Çocuklarda damak yarığına dikkat!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
medya.php



Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gökalan Kara, doğuştan damak yarığı olan çocukların ileride konuşma bozukluğu ve işitme sorunu yaşamaması için özenle takip edilerek tedavilerinin sağlanması gerektiğini bildirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gökalan Kara, damak ve dudak yarıklarının en çok rastlanan doğumsal yüz deformitesi olduğunu belirtti.

Damak, dudak yarıklarının akraba evlilikleriyle ya da annenin hamileliğinin ilk dönemlerinde karşılaştığı radyasyon, ilaç alımı veya çeşitli hastalıklar nedeniyle çok rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Kara, ''Özellikle bizim toplulumuzda dünyadaki diğer ırklara göre daha fazla görülüyor. Bu da ülkemizde akraba evliliklerinin fazla olmasına bağlanabilir. Hemen hemen bin doğumda 1 görülür. Anne babada ve kardeşlerde bu deformitenin görülmesi doğacak çocukta tekrar rastlanma olasılığını artırıyor'' diye konuştu.

Kara, ailelerin dudak, damak yarıklı çocuklarını doğdukları zaman öncelikle nasıl besleyecekleri konusunda endişelendiklerini oysa beslenmenin aile eğitimi ve özeniyle çözülebilir bir durum olduğunu söyledi. Çocukların konuşma bozuklukları çekmemesi ve damak yarığına bağlı kulak sorunları ile birlikte işitme kaybı gelişmemesi için uzman takibinin önem taşıdığını kaydeden Kara, dudak ve damak yarıklarının takip ve tedavisinin doğumdan sonra çeşitli aşamalarda yapılmaya başlandığını belirtti.

Tedavi atlanmamalı;

İnci Gökalan Kara, dudak yarıklarının burunda şekil bozukluklarıyla birlikte olabildiğini, erken dönemde ortodontik tedavi ile ameliyat yöntemine başvurulabildiğini ifade ederek, şöyle konuştu;

''Damak yarıklı bireyin büyümesinde en önemli sorun, konuşmanın gelişmemesi demektir. Bazı seslerin çıkarılması için damağın bir bütün olması gerekir. Aradaki açıklık ve boşluk burunda ses kaçaklarına sebep oluyor. Bu çocuklarda ayrıca kulak salgılarının boşalımıyla da ilgili sorun olabiliyor. Bu sorunların tedavileri atlanırsa çocuklarda işitme bozuklukları gelişebilir. Doğuştan damak yarıklı çocuklar, yeterli tedavi ve takip yapılmazsa konuşma bozuklukları çekebilir hatta toplumda sağır ve dilsiz olarak nitelendirilen bireyler haline gelebilir.''

Damağın konuşma gelişirken en erken 12 en geç de 18. ayda kapatılmasıyla konuşma konusundaki sorunları ortadan kaldırabildiklerini kaydeden Prof. Dr. Kara, ameliyatın tek başına yeterli olmayacağını, ameliyattan sonra çocukların sürekli takip edilmesi gerektiğini söyledi. Kara, ''Ses çıkarmalardaki bozukluklar konuşma terapistleri tarafından denetlenir. Onların önerileriyle aileye verilen eğitimlerle konuşma eğitimleriyle düzeltilmeye çalışılır'' dedi. Türkiye estetik ve plastik cerrahisinin tıbbın diğer dallarında olduğu gibi dünyada çok iyi konumda olduğunu belirten Kara, bu alanda her türlü ameliyatın yapılabildiğini kaydetti.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
"Dudak damak yarığı tedavisi doğumdan hemen sonra başlamalı"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Erbay, dudak damak yarığı tedavisine, bebeğin doğduğu ilk gün ya da ilk hafta başlanması gerektiğini söyledi.

787182_detay.jpg


Elif Erbay, son yıllarda dudak damak yarığı ile dünyaya gelen bebeklerin tedavisinde ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

BEBEK İÇİN BÜYÜK BİR TRAVMA
Hastaların genellikle dişleri, yüz görünümleri, konuşmaları ve işitmeyi etkileyen birçok sorunla yüzleştiği tedavi sürecinde, ailenin önemli bir faktörü olduğunu vurgulayan Erbay, ''Aile doğum öncesi ya da doğum sonrası böyle bir hastalığa tanık olmamışsa bebek doğduğunda çok büyük bir travma yaşıyor'' dedi.

Prof.Dr. Erbay, hastalık doğumdan önce bilindiğinde, internetten ya da çevrelerinden yanlış bilgiler edinen annelerin, hamilelik süreci boyunca stres yaşadığını belirtti. Elif Erbay, bu nedenle hastalıkla doğumda karşılaşan ailelerin daha az yıprandığını kaydetti.

Bebeğin rahat uyum sağlaması için tedaviye doğumdan hemen sonra başlanması gerektiğine dikkati çeken Erbay, ''Tedaviye bebeğin doğduğu ilk gün ya da ilk hafta başlanmalı'' dedi. Prof.Dr. Erbay, tedavinin doğumu takiben hastanın büyüme ve gelişmesi tamamlanıncaya kadar sürdüğünü ifade etti.

Akraba evliliğinin hastalığın nedenlerinin başında geldiğine işaret eden Erbay, sigara ve alkol kullanımının da hastalığın nedenleri arasında yer aldığını vurguladı.

ÖĞRETMENLERE MEKTUP GÖNDERİYORLAR
Dudak damak yarığı bulunan çocukların farklı görünümlerinden dolayı okulda bazı arkadaşlarının olumsuz tavırları yüzünden ''içe kapalı'' büyüdüğünü anlatan Prof.Dr. Erbay, bazı çocukların bu nedenle okula gitmek istemediğini söyledi.

Erbay, damak ve dudakla ilgili sorunlarla karşı karşıya kalan çocukların konuşma terapistleriyle doğru sesleri çıkarabildiklerini ve bu durumlarını anlatan bir mektubu çocukların öğretmenlerine gönderdiklerini ifade etti.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Yarık Damak - Dudak doğum anomalileri

Yarık damak dudak, üst çene kemiği ve ağız tavanını oluşturan yumuşak doku ve kemik dokuları oluşturan embriyonik uzantıların yetersiz birleşmesinden ileri gelmektedir. Dudak yarıklanmalarına neden olan gelişimsel anomaliler gebeliğin 4-7. haftalarında, damak yarıklanmalarına neden olan gelişimsel anomaliler ise gebeliğin 7-12. haftalarında etkilerini göstermektedirler Bir oran vermek gerekirse Türkiye'deki sıklık 1:1000 olarak saptanmıştır. Yarık damak dudak deformitesi birçok faktörün etkilediği bir deformitedir. Muhtemel etiyolojik faktörler arasında, B grubu ve A vitamin eksiklikleri suçlanmaktadır.

Deformitesi bulunan bebeklerin annelerinin %25'inde B grubu vitamin eksiklikleri tespit edilmiştir. Bir başka etiyoloji faktör de oligohidramniyozdur. Oligohidramniyoz, bebeğin anne karnında yüzdüğü sıvı miktarının normalin altında olduğu duruma verilen addır. Steroid ilaçlar, antikonvülzan ilaçlar, diyazepam ve aminopterin de deney hayvanlarında yarık damak dudak deformitesi oluşturmuştur.

Gebeliğin ilk üç ayı içinde geçirilen toksoplazma ve rubella enfeksiyonları da yarık damak dudak deformitesi oluşturabilmektedirler. Gebelikte alkol alımı da bu deformitelerin gelişiminde suçlanmaktadır. Yaşlı annelerin çocukları yarık damak dudak deformitesi açısından daha fazla risk altındadırlar. Daha önce yarık damak dudak deformiteli çocuğu olmuş ana-babaların da ikinci çocuklarında deformite riski artmıştır. Bir çocuğunda yarık damak dudak deformitesi olmuş bir aile bundan sonraki çocuklarında bu deformitenin görülme riskini öğrenmek isterler. Eğer anne ve baba normal ve ilk çocukları yarık damak dudak deformiteli doğmuş ise ikinci çocuğun da deformiteli doğma riski %4'tür.

Yarık damak ve yarık dudak anomalisi ile doğmuş bir bebek emme fonksiyonunu tam olarak gerçekleştiremez, bu nedenle beslenmeleri problemli bir hal alır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve orta kulak iltihabına karşı daha savunmasızdır ve sık sık hastalanabilir, bazen kafa ve yüz bölgesindeki daha ağır yarık anomalileri ile beraber görülebilir. Damak yarıklı bir bebeğin bu problemi konuşma dönemine geldiğinde hala doğru bir şekilde çözülemediyse veya bu döneme kadar hiç ameliyat olmadıysa konuşmayı tam olarak öğrenemez . Böyle çocuklarda konuşma sırasında yumuşak damak ağız - burun bölgesini birbirinden tam olarak ayıramadığından sesler burundan çıkıyormuş gibi olur. Bu konuşmaya ‘’nazone konuşma’’ ya da burun tipi konuşma denmektedir. Yine dudaktaki şekil bozukluğunun ağırlığına bağlı olarak burunda da şekil bozuklukları olabilir.

Eğer çocuğunuz yarık dudak, yarık damak veya her ikisi ile beraber doğmuş ise, bunun tedavisi uygun zamanlarda doğru yöntemle yapılması gereken ameliyatlardır. Aynı zamanda ameliyat öncesinin ve ameliyat sonrasının da doğru bir şekilde planlanması ve yönetilmesi gerekir. Ameliyat öncesinde ailenin dikkat etmesi gereken en önemli sorun çocuğun beslenmesidir, emme fonksiyonunu tam olarak yapamadığından besinlerin aspire edilmesi ile sık karşılaşırlar, bebeğin en az 45 derece eğimde tutularak kaşık ile veya özel biberonla beslenmesi aspirasyonun önlenmesinde yardımcı olacaktır. Yine diş hekiminin yapacağı geçici damak da, beslenme probleminin aşılmasında önemlidir. Unutulmaması gereken şey bu damağın, damak ameliyatı olana kadar bebeğin gelişimine paralel olarak 1,5-2 ay da bir değiştirilmesi gerektiğidir.

Yarık dudak veya yarık damak ile doğmuş olan bebeklerin mevcut yarık nedeniyle ortaya çıkan problemlerinin düzeltilmesinde bir çok tıbbi disiplinin becerilerine ihtiyaç vardır. Yarıkların kapatılmasını sağlayacak bir plastik cerrahi girişiminin yanında bu çocukların büyümeleri devam ettikçe beslenmelerinde ve diş sağlığında, duyma, konuşma ve psikolojik gelişimlerinde bozukluklar olabileceği akılda tutulmalıdır. Bu yüzden bir plastik cerrahın başını çektiği, yarık konusundaki problemlerde uzmanlaşmış bir çocuk sağlığı hekimi, diş problemlerini çözecek ortodonti uzmanı, konuşma ve dil uzmanı, sosyal yardım görevlisi, işitme konusunda uzman bir kulak burun boğaz hekimi, psikiyatrist, hemşire ve bir genetik uzmanından oluşan yarık dudak-damak ekibine danışmanız seçilecek en doğru yol olacaktır.

En önemli konulardan biri de yapılacak ameliyatların zamanlamasıdır. Dudak ameliyatı çocuk doğduktan sonra ki ilk 3 ay içinde yapılmalıdır. Bu ilk 3 ay içinde bebeğin genel sağlık durumu izin verdiği müddetçe ne kadar çabuk ameliyat olursa o kadar iyidir ( doğum sarılığı geçmiş ise 10. gün yapılabilir ). Damak ameliyatının yapılması için ise damağın bir miktar gelişmesi beklenmelidir. En ideal zaman 10-12. aylardır, konuşmaya başlamadan önce en geç 18 aylık iken damak ameliyatı mutlaka yapılmalıdır, Unutulmaması gereken şey, yarık dudak yarık damak ile doğmuş bir bebeğin daha güzel bir görünüm elde edilebilmesi için, ilk yapılan dudak ve damak ameliyatlarından sonra 18 yaşına kadar giden bir süreçte bir kaç defa düzeltme ameliyatına ihtiyaç duyabileceğidir.

Yarık dudak-damak onarımı konusunda tecrübeli bir estetik ve plastik cerrah tarafından yapılan yarık dudak-damak onarımı ameliyatı sonrası sonuç genellikle olumludur ve görünümü tamamen değiştirir. Öte yandan her türlü cerrahi operasyonda olduğu gibi, cerrahiye bağlı problemlerin görülebileceği ve bu tip operasyonlara özel bir takım komplikasyonların ortaya çıkabileceği göz ardı edilmemelidir.

Yarık dudak onarımında en sık görülen problem, ağız ve burunun bir tarafının diğer tarafla aynı olmaması nedeniyle ortaya çıkan asimetri sorunudur. Yarık dudak cerrahisinin amacı ilk operasyonda yarığın tamamen kapatılmasıdır, ancak asimetrinin giderilmesi için ikinci hatta üçüncü bir operasyon gerekebilir.

Yarık damak cerrahisinde amaç ağız tavanındaki yani damaktaki açıklığın kapatılıp çocuğun yeme konuşma fonksiyonunu düzgün olarak yapmasını sağlamaktır. Bazı durumlarda damaktaki iyileşme problemleri veya konuşma bozukluğu nedeniyle ikinci bir operasyon gerekebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst