Çocuklarda Lösemi Tedavisinde 4 Ölümcül Eksik

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
ABD ve Avrupa’da kan kanseri tedavisi yüzde 90 sonuç verirken Türkiye'de başarı oranı sadece yüzde 65. Genetik testlerin pahalılığı, uzman doktor eksikliği, yurtdışından ilaç getirilmesi ve yatak azlığı tedaviyi aksatıyor.


Resmi olmayan verilere göre Türkiye'de her yıl 3 bin çocuk kansere yakalanıyor. En sık rastlanılan çocuk kanseri ise lösemi yani kan kanseri. Gelişmiş ülkelerde lösemi tedavisinde başarı oranı yüzde 90'ı aşıyor. Ancak ülkemizde bu oran yüzde 65-80 arasında değişiyor.

YATAK SORUNU VAR

Türk Hematoloji Derneği ikinci Başkanı Prof. Dr. Hale Ören tedavinin başarısızlığının temelde 4 nedeni olduğunu söyledi: “İlaç bulunamıyor, hastanelerde yatak sorunu var. Doktor sayısı az. Genetik testler yapılamıyor.” Lösemide hasta bakım kalitesinin önemli olduğuna işaret eden Ören, "Ne kadar iyi destek tedavi verirseniz hastaların sağ kalımı o derece artıyor. Ancak hastanelerde yatak sorunu var.Ayrıca kullanılan bazı ilaçların temininde sıkıntılar yaşanıyor. Bireysel ve kurumsal çabalarla bu sorunlar giderilmeye çalışılıyor ancak bu yeterli olmuyor. En büyük problem ilaç temininde yurtdışına bağımlı olmaktan kaynaklanıyor” dedi.

Genetik testler 2500 euro

Kan hastalıklarının tanısını koymada ve tedavisinde genetik testlerin önemi büyük. Prof. Hale Ören "Türkiye'de bir eksiğimiz de ileri genetik testlerin yapılamaması. Çünkü maliyeti 2 bin 500 euro. Gelişmiş ülkelerde bakım şartları daha uygun. Yatak sayısı, hasta başına düşen hemşire sayısı ve uzman personel daha fazla. Doktor sayısı da yetersiz. Bütün bunlar gerçekleşirse bizde de başarı oranı yüzde 90'ı aşar" dedi.

Tedavide enfeksiyon riski

Prof. Ören, bir diğer sorun olan yatak yetersizliğinin özellikle şehirlerde yoğunlaştığını belirterek şunları söyledi: “Yatak sayısı az. Ayrıca hastaların enfeksiyonla yüzünden çok korunmuş ortamlarda yatırılarak tedavi edilmeleri şart. Bu da bizde yok.”

Sağlık Bakanlığı: Reçetesiz ilaç satışı yasak

Bakanlık yetkilileri 'Ertesi gün hapı' da dahil olmak üzere Türkiye'de reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunu, ilaçların reçetesiz satılmasının hem hasta sağlığı açısından hem de ilaçlara güvenli erişim açısından önemli bir sorun teşkil ettiğini bildirdi.

Ertesi gün hapı olarak bilinen 72 saat içinde alındığında gebeliği önleyen haplar da artık reçete ile alınabilecek. Bakanlık yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve anti depresanların reçetesiz satıldığı yönünde şikayetler arttı. Zira basit gibi görünen ilaçların dahi beklenmedik yan etkileri olabilmektedir. DSÖ verilerine göre, antibiyotiklere direnç gelişmesi nedeniyle basit enfeksiyonlarda dahi ölümler yaşanmıştır."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst