Çocuğun zatürre olduğu nasıl anlaşılır?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Kış aylarında çocuklar; grip, anjin, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya.. Çocuklar açısından riski yüksek olan rahatsızlıklardan biri de zatürre.. Peki çocuğun zatürre olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esengül Keleş, hızlı solunumun zatürrenin ilk belirtisi olduğunu ve bebeğin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmediğinin, zatürre olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.

Sema Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Esengül Keleş, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkmasında, havaların soğumasının, kış aylarıyla birlikte hava kirliliğinin artmasının, kapalı ortamlarda zaman geçirilmesinin etkili olduğunu söyledi. Keleş, üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle sadece burun akıntısı, öksürük ve ateş şeklinde görüldüğünü, hırıltı, hızlı nefes alıp verme ve göğüste çekilmenin olması durumunda ise alt solunum yolu enfeksiyonlarının söz konusu olabileceğini ve hayatı tehdit eden bulgular oluşturduğunu vurguladı.

Dr. Esengül Keleş, zatürrenin bir alt solunum yolu enfeksiyonu olduğunu belirterek, "Temel olarak bebeklerin hızlı solunum yaptığından emin olabilmek için annenin kendi solunum sayısıyla karşılaştırma yapması gerekiyor. Hızlı solunum, zatürrenin ilk belirtisidir ve o bebeğin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmediğinin, zatürre olduğunun kanıtıdır ve zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır" dedi.

Hastalığın oluşumu ve gelişmesiyle ilgili de bilgi veren Dr. Keleş, "Zatürre, akciğer enfeksiyonu ya solunum yolları savunma sisteminin bozulması ya da fazla sayıda mikrobun vücuda girip savunma bariyerlerini aşması ve solunum yolları mukozasında hasara yol açması ile oluşur. Bu hasar sonucu bütünlüğü bozulmuş mukoza üzerinde bakterilerin yerleşip bozulmuş bariyeri aşması ve akciğer dokusuna ilerlemesi kolaylaşır.

Bakteriler istila ettiği akciğer dokusunda artan bir hasara ve bu bölgede iltihap oluşmasına yol açar. Böylece başlangıçta viral olarak başlayan enfeksiyon, daha ağır bir bakteriyel enfeksiyona dönüşmüş olur. Kimi zaman aynı hasarı virüsler bakterilerin iştiraki olmadan tek başlarına da yaparak viral zatüreleri oluştururlar" diye konuştu.

Zatüre tanısında özellikle küçük çocuklarda tek başına muayene ile tanı koymanın mümkün olamayabileceğini ifade eden Esengül Keleş, "Bu çocuklarda kan tahlili ve akciğer grafisiyle tanıya gidilebilir. Daha büyük çocuklarda dinleme bulguları yol gösterici olduğundan hekim için tanı koymak daha kolaydır. Tedavi hastanın durumuna göre ayaktan ya da yatarak yapılabilir; buna hastanın klinik ve laboratuar bulgularına göre hekim karar verebilir" dedi.

H.influenza gibi bazı çocukluk çağı aşılarının kızamık gibi zatürre etkenlerine karşı koruyucu olduğunu belirten Keleş, çocuklarda en sık zatürre etkeni olan pnömokoklara karşı 2 yaş altında kullanılabilecek pnömokok aşısı yaptırılması gerektiğini kaydetti.

Çocukları ve bebekleri sigara dumanına maruz bırakmamanın önemine de işaret eden Dr. Keleş zatürreye karşı alınabilecek diğer önlemlere ilişkin de, "Anne sütü alan bebeklerin her tür enfeksiyona karşı daha korunaklı olduğunu unutmamalı, bebeklerimizi mümkün olduğunca anne sütüyle beslemeliyiz. Çocuklarımızı hasta kişilerle temastan korumalı, enfeksiyonların sık görüldüğü mevsimlerde onları kalabalık ortamlarda bulundurmamaya gayret etmeliyiz" dedi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklarda zatürreye dikkat!

Uzmanlar aileleri uyardı: Çocukların ölümüne neden olan en önemli solunum yolu hastalığı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, Türkiye'de çocukların ölümlerine neden olan en önemli hastalıkların başında zatürrenin geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Baki, yaptığı açıklamada, alt solunum yolu hastalığı olan zatürrenin akciğer iltihabı anlamına geldiğini ve zatürre vakalarının çoğunun etkeninin enfeksiyonlar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, alt solunum yolu hastalıklarında ilk 5 yaş çocuk ölümlerinde birinci sırada yer aldığını ifade eden Baki, ''Türkiye'de çocukların ölümüne neden olan en önemli solunum yolu hastalıklarının başında zatürre gelmektedir'' dedi.

Dünyada her yıl 12 milyona yakın çocuk öldüğünü ve bunların üçte birine yakınını, yani yüzde 28'ini zatürreden kaynaklı ölümlerin oluşturduğunu vurgulayan Baki, ''Ülkemizde 2 ay ile 5 yaş gurubundaki çocukların ise yüzde 30'una yakını bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Her yıl ülkemizde 5 yaş altında 7 binden fazla çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybetmektedir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Baki, 5 yaş altı ölüm hızının İtalya'da binde 4, Yunanistan, Fransa ve Almanya'da binde 5, Türkiye'de ise binde 35 civarında olduğuna vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Öksürük, ateş, göğüste hırıltı, nefes darlığı, göğüste ağrı ve solunum sayısının artması zatürre belirtisi olabilir. Eğer bir çocuğun ateşi varsa ilk iki ay içinde solunum sayısı dakikada 60'ın, 2 ve 12 ay arasında 50'nin, 1 ve 5 yaş arasında 40'ın üzerinde ise çocukta zatürre olma ihtimali çok yüksektir.''

''ZATÜRREYE KARŞI ÇOCUKLARINIZI AŞILATIN"
Prof. Dr. Ali Baki, çocukluk çağı için ciddi bir sağlık sorunu ve çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olan zatürreden korunma yollarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bebekler ilk 6 ay içinde anne sütü ile beslenmeli. Daha sonraki devrelerde de yeterli ve dengeli beslenmeleri çok önemli. Çocuklara ellerin iyi bir şekilde yıkanması öğretilmeli ve erişkinler de bu konuda dikkatli olmalı. Çocuklarımızı grip gibi viral enfeksiyonlardan korumak da zatürreyi önleyebiliyor. Ayrıca, sigara dumanı ile çocuklarımızı temas ettirmemeliyiz. Bu son derece önemli.''

Zatürreden bir başka korunma yolunun ise aşılar olduğunu belirten Prof. Dr. Baki, şunları kaydetti:

''Sağlık Bakanlığı'mızın mevcut aşı takviminde yer alan pnömokok aşısının, hastalığın önlenmesindeki yeri ve önemi aileler tarafından tam öğrenilmeli. Çocuklarımızın aşılarının tam yaptırılması, zatürre hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Tedaviye geç kalındığında ölümlere neden olabilen, ancak tedavisi mevcut olan bu hastalıkta aileler bilinçli olmalı. Çocuğun ateşi varsa, sık nefes alıp veriyorsa, göğüs kafesinde çekilmeler oluyor ve çocuk beslenemiyorsa, hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.''


AA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst