Çocuklarda Uzağı Görememe ( Miyop)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda çocuklarda oluşan uzağı görememe yani miyop ve yanı sıra gözlük takmak zorunda kalan çocuğa nasıl gözlüğü sevdirebiliriz konusuna değineceğiz. Çocukluk döneminde olayın ciddiyetini henüz kavramamış olan çocuk bu süreçte sorunlar yaratabilir. Ailelerin üzerine düşen alışma sürecinde çocuğa gerekli ve doğru desteği vermesidir. Sen bu gözlüğü takacaksın diye baskıcı tavırlarla çocuğun daha çok antipatisini kazanmasına sebebiyet verilmemelidir.

MİYOP


Miyopluk kalıtsal ancak çekinik bir göz bozukluğudur. Bu nedenle,miyop anne babaların çocuklarında her zaman ortaya çıkmayabilir. Ancak ana babanın her ikisi de miyopsa, doğal olarak çocukların da miyop olma olasılığı yüksektir. Miyopluk belirtileri genellikle altı yaşına doğru kendini gösterir. Çocuk küçük yazıları rahat okur ama tahtaya yazılanları okuyamaz. Uzağı görmenin gerekli olduğu oyunlardan kaçınır ve arkadaşlarından ayrı durmayı yeğler. Altı yaşına doğru başlayan miyopluk,büyüme dönemi boyunca ilerlemeyi sürdürür ve vücut gelişimiyle birlikte durur.
Çocuklarda uzağı görememe sıklıkla okul çağı ve öncesi başlayabilen bir durumdur. Uzağı görememe iki çeşit olabilir hipermetrop astigmat veya miyop şeklinde ortaya çıkar.Her iki durumdada uzağı görememek ortak sorundur fakat hipermetropta ilave olarak yakını görememe sorunuda eklenmiş olmaktadır. Çocuklarda bu bahsi geçen sorunların tedavisi gözlükle yapılmaktadır. Eğer derece çok fazlaysa ve sadece tek gözde ise kontak lens de kullanılabilir. Bu durumda anne kontak lens kullanımı açısından eğitilmelidir.Bu durum oldukca zahmetli olmasına karşın gözdeki sorunun önüne geçmek adına oldukca önemli bir işlemdir.

Genele baktığımız zaman her iki gözdede eşit yada eşite yakın bozukluklara rastlamaktayız, bu durumlarda gözlük kullanımı doğru bir girişim olacaktır. Bazı durumlarda gözlüğe ilave olarak gözü kapama tedaviside hekimin kararına göre uygulanabilmektedir.Bir göz diğerine göre daha az görüyorsa ve gözlük takılmasına rağmen çocuk hala göremiyorsa o göz tembeldir bu durumda sağlam göze kapama işlemi uygulanarak tembel gözün çalışması sağlanmaktadır. Nadirde olsa miyopi bazı durumlarda çok hızlı ilerleyen bir miyopi olabiliyor bu durumda da çocuğun görmesi çok kısa sürede bozulabilmektedir bu durum oldukca nadir görülmektedir. Çoğunlukla 18 -20 li yaşlara kadar ağır ağır ilerleyen miyopi karşımıza çıkmaktadır.



miyopluk.jpg


Gözlük Kullanan Çocuğun Ailesine Öneriler


Zor olan gözlük kararı verildikten sonra çocuğa bunu kabullendirmektir. Bazı çocuklar için gözlük takmak ilk etapta eğlenceli gelirken bazı çocuklar buna en baştan karşı çıkabilir. Bu durumda yapılacak en akılcı yöntem çocuğa gözlüğü sevdirmek örneğin çerçevesini kendine seçtirmek beğendiği renk model neyse onu yaptırmak gibi yada sınıfında gözlük takan diğer çocukları örnek vererek onlara özendirmek gibi tavırlar sergilenebilir. Çocuğa gözlüğü sevdirmek ilk adım olmalıdır bütün gün takamıyorsa ilk başlarda bir kaç saat taktırarak baskı uygulamadan gözlüğe alışması sağlanmalıdır.Çocuk psikolojisi ile gözlüğü takmaktan utanabilen çocuklarımızda olacaktır bunun üzerine gitmeden okulda takmak istemiyorsa evde tv izlerken takılarak çocuğun alışması sağlanmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst