Çocuk Nörolojisi Nedir Hangi Durumlarla İlgilenir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hastalıklarımıza bakılan bölümleri incelemek biraz bu bölümler hakkında bilgi sahibi olmak isteyişimden bu konuyu açmaya karar verdim. İlk olarakta çocuk nörolojisi dikkatimi çekti. Şimdi hep birlikte bu bölümü biraz inceleyelim bakalım hangi hastalıklar kapsamında hizmet veren bir bölümmüş.


hm2.jpg

Çocuk Nörolojisi, yaşamın ilk gününden itibaren bebek, çocuk ve 18 yaş altı gençlerin nörolojik gelişimi ve hastalıkları ile ilgilenir. Çocuk beyni, yetişkinden farklı olarak henüz gelişmesini tamamlamamıştır ve gelişmeye devam etmektedir. Bu nedenle yetişkinlere göre nörolojik gelişim ve hastalıkları çok farklıdır.

Çocuk nörolojisini ilgilendiren başlıca belirti ve işaretler şunlardır: Bebek ve çocuklardaki gelişme gerilikleri, özellikle riskli bebek olarak kabul edilen erken ve düşük ağırlıklı doğmuş bebekler ile çoğul gebelikten doğmuş veya zor doğum yaşamış bebeklerin takibi, baş, kol ve bacak hareketlerin kısıtlı veya az olması, yürüme ve diğer motor gelişmelerde gecikmeler,kaslarda belirgin yumuşaklık veya sertlik, istem dışı el, kol, bacak hareketleri olması, şuur kaybı veya dalmalar, ateşli veya ateşsiz nöbetler, yıllar içerisinde ortaya çıkan yürüme bozuklukları, konuşma ve dil bozuklukları, migren ve diğer başağrıları, ciltte lekelerle birlikte görülen nörolojik hastalıklar, omurilik felci, doğumda zorlanmaya bağlı omuz felci, yüz felçleri, ailevi geçişli nörolojik hastalıklar, Down sendromu vb. nörolojik bulgulu genetik bozukluklar şeklindedir.

Çocuk nöroloğu, bu hastalıklar yönünden başvuran bebek veya çocuğu ailesi ile birlikte değerlendrimeye alır. Çocuğun muayeneye getirilirken eğer bebek ise karnının doyurulmuş ve altının temiz olması görüşme ve muayenenin sağlıklı olması açısından önemlidir.

Çocuk nöroloğu, aileden hastalık veya belirtilerle ilgili hikayeyi dinleyerek sorular sorar. Bebeğin veya çocuğun gelişimsel ve nörolojik muayenesi yapıldıktan sonra gerek görülürse birtakım testler istenebilir. Muayenenin ve istenmişse testlerin sonuçları ile aile ile tekrar görüşülüp belirtilerin bir sebebi olup olmadığı, varsa bir hastalık veya sendrom adı paylaşılır. En son olarak nasıl bir tedavi veya takip izleneceği aile ile paylaşılır, ailenin soruları varsa onlara cevap verilir. Sıklıkla hasta izlemeye alınır ve konrtollerle takip edilir. Çocuk nörolojisinde sinir sisteminin daha gelişim evresini tamamlamamış olmasından dolayı, tanı bazen kolaylıkla konabilirken, bazen de hemen bir tanıya gidilemez. Bazı durumlarda çocuk gelişimsel izleme açısından takibe alınır, bazı tesler, gelişim testleri, nörometabolik veya kimyasal testler, bilgisayarlı beyin aktivitesi kayıtlama (EEG) , sinir ve kaslarını ölçme (EMG) veya beyin görüntüleme (kafa ultrason, beyin MR veya BT) istenebilir. Çocuk nörolojisini ilgilendiren hastalıkların bir kısmı uzun yılar takip ve tedavi gerektirebilir; örneğin Serebral Palsi ( Spastik çocuk), Epilepsi(Sara) veya kas hastalığı gibi.



BÖLÜMDE YAPILAN TETKİKLER:


ÇOCUK EEG’Sİ ( Beyin Elektrosu)

ÇOCUK EMG’Sİ ( Kas ve Sinir İncelemesi)

EVOKED POTANSİYELLER ; VEP, SEP, BAEP ( Uyarılmış Potansiyeller; Görsel, İşitsel, Somatosensoryel)

GELİŞİM TARAMA TESTLERİ (Denver ve AGTE Testleri)

ZEKA TESTLERİ (WISC-R)







ÇOCUK NÖROLOJİSİ’NİN BAKTIĞI BAŞLICA HASTALIK VE BELİRTİLER



RİSKLİ BEBEK TAKİBİ ( Zor doğum, problemli doğum, erken veya düşük doğum ağırlıklı bebekler)

EPİLEPSİ

ATEŞLİ NÖBET

ÇOCUK BAŞ AĞRILARI / MİGRENİ

HAREKET BOZUKLUKLARI

TİKLER

YÜRÜME BOZUKLUKLARI

KAS –SİNİR HASTALIKLARI

SEREBRAL PALSİ ( Spastik Çocuk)

MİKROSEFALİ / MAKROSEFALİ

NÖROKÜTANÖZ HASTALIKLAR

YÜZ FELCİ

DOĞUMSAL OMUZ FELCİ

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI

NÖROGENETİK BOZUKLUKLAR (Down Sendromu vb.)

NÖROMETABOLİK HASTALIKLAR (Lökodistrofiler vb.)

DİĞER NÖROGELİŞİMSEL BOZUKLULAR
 
Tekerlekli Sandalye
Üst