Çocukların kâbusu!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklarda en sık görülen ortopedik rahatsızlığın tedavisi için erken teşhis çok önemli

Doğuştan ya da gelişme çağında sık görülen ayağın içe basması, düztabanlık gibi problemler aileleri en çok endişelendiren sorunlar arasında yer alıyor. Erken tanı açısından çocukluk döneminde sorunların tespit edilmesi ise tedavi için önem teşkil ediyor. Ülkemizde doğuştan ya da gelişimsel düztabanlık özellikle çocuklarda oldukça yaygın görülüyor. Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, erkek çocuklarda, kızların 5-6 katı sıklıkla görülen sorun ile ilgili aileleri bilgilendiriyor.

Ortopedistlerin görevlerinin birisi de sağlıklı çocuklarda 1?6 yaşlar arasında sık görülen hafif basma kusurları ve bacak yamukluklarını çok nadir olan kalıcı sorunlardan ayırmak ve aileye bilgi vermektir. Çocuklarda bu tip ayak sorunlarını iki başlık altında toplayabiliriz.

Doğuştan yada gelişimsel masum düz tabanlık

1- Kemik yada eklem deformiteleri veya bağların gevşekliğiyle birlikte olan ileri düz tabanlık

Birincisi çocuklarda masum düztabanlık denilen, herhangi bir özel tedavi gerektirmeyen durumdur. Masum düztabanlık çok yaygındır, çocukların yüzde 60, 70, bazı çalışmalara göre 80'inde hafif düztabanlık ve hafif içe basma vardır. Bu durum bebek tipi yağ dokusunun cilt altında yerleşmesinden kaynaklanır. Çocuk büyüdükçe ve yürüdükçe bu yağ dokusu azalırken kaslar güçlenerek ayağın uzunlamasına kavisini-arkını artırır. Sonuçta çocuğun ayakları normale döner. Bazen bu durumları hasta yakınları ve hekimler hastalık zannedebilirler hatta tedaviye yönelik ortopedik botlar, tabanlıklar veya bir takım başka özel kalıplarla yapılan pabuçlar verebilirler. Bunların hiçbiri etkili değildir, tersine bilim dışıdır ve çocuğun ayağının kas yapısının gelişmesine engel olduğu için zararı bile dokunabilir.

İkinci grupta
Kemik ya da eklem deformiteleri veya bağların gevşekliğiyle birlikte olan ileri düz tabanlıktır. Bu grupta bazı ayak kemikleri arasında doğuştan kaynama-birleşme yada ayak kemiklerinde eksiklik, normalden farklı şekilde olma gibi sorunlar olabilir. Bunun dışında çocuğun vücudundaki tüm eklem bağlarını ilgilendiren gevşeklik, bolluk olur ki bu durumdaki hastalarda kol ve bacaklardaki diğer eklemlerde de normalden fazla bolluk hareket görülebilir. Bunlarda ayak kemikleri birbirine gevşek bağlı olduğu için birbiri üzerinden kayarak yarı-çıkık, çıkığa kadar giden deformiteler görülebilir. Bu saydığımız durumlarda ayakkabı içi mekanik takviyeler, özel egzersiz programlar ve bazı cerrahi tedaviler yapılabilir.

Düz tabanlıkla ilgili olmayan ama çocukluk çağında sık görülen bir başka hastalık ise doğuştan çarpık ayaktır. Bu hastalıkta ise bebekler doğduklarında ayakları içe dönük olarak doğar. Bu durum bin bebeğin birinde görülür. Erkek çocuklarda daha sıklıkla görülen bu sorun sakatlığa neden olduğu için doğumdan 1 hafta sonrasından başlayarak alçıyla tedaviye başlanması gerekir. Çocuk doğar doğmaz, dokular esnekken alçı, daha sonra 3 ile 6 aylık olunca eğer gerekirse ameliyatlarla tedavi edilir.

Düztabanlık kötü bir hastalık mıdır?
Düztabanlık kötü bir hastalık değildir. Ancak ömür boyu yaşam kalitesini düşüren bir problemdir. Düztabanlığı olanlar sportif aktivitelerden biraz uzak dururlar. İş koşulları, ayakta çalışma ve fazla kilolar ağrılarını arttıran faktör arasında yer alır. Düztabanlık problemi olan kişilerin ayakkabılarının deforme olması ve ayakkabı giyme problemleri ömür boyu sürer, daha ileri yaşlarda erken kireçlenmeler ortaya çıkabilir. Eğer gerekli ise, çocukluk çağında yapılan basit ameliyatlar ile geleceğe yönelik sorunlar ortadan kaldırılabilir.

Tedavide erken teşhis çok önemli!
Dikkatli aileler, çocukları yürümeye başladığında içeri doğru basma söz konusu ise, hemen doktora gidiyorlar. Yapılan ortopedi muayenesinde düztabanlığın esnek mi, yoksa rijit mi olduğu ortaya çıkarılıyor. Çocukta, esnek düztabanlık söz konusu ise 8 yaşına kadar düzelmesi bekleniyor. Ancak sorun rijit ise öncelikle hastalığın oluşum sebepleriyle ilgili araştırma yapılıyor. Bu nedenle düztabanlık tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Düztabanlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Düztabanlık hastalığı belirtileri erken yorulma, ayaklarda sık ağrı, içe basma ve dizlerin birbirine çarpması ve bununla birlikte bel ağrıları görülmektedir. Yaş ilerledikçe ise; ayaklarda şekil bozukluğu ve bel kısmında kireçlenme görülür. Ayrıca yürümede bozuklukta görülebilmektedir.

Düztabanlık tedavisinde; ilk tedavi yöntemi ayakkabı değişikliğidir. Ayakkabı tabanı destekleyici ayağın şeklini düzeltici tabanlar kullanılabilir. Bu değişiklikle sorun giderilmiyorsa cerrahi müdahaleyle ayağın şekli düzeltilebilir.

d%C3%BCztbn.gif


Çocuklarda düztabanlık ise yanlış yürüme problemleri, aşırı hızlı yada yavaş yürüme gibi problemlerle ortaya çıkar. Çocuklukta kullanılan doğru ayakkabılar bu problemin çözümü için en doğru tedavi yöntemidir. Düztaban olan kişiler, ayakkabı seçerken içi doldurulmuş ayağa destek veren ayakkabı seçilmelidir. Kişiler yumuşak topuklu ayakkabılar giymelidirler. Çok topuklu ayakkabılar bel rahatsızlıklarına, az topuklular ise diz ağrılarına neden olabilir. Ayrıca geniş ayakkabılar tercih edilmeli, ayakkabının ön bölümü ayağı sıkmayacak şekilde olmalıdır.
Düztabanlı kişiler günlük ayakkabılarda ayağın iç doluluğunun olduğu esnek ayakkabılar tercih etmelidirler. Spor ayakkabılar da ise yumuşaklık ve destek arttırılmalıdır.

1271-images.jpg


Düztabanlık tedavi edilmezse
birçok sorunla karşı karşıya kalır. Her zaman yürüdüğü mesafeyi yürüyememe, ayak eklemlerinin deforme olmasına, topuğun şekil bozukluğuna, diz ağrılarına, bel ağrılarına, hatta baş ağrılarına bile neden olabilir. Ayrıca tedavi edilmezse, ayak önce şekil değiştirir daha sonrada parmaklarda şekil değişikliği görülür.

1271-untitled.png


Düztabanlık rahatsızlığı ne kadar ilerlerse ayakta ve dizde ayrıca ayak topuğunun ayağa batıyormuş gibi bir acıya neden olur. Bu nedenle öncelikle doğru ve destekli ayakkabılar giymeli, ayağımızı sıkan yada bizi yoracak aşırı topuklu ayakkabılardan kaçınmalıyız.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst