Çocuklar ve Engelliler İçin Hareketli Lavabo

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
lavabo.jpg


Ayşe Yıldız - Temizlik ihtiyacını karşılamak için lavabolarda meydana gelen kazalardan etkilenen Bayburt Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Gökhan Kurt, ilk kez boya göre ayarlanabilen

Temizlik ihtiyacını gidermek isteyen bir takım kişilerin başından geçen kazalardan etkilenen Kurt, engelli, obezite, yaşlı, hasta ve çocuklara hitaben hareket edebilen bir lavabo projesi hazırladı.Proje Tabanlı Beceri Yarışması için Erzurum'a gelen Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temizlik ihtiyacını giderirken meydana gelen kazaları en aza indirmek için bir proje hazırladığını söyledi.

Temizlik ihtiyacını gidermek isteyen bazı çocuk ve yaşlıların lavabolar standart olduğu için zor durumda kaldığını dile getiren Kurt, "İstanbul'da 6 ay önce temizlik ihtiyacını gidermek isterken üzerine lavabo düşen kardeşimiz, boğazı kesilerek öldü. Benim yaşlı bir dedem var. Kendisi bel fıtığı hastası. Abdest alırken, ayaklarını yıkamaya çalışırken beli ağrıdı ve hastalandı. Bunlardan etkilendiğim için bir proje hazırlamaya karar verdim" dedi.İnsanların daha rahat bir şekilde temizlik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için "Hareketli Lavabo" projesini yapmaya karar verdiğini anlatan Kurt, okuldan arkadaşı Yusuf Kacatürk ile konuşarak, proje için birlikte araştırma yaptıklarını belirtti.

Önce Asansörü Ve Araba Sileceğini İncelediler

Proje koordinatörleri Ensar Çeker ve Mahmut Öztürk'ün de yönlendirmesiyle önce asansörün çalışma sistemini incelediklerini anlatan Kurt, şunları kaydetti: "Projeyi yapmadan önce gerekli araştırmaları yaptık. Önce asansörün çalışma sistemini ve araba sileceğini araştırdık. Fizikteki denge kanununu inceledik. Hareket edebilen, boya göre ayarlanabilen bir lavabo yaptık. Lavabonun hareket eden paneli 15 kilogram ağırlığında, motorumuz ise 24 voltla çalışmaktadır. Bu arabanın silecek motorudur ve küçük motorla bunu kaldırmak elbette mümkün değildir. Denge kanunu kullanarak bunu kaldırmaya çalıştık. 15 kilograma tekabülen arkaya 15 kilogram yük koyduk. Bu ikisi birbirini dengeliyor ve motor lavabonun hareketini sağlıyor."

Lavaboyu çalıştıran motor boş halde iken 1.7 amper çektiğini ifade eden Kurt, üzerinde 30 kilo yük olmasına rağmen yine 1.7 amper çektiğini ve 24 voltla çalıştığını vurguladı. Prizden gelen enerjinin 320 volt, bunu 24 volta düşürmek için özel bir trafo kullandıklarını belirten Kurt, "Onun sayesinde motorumuz için gerekli olan enerjiyi elde ettik. Lavabo normal monte edildiği zaman bir takım kazalar olabiliyor. Böyle bir çalışma yaparak, vatandaşlarımız boyuna göre lavabosunu ayarlayıp, temizlik ihtiyacını giderebilecek. Özellikle engelli, dedem gibi bel fıtığı hastaları, obezite ve çocuklar bu lavaboyla temizlik ihtiyaçlarını çok kolay bir şekilde giderebilecek" diye konuştu.

Zamandan Ve Sudan Tasarruf Edilecek

Projeyi birlikte hazırladığı arkadaşı Yusuf Kocatürk de yeni lavabonun özellikle kaza riskinin azaltılması için ana okullarında, ana sınıflarında, kamu kurumlarında, evlerde ve bütün işyerlerinde kullanılabileceğini söyledi. Projenin hedefinin banyoda ve lavabolardaki kazaları en aza indirmek olduğunu ifade eden Kacatürk, şöyle konuştu: "İşte bu kazaları en aza indirmek için böyle bir proje yaptık. Zamandan ve Sudan tasarruf edilecek. Temizlik alışkanlıkları daha erken yaşlarda başlayacak ve aileler çocuklarını hijyenik bir biçimde toplumumuza kazandıracaktır. Proje sayesinde engelli bireyler, kamu kurumlarında kısa ve uzun boylular, temizlik ihtiyaçlarını rahat bir şekilde giderecek. Ana sınıfı çocukları temizlik ihtiyaçlarını seve seve giderecek. Ayrıca bu proje sayesinde çocuklarımız temizlik alışkanlıklarını fobi olmaktan çıkaracak ve hobi haline getirecektir."

Projenin Patenti Alınacak

Proje koordinatörlerinden Ensar Çeker de, istatistiklerin, Türkiye'nin 2025 yılında nüfusunun büyük bölümünün 60 yaş ve üzerindeki insan toplulukları olacağını ortaya koyduğunu belirterek, "Dolayısıyla biz de bundan hareketle böyle bir sistemin her noktada, özellikle işletmelerde, anaokullarında, ana sınıflarında bir ihtiyaç olduğunu düşünerek, böyle bir proje hazırladık. Engelli bireyler neden bizim hayatımızın bir parçası olmasın, her noktada bizim faydalandığımız imkanlardan onlar neden faydalanmasın diye böyle bir çalışma yaptık." Çeker, hareketli lavaboların Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini belirterek, patent hakkını almak için bir takım girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.
AA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst