Çocuklarda Şaşılık Tedavisini Göz Ardı Etmeyin

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda şaşılık ve göz tembelliği hakkında önemli bilgileri paylaşacağız. Özellikle çocukluk döneminde fark edilen şaşılıklar hakkında nasıl bir yol izleyeceğimiz, tedavi hangi yaşlarda ve hangi şartlarda olacaktır merak mı ediyorsunuz?

O halde yazımıza bir göz atmanızı öneririm.


bu_belirtiler_varsa_cocugunuzda_sasilik_olabilir_h14831.jpg.jpg



Şaşılık Nedir?

Gözlerimiz tam karşıya bakarken birbirine paraleldir. Paralelliğin bozulması Şaşılık ( STRABİSMUS) olarak adlandırılır.

Şaşılık Neden Oluşur?

Hamileliğin nasıl geçtiği, doğumun problemli olup olmadığı, çocuğun gelişimi,geçirdiği hastalıklar havale veya göze ait hastalıklar şaşılık için risk faktörleridir.

Çocuklarda Şaşılık

Şaşılık genelikle çocukluk çağında ortaya çıkar. Özellikle bebeklerde daha fazla olmasına rağmen bir kısmı yalancı kaymadır. Yalancı kayma , göz kapaklarının ve göz kürelerinin yapısı veya optik eksenlerden birinin düzensizliği nedeniyle ortaya çıkan bir görünümdür. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır.
Bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi çok zorlaşan sorunlarla karşılaşabilir. Bu sorunların en önemlilerinden ikisi özellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve erken teşhis durumunda başarıyla tedavi edilebilen şaşılık ve göz tembelliğidir.
E rken teşhis edilemeyen ve tedavi uygulanmayan çocukların gözleri estetik problemin yanı sıra ömür boyu az görmeye mahkum olur. Bu nedenle şaşılık şüphesi olan her çocuğun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden göz hekimine götürülmesi gerekmektedir.

Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?


Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen erken dönemde ( 6 ay- 1 yaş) ameliyat edilmesi gereken kaymalardır.
Kaymaların büyük çoğunluğu ise 2-3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara cerrahi tedavi uygulanır.

Göz Tembelliği Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukluk çağı kaymalarındaki en önemli problem, genellikle tek bir gözün kaymasıyla ortaya çıkan göz tembelliğidir. Göz tembelliği en basit tanımıyla bir gözün az görmesidir. Görüntünün net oluşmaması sonucu beyindeki görme merkezi fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez. Tedaviye nekadar erken başlanırsa başarı şansı okadar yükselir. Çünkü 7-8 yaşlarından sonra göz tembelliğinin tedavisi yok denecek boyuttadır. Tedavide iyi gören göz, belirli zamanlarda kapatılarak tembel gözün çalışması sağlanır. Göz tembelliği tedavisinde cerrahinin yeri yoktur.

Erişkin Yaşlarda Görülen Şaşılık Tedavisi
Erişkin çağlarda ortaya çıkan şaşılıklar göz hareketlerini yöneten sinirlerin çeşitli sebeplerle ( travma, diabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon,çeşitli enfeksiyonlar,tümörler veya zehirlenmeler) le meydana gelebilir. Özellikle nedene yöneliktedavi yapılmalıdır. Şaşılık tedavisinde gözlük kullanımının yanı sıra özel aletlerle yapılan ortoptik tedavi,kapama tedavisi,çeşitli damlalarla medikal tedavi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatların temel prensibi ,göz küresine yapışık kasların kuvvetinin azaltılması/ arttırılması veya yerlerinin değiştirilmesi esasına dayanır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst