Çocuk Hakları Masası, Çocukların Umut Kapısı Oldu (İzmit)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Türkiye’de ilk kez İzmit Belediyesi tarafından kurulan Çocuk Hakları Masası, çocukların umut kapısı oldu. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın talimatıyla yaklaşık 1,5 yıl önce kurulan ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Çocuk Hakları Masası yüzlerce çocuğun sorununa çözüm buldu.

ÇOCUK HAKLARI GÜVENCE ALTINDA

Bütün çocukların haklarının Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, UNICEF Çocuk Hakları Bildirgesi ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunları ile koruma altına alındığına dikkat çeken İzmit Belediyesi Çocuk Hakları Masası Sorumlusu Zeynep Akı “İzmit’te yaşayan çocukların haklarının korunması ve problemlerinin çözümü konusunda başvurabilecekleri bir merkezin olmaması, problemlerin takibi ve çözümünde kurumlar arası koordinasyon eksikliği nedeniyle Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’ın talimatıyla 23 Nisan 2010 yılında kurulan Çocuk Hakları Masamız 0-18 yaş grubu arasındaki çocukları hedef kitlesi olarak belirlemiştir. Okula gitmeyen ya da çeşitli nedenlerle gidemeyen çocuklar, engelli çocuklar, madde bağımlısı çocuklar, ekonomik imkansızlıklardan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan çocuklar, beslenme ve gıda yardımına muhtaç çocuklar, istismara maruz kalan çocuklar, sokak çocukları, aile içi ve dışı şiddet gören çocuklar ve suça eğimli çocuklar yaş gruplarına göre yaşadıkları bölgeleriyle tespit edilmiştir” dedi.

KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ

Çalışmaları sırasında kurumlar arası işbirliğine büyük önem verdiklerini de söyleyen Akı ”Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Cuımhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak çalışıyoruz. Bu işbirliği sayesinde hedef kitlemizdeki çocukların sorunlarına daha aktif şekilde çözüm bulabiliyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIN YANINDA

Bütün faaliyetlerini çocuklara yönelik olarak planladıklarını da anlatan Zeynep Akı ”Çocuk Hakları Masamıza telefonla, şahsen ya da internet aracılığı ile yapılan talepler kayıt altına alınarak incelenmektedir. İnceleme neticesinde gerekli çalışmalar yapılarak şahıslara mutlaka geri dönüşüm sağlanmaktadır. Birimimize ayda ortalama 40-45 başvuru olmaktadır. Çocuklardan gelen bazı taleplere örnekler vermek gerekirse; bir çocuğun mahallelerindeki baz istasyonunun kaldırılması yönündeki talebi incelenerek talep yerine getirilmiştir. 2 adet madde bağımlısı çocuk ile görüşerek ikna edilerek, tedavileri yapılarak kötü alışkanlıktan kurtarılmışlardır. Evden kaçan 5 çocuk ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak bulunup ailelerine teslim edilmiştir. 350 çocuğa eğitim yardımı,160 çocuğa barınma ve nakdi yardımda bulunuldu” dedi.

4500 ÇOCUĞA EĞİTİM

İzmit Belediyesi Çocuk Hakları Masası Sorumlusu Zeynep Akı çocukların ve ailelerin eğitimlerine de büyük önem verdiklerini belirterek bu konuda şu bilgileri verdi;

“Şimdiye kadar 52 mahallede 5000 den fazla anneye çocukların haklarını anlatan bröşür dağıtıldı. Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak 47 okulda 4500 öğrenciye çocuk hakları, toplumda karşılaşabilecekleri tehlikeler ve bundan korunma yolları ile ilgili eğitimler verildi. Uzman ekiplerce geniş katılımlı toplantılarla aileler çocuk istismarı konularında uyarılmış, çocuk işçiliği ile ilgili mücadele konusunda saha çalışmaları yapıldı. Ayrıca çocuklar için tiyatro ve gezi etkinlikleri de düzenliyoruz..”

Zeynep Akı, Türkiye’de ilk kez İzmit Belediyesi tarafından kurulan Çocuk Hakları Masası’nın birçok belediyeye örnek olduğunu da ifade ederek ”Birçok belediye böyle bir birimi faaliyete geçirmek için bizimle görüş alış verişinde bulunuyor” şeklinde konuştu.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst