Çocukluk Dönemlerinin Üç Evresi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Birinci çocukluk dönemi
Doğumdan başlayarak düzenli bir klinik muayeneyle, yeni doğmuş bebeğin sağlık durumunun iyi olup olmadığı belirlenir. Yeni doğmuş bebeğin ağırlığı normalde 2,5 ile 4,5 kg boyu 48-50 cm arasında değişir. Ortalama sayılar ağırlık için 3,5 kg boy için 50 cm dir. Muayenede genel durum gözden geçirilir oluşum bozukluğu olup olmadığı tesbit edilir. Solunum sistemleri işlevleri değerlendirilir. Yakalama refleksleri tesbiti yapılır. Bu tesbit bebeğin avucuna parmak sürtülerek gerçekleştirilir. refleksleri normal seviyede olan bebek parmağı hisseder ve avcunu kapatarak parmağı tutar. Daha sonra bebeğin bedensel ve ruhsal-sinirsel gelişmesi üç ölçütle değerlendirilir.

Dişlerin çıkmaya başalaması değişken olsada ortalama (5. ve 7.) aylar arasında gerçekleşir.

Duyu ve hareket gelişmeleri ve ruhsal gelişme yalnız annenin değil, gülümseyen herkesin gülüşüne gülücükle cevap verme bu durumda 3. aydan itibaren gözlemlemeye başlayabiliriz. Tanıdığı seslere gülücükle tepki verir. Böylece işitme değerlendirilebilir. sese doğru başını çevirip bakışını bir noktada sabitler.

6 aylık civarındayken başını kendi tutmaya başlar. Sırt üstü yatarken başını kaldırabilir. 8. ayda oturabilir ve istediği cisimleri tutabilir.9. ve 10. aylarda yardım edilerek yürüyebilir. 10.ve 12.aylarda alışık olduğu sesleri mırıldana bilir heceleri söyleyebilir. 10. ve18. ayda ortalama 10 sözcük kullanır ve yürümeyi iyice öğrenmiştir. Hareketleri düzenlenmiştir genellikle 2 yaşında bir çocuk oyuncaklarıyla kule yapabilir. bir kağıdı karalayabilir 3 yaşında daire ve bazı şekilleri çizebilir.

İkinci çocukluk dönemi

İkinci çocukluk döneminde gelişme hızlanır. Çocuğun çizdiği resimler daha anlaşılır ve daha düzenlidir. Saymayı öğrenir sağ sol elini kullanma açısından seçimini yapar. Alt ıslatma olayı azalır gece altına kaçırma olayı 3 yaş civarı biter bitmediği takdirde ruhsal bir nedeni olabilir. Bazende boşaltım sistemlerinde bir sorundan kaynaklanabilir. Söylenenleri daha iyi anlar ve daha iyi söyleyebilir. Kızgınlık, neşe üzüntü kavramları gelişir.

Üçüncü büyük Çocukluk Dönemi

Büyük çocukluk dönemi 7 yaşında başlar.Çocuk okula gitme çağına gelmiştir ve ailesi dışında başka kişilerlede tanışması arkadaşlık bağları kurması anlamına gelmektedir. Hareket ve duyu gelişimi artık iyice ilerlemiştir.Herhangi bir bozulma, okul etkinliğini etkiler. Okuldaki başarısızlığının altında okuma bozukluğu, solaklık, duyumsal bir kusur, bir kişilik oturmamışlığı, zeka seviyesinde bir düşüklüğe yol açabilir. Ayrıca kötü bir duruş alışkanlığı omurgada bozukluğa neden olabilir. Çocuğumuzun duruşundan hareketlerine kadar her tür halini kontrol altında tutmamız gerekmektedir.

Daha sonra cinse göre10-12 yaş arası yılda 10-15 cm yi bulan büyüme süreci başlar. Bu büyüme yavaş, yavaş erişkine dönüştürecek derin bir fizyolojik biçimlenme dönemi olan ergenlik çağının habercisidir. En tehlikeli ve dış etkenlere açık olan ergenlik dönemi en karmaşık oldukları dönemdir. Bu dönemi en iyi şekilde atlatmak için fazlaca bir sağduyuya ve çocuğumuzla daha fazla ilgilenmeye ayrıca çok iyi arkadaş olmamıza gerek vardır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst