Çocuklarda Göz Sağlığı ve Göz Sorunu Belirtileri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklarda oluşan göz sorunları çoğu zaman dikkatlerden kaçabilmekte ve ilerleyen göz sorunu tedavisi imkansız bir hal alabilmektedir. Böylesi üzücü durumlara maruz kalmamak için öncelikle ebeveynlerin oldukca dikkatli olması gerekmekte ve çocuklarının göz muayenesini aksatmamaları gerekmektedir. Bu yazımızda çocuklarda göz sorunları nasıl belirtiler verir konusuna değinerek siz anne babalara yardımcı olmayı istiyoruz. İşte çocuklarda göz sorunları!


Göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan sorunlarla karşılaşabilirler. Pek çok önemli göz hastalığı küçük yaşlarda ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir.

0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için;

İlk 1 yaşında
Okula başlamadan önce,
Okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir.

Ancak aşağıdaki belirtilerde vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman bir göz hekimine (pediatrik oftalmolog) gidilmelidir.

Bir gözü kısma ya da kapatma
Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk
Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma
Başını bir yana eğerek bakma
Gözlerini sık sık ovuşturma
Bir veya iki gözün içe veya dışa kayması
Prematüre doğum
Ailede göz tembelliği teşhisi
Ailede göz bozukluğu

Çocuklarda Göz Hastalıkları:

bebeklerde Kornea HastalıklarıBebeklerde Kornea Hastalıkları
Göz Tembelliği
Glokom (Göz Tansiyonu)
Göz Kapağı Hastalıkları
Göz Sulanması –( gözyaşı kanal tıkanıklığı)
Gözde Çapaklanma ve Kanlanma
Prematüre Retinopatisi (ROP)
Bebeklerde Göz Tümörleri
Renk Körlüğü
Nistagmus (İstem dışı göz hareketleri)
Doğumsal Katarakt

İlk muayeneyi 1 yaşında yaptırmak oldukça önemlidir;

Düşük göz kapağı, Nistagmus adı verilen istem dışı göz hareketleri de bu dönemde erken teşhis edilerek tedaviye başlanabilir.
Katarakt, göz tansiyonu, retina problemleri gibi hastalıklara bu dönemde tanı konulması, geri dönüşü olmayan görme kayıplarını engelleyecektir. Katarakt veya gözün ağ tabakasındaki rahatsızlıklar 2-3 ay içinde kalıcı görme kaybı ve sonrasında yaşam boyu düzelmeyen göz titremelerine (nistagmus) neden olmaktadır.
6 ay -1 yaş arası muayene özellikle şaşılığın tespit ve tedavisi için son derece önemlidir. 6 aydan sonra devam eden kaymalar mutlaka tedavi gerektirir. Bu dönemde burun kökünün henüz gelişmemesine bağlı olarak gözlerde yalancı kayma denilen durum da görülebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst