Çocuklardaki İletim Tipi İşitme Kaybının Genel Sebepleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Buşon (kulak kiri)
Kulak kanalındaki pislik bu tip işitme kaybına yol açabilir.Bir profesyonel (doktor) tarafından herhangi bir komplikasyon olmadan temizlendiği takdirde işitme kaybı tamamen ortadan kaldırılabilir.

Orta kulak iltihabı
Orta kulak iltihabı özellikle çocuklarda yaygın görülen bir hastalıktır.İltihap çok ağrılıdır ve hemen tedavi edilmelidir.Tedavi geciktiği takdirde kulak zarında hasar oluşabilir ve zar yara dokusuyla kendini zamanla iyileştirebilir.Ancak bazı kulak zarı hasarları iletim tipi işitme kaybına yolaçabilir. Uzun süre ihmal edilen enfeksiyonlar da sensonoral (alıcı) işitme kaybı gibi (bir sonraki seçenek) çeşitli komplikasyonlara yolaçabilirler.

Sensonoral işitme kaybı
İç kulaktaki (koklea) saç hücreleri ve/veya Sensonoral işitme kaybı medikal veya tıbbi müdahale ile nadiren tedavi edilebilir.Genellikle bu tip işitme kaybına sahip olanlar işitme cihazı kullanırlar.

Çocuklardaki sensonoral işitme kaybının genel sebepleri
Congenital

Bu tip işitme kaybı çocuğunuzun işitme kaybıyla doğmuş olduğunu gösterir.Bu kalıtımsal olabilir.Congenital işitme kaybı genetik sendomların da sonucu olabilir (down sendromu).Ayrıca annenin hamilelik sırasında kullandığı alkol, hap ve bir takım ilaçlardan da kaynaklanabilmektedir.

Akustik ses travması
Aşırı yüksek sesteki patlamalar ve ani sesler sensonoral işitme kaybına yol açabilirler .(Örneğin ; havai fişek , silah sesi)

Enfeksiyonlar
Kızamık , kabakulak , menenjit veya boğmaca gibi hastalıklar çeşitli derecelerde sensonoral işitme kaybına yol açabilirler.

İşitme testleri
Çocuğunuzun işitme kaybı olduğuna dair herhangi bir şüpheniz varsa; işitme testi yapılabilir.
Her yaştaki çocuk yeni doğmuş bile olsa işitmesi test edilebilir. Çocuğun yaşı ve yetişkinlik derecesine göre çok çeşitli testleri vardır.İşitme testleri çocuğunuza herhangi bir rahatsızlık vermez.
Bazı ülkelerde işitme testleri bebek bakımının rutin bir parçası halindedir.Bu testler ebeveynlere işitme zorluluklarını alarm vazifesi görerek haber verirler ve yardımcı olurlar.
Çocuğunuza yardımcı olacak bazı , en çok kullanılan testlerin listesini yaptık.

İşitme testi çeşitleri

Geçmiş durum
İşitme sağlığı profesyonelleri öncellikle işitme kaybı neden veya nedenlerini anlayabilmek için mümkün olduğu kadar bilgi edinmeğe çalışacaklardır.Aileye ,çevreye hastalıklara , hamileliğe ..v.s. ait bir takım sorular yöneltilecektir. Bu bilgiler kesinlikle saklı tutulacaktır.

Otoskopi
Otoskopi ; kulak kanalı ve kulak zarını tamamen görmeye yarayan ışıklı bir alettir.İşitme kaybına yol açabilecek fiziksel anormallikleri ortaya çıkarmaya yardımcı olur.

Otoakustik vericiler
Çocuğunuz aktif katılımı olmadan yapılan testlerdir.Çocuğun hemen doğumundan sonra yapılabilir.Bu test iç kulakta bulunan küçük saç hücrelerini aktif hale geçirerek yapılır ve iç kulaktaki hasar saptanır.

ABR
Bu test sesle uyarılan beyin dalgalarını ölçer.Bu da Otoakustik verici testi gibi geçerlidir.

Basınç Ölçümü
Bu test; kulak kanalı içinde basınçın değişmesi sonucu kulak zarının hareketlerini incelemektedir. Kulak zarının hareketi ve orta kulak basıncı orta kulaktaki bütünlüğü tayin edebilmek için test edilir.Bu test, çocuğunuzun doğal işitme kaybı ve orta kulak iltihabı tespitine yardımcı olabilir. Basınç ölçümü aynı zamanda akustik refleksi yani yüksek seslere verilen tepkiyi de ölçer.Bu refleksler ani yüksek seslere karşı kulak zarının birden kasılmasıdır.Bu doğal bir korunma refleksidir.Eğer kulak zarı bu refleksi yerine getiremiyorsa işitme çatısı hasar görmüş olabilir. Basınç ölçümü testi hızlı bir işlemdir ve çocuğunuzun aktif katılımını gerektirmez.

Odiometri (en genel işitme testi)
Bu tip testlerde çocuğunuz aktif halde bulunmalıdır.Bu yüzden çocuğun iyi dinlenmiş ve test için bir veya iki yetişkin arkadaşla beraber birtakım oyunlar oynamaya hazır olduğundan emin olun.

Pure-tone (saf ton) odiometri
Bu tip testin amacı çocuğun duyabileceği en yumuşak derecedeki sesleri belirleyebilmektir.Bu ölçümler uygun işitme cihazı bulma işleminde de faydalı olacaktır.Odiometri sırasında; ses bir hoparlörden, kulaklıktan veya kulak kanalı içine yerleştiren küçük kulaklıklardan gelir.Daha sonra çocuğunuz sesi duyduğunda haber verir.Bu işlem yetişkinlerde bir tuşa basarak daha kolay bir şekilde gerçekleştirilirken çocuklarda ; çocuğun sağına ve soluna yerleştiren oyuncaklarla sesin oradan geldiğine inandırarak o yöne bakmasını sağlamak yoluyla yapılabilir. Daha büyük çocuklar da duyduğu sese göre bir oyunun parçalarını tamamlayabilir.(örneğin; her ses duyduğunda puzzleda bir parça yerleştirmek gibi) Çocuk sesi duyabildiği müddetçe oyunda ilerleyebilecektir. Çocuk belli bir yaşa geldiğinde zaten bir yetişkin gibi duyduğu ses üzerine evet düğmesine basabilecektir.

Speech (konuşma) odiometri
Büyük yaştaki çocuklar bu yöntemle test edilirler.Görev pure-tone odiometriye benzemektedir ancak bundaki fark sesler gerçek sözcüklerden oluşmaktadır.Bu odiometri tipinin amacı ise çocuğun duyabileceği ve anlayabileceği en yumuşak derecedeki konuşmayı belirlemektir.Çocuk duyduğu kelimeyi tekrar edecek veya kitaptan kelimenin resmini gösterecektir.

Odiogram
Odiogram işitme testi veya odiometri sırasında ortaya çıkan ve sonucu ortaya koyan bir grafiktir.
Eğer çocuğunuz 6 aylıktan büyükse bir odiogramının mevcut olması gereklidir.Eğer çocuk 6 aylıktan küçükse bir odiogram sağlanamayacaktır bu durumda odiologist veya uzman kişi diğer teşhis sonuçlarından yola çıkarak çocuğun işitme kaybını belirleyecektir.
Her zaman odiologistinizden odiogramın bir kopyasını isteyin.Bu, sonuçları bir daha gözden geçirebilmeniz ve ileri tarihlerdeki testlerle mukayeseleriniz için mutlaka gerekli olacaktır.



Odiogramı anlama
İşitme testi sırasında, çocuğun en yumuşak sesi duyabildiğine karar vermek için iki parametre, “frekans ve şiddet (intensity)” kullanılmaktadır.

Frekans
Odiogram bir dikey bir de yatay çizgiden oluşur.Yatay doğru frekans’tır. Frekans bir müzikal dizideki değişik notalar olarak da tanımlanabilir. Frekans Hertz ile ölçülür ve sembolü Hz’dir.Normal işitmeye sahip olan çocuklar 20 Hz deki düşük frekanstan (sis kornası) , 20.000Hz deki yüksek frekansa (ıslık) kadar duyma yeteneğine sahiptirler.
Odiogram 6-10 frekans gösterir .Bu 250-8000Hz aralığındadır.Frekans grafik üzerinde düşükten yükseğe göre soldan sağa büyür.

Şiddet
Dikey doğru “şiddet” doğrusudur.Şiddeti gürültü olarak adlandırabileceğimiz gibi sessiz olarak da nitelememiz mümkündür.Şiddet; desibel ile ölçülür , sembolü de dB veya DbHL’dir.Bu doğru sesin her frekanstaki en yumuşak ( düşük şiddette) duyulabildiği aralığı belirler.Normal işitmeye sahip bir çocuk her frekanstaki sesi 20dB veya daha az bir şiddette duyabilmelidir.
Eğer şiddet seviyesi 20dB den daha yüksek ise (dikey doğruda daha aşağıda) bu frekans sesinin çocuğun duyabileceği noktaya kadar arttırılması gerektiğini göstermektedir ve bu işitme kaybının bir göstergesidir.Sonuç olarak her frekans belirli bir şiddet karşılığı vardır.
Bir odiogramda sağ ve sol kulak için sonuçları gösteren yollar vardır. Sol kulak için sağlanan sonuçlar genellikle mavi mürekkeple ve/veya “X” ile , sağ kulak da kırmızı mürekkep ve “O” ile gösterilmektedir.


duymer.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst