Çocuklarda Görülen Kalp Hastalığı'nı Nasıl Fark Edebiliriz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Her hastalıkta ilk kural erken tanı tabiki bu durum çocuklarda helede bebeklerde biraz zorlaşıyor. Sıkıntısının nedenini anlatamayacak kadar küçük olan bebeklerde sorunu kestirmek biraz güç hal alıyor. Çocuğumuzu iyi analiz etmek ve verdiği tepkileri hafife almamak kısa sürede bunları doktoruyla paylaşmak oluşabilecek ciddi hastalıkların tedavisinde fayda sağlayacaktır. İşte bu ciddi hastalıklardan bir tanesi de kalp sorunları çocuğunuzda kalp hastalığı varsa nasıl anlarsınız? Nasıl belirtiler verir? Şimdi uzmanların bu konudaki yorumlarını sizlerle paylaşıyoruz.


headline.jpg


Her 1.000 çocuktan 9’unda kalp hastalığı görülüyor. Bazıları genetik nedenlerle meydana gelirken çoğunluğun annenin hamileliği sürecinde geçirdiği rahatsızlıklardan meydana gelmektedir.


Çocuklardaki kalp hastalıklarının belirtileri

Çocuklardaki kalp hastalıklarının; emerken terleme, sık nefes alma, ağlarken morarma, çabuk yorulma, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu ve gelişim geriliği gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Medline Eskişehir Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Göçer, Türkiye'de yılda 10-15 bin bebeğin doğuştan kalp rahatsızlığı ile dünyaya geldiğini söyledi.

Rutin takip şart

Vakaların 40-50'sinde tanı yaşamın 1. haftasında, yüzde 50-60'ında ise bebeğin ilk yılında konduğuna dikkat çeken Göçer, "Kalbe giden damarların ucunda darlık olmasına bağlı ortaya çıkan doğuştan kalp hastalığı ise, genellikle küçük yaşlarda bulgu vermiyor. 13-14 yaşlarında göğüste ağrı, yanma ve sıkışma gibi bulgularla kendini gösteriyor" dedi.

Tanının, ergenlik çağına kadar konulmamış olması halinde, damarlardaki darlık hızla artabiliyor ve kalbe aşırı yük binebiliyor ve kişinin ölümüne neden olabiliyor. Bu nedenle erken tanı ve teşhis için anne ve babaların çocukların doğumdan sonraki rutin takiplerini düzenli yaptırmaları önem taşıyor.

Bunlara dikkat

Aileler bebeklerinde;
Sık nefes alma,
Morarma,
Kilo alamama,
Çabuk yorulma gibi yakınmaları görüyorlarsa bunları dikkate alması gerekiyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst