Çocuklarda Büyüme ve Kemik Hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Büyüme dönemi olan çocukluk aynı zamanda kemiklerin olgunlaşma evresidir. Kemik ve kıkırdakları saran hastalıklar çocukluk yaşlarında çok fazla görülmektedir.

Erişkin yaştaki yürüme bozuklukları ve ağrılar, iskelet anomalilerinin erken teşhisiyle önlenebilir. 4-9 yaş arası bir çocukta özellikle erkek çocuklarda genelde bir topallama, dizde olduğu söylenen bir ağrı kalça osteokondritinin ( kemiğin baş kısmındaki lokal nekroz) yani dokunun patolojik ölümü ilk belirtilerdir. Teşhis konur konmaz 6 aydan 2 yıla kadar uzayabilen bir süre boyunca, kalçanın uygun konumda tutulması uygun ağırlık verilmesi gerekir. Teşhis ne kadar erken koyulursa tedavide okadar verimli olur.

Kavalkemiği ön pürtüğü osteokondriti ağrı ve ısı artışıyla birlikte 10-12 yaşlarında ortaya çıkar. Bu durumda bacağın istirahate alınması gerekmez ve hastalığın evrimi her zaman olumludur.

2- 12 Yaşlar arasında ateşle ortaya çıkan bir kalça ağrısı genellikle 2 yaşın altında görülen irinli artritten ziyade kalça romatizmasını andırır. Buna karşılık ateşli dönemde dizde veya ayak bileğinde ortaya çıkan ağrı osteomiyelit ( kemiğin mikrobik bir enfeksiyonu) anlamına gelirki oranın derhal alçıya alınmasını ve uzun süreli antibiyotik tedavisini gerektirir.

Büyüme sırasında ( skolyoz) kamburluk veya aşırı lordoz gibi omurga eğriliğinin ortaya çıkışını çok iyi izlemek gerekir. Erkenden hareket eğitimine başlaması çoğu zaman korse kullanmaktan ve alçıya alınmaktan kurtulmayı sağlar. Amaondan önce çocuk tam bir muayeneden geçirilmeli, muhtemel bir kalça dengesizliğinin veya altta yatan bir siniryada kas hastalığının saptanabilmesi için bacakların boyunun ölçülmesi gerekir.

Küçük çocuklarda ortaya çıkan skolyoz bluğ döneminde daha ciddi bir durum haline gelir. ve 13 yaşına doğru cerrahi bir müdahale gerektirir.

Büyüme eğrisinin incelenmesi büyümedeki bir gecikmeyi çıkarabilir. Eğer büyüme hızı normalse basit bir gecikme sözkonusudur. Beden kemik olgunlaşması ve ruhsal, duygusal gelişme zeka yaşının gerisindedir. sonunda boy'da normal olacaktır. Buna karşılık küçük bedende kemik olgunlaşması ve ruhsal duygusal gelişmegerçek yaşla uyumludur. Büyüme hızındaki yavaşlamayla birlikde giden büyüme gecikmeleri, genellikle büyüme hormonlarının yetersizliğine bağlıdır. Ozaman bilgisayarlı beyin tomıgrafisiyle birlikte tüm taramaların itinayla yapılması gerekir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst