır.

Deri Bakımı
Yenidoğanda deri çok ince olduğundan kolayca zedelenebilir.
Derinin kirli kalması nedeniyle pişikler ve deri enfeksiyonları çabuk gelişir.
Çok sıcak ortamda kalan veya çok kalın giydirilen bebekler isilik olurlar.
Yenidoğanda deri bütünlüğünü korumak için derinin temiz tutulması önemlidir.

Kaynamış ılımış su pamuk veya kare gazlar kullanılarak baş,boyun,,gövde,ekstremite ve kıvrım yerleri silinir ve iyice kurulanır.
Vücudu özellikle kıvrım yerleri bebe yağı ile yağlanır.
İç çamaşırları hergün değiştirilir.

Genital Bölge Bakımı
Alt değişikliği enaz 2 ay kaynamış ılımış suya batırılmış pamuklarla yapılır.
Kızlarda temizlik önden arkaya doğru uygulanmalıdır.
Alt temizliğinin pHı düşük sabunlarla yapılması pişik oluşumunu önler.

Gaz Çıkartma
Her emme sonrası gaz çıkartılarak sağ yan tarafa yatırılmalıdır.

Not: Bebeğinizle ilgili yapacağınız her işlem öncesi ve sonrası mutlaka ellerinizi yıkayın.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst