Çöküntü Ruhsal Bozukluğun İlk Adımları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ruhsal ve fiziksel etkinlikte geçici yada kalıcı gerilemenin ilk başlangıcı (çöküntüdür)

Çöküntü yalın bir üzüntü halinde derin umutsuzluğa ve yaşama isteğinin yok olmasına kadar uzanan bir mizaç değişikliğiyle ortaya çıkar.

Bütün dünyada ruh hastalıklarının büyük bir bölümü ve intihar sebeblerinin en önemli nedenidir.

Çöküntünün başlıca iki belirtisi vardır.
1. Düşünce oluşturma, dikkat ,bellek ve iradae bozukluklarıyla birlikde gelişen düşünce gerilemesi, başkalarının desteğini yitirme korkusuna dayalı, hüzün ve derin bir kötümserliğin dahada karmaşıklaştırdığı iç sıkıntısıyla belirtiler verir. Bu duygular ya ağlamayla kişinin kendini değersizlikle suçlamasıyla açığa çıkar yada saklanıp içe atılır.

2. Söz konusu belirtilere iştah yitimi,sindirim bozukluğu, hızlı bir kilo kaybıda eklenir. Hasta güçten düşer ,sürekli bir uykusuzluk başlar bazen çeşitli kalp-damar bozuklukları ,ağrılar, çarpıntılar ve cinsel bozukluklar görülebilir.

Çöküntünün ortaya çıkış sebebleri farklıdır bazen dışdan gelen bir olay, bedene yönelik fiziksel bir sarsıntı sonucundada ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı, enfeksiyon, asalak bir hastalıkda( grip, sıtma gibi) sebeb olabilir. ayrıca daha bir çok sebebi olan çöküntü hayatımızı çekilmez hale getirebilir.

Örneğin. Kadınlarda yaşdönümü,menepoz,gebelik,bunama, duygusal bir şok (ayrılık,yas gibi)

Birde belli travmalar sonucu ortaya çıkma ihtimalide söz konusu ( beyin uru, beyin sarsıntısı,damar sertliği, bir sinir hastalığı sonrasıındada ortaya çıkabilir.)

Tepki ve onarım yetenekleri kalmamış kişilerde'de ortaya çıkan, yaşama isteğinin yitmesi ve bütün bedensel işlevlerinin yavaşlaması (TÜKENME ÇÖKÜNTÜSÜ DİYE ADLANDIRILIR) Çöküntü bir ruh hastalığınında başlangıcı olabilir. Şizofreni başlangıcındada çok sık görülebilir.

Bazen'de kişinin iç nedenlerine bağlıdır. Bünyesel yada nedeni bilinmeyen çöküntü diye adlandırılan çöküntü biçimi ise, bir sinir hastalığının belirtisi değil, ruhsal yapının güçsüzlüğünden yansımadır. Ve kökeninin çocukluktan kalan bir durumla alakalı olduğuda düşünülebilir.

Çöküntünün nöbet dereceleri'de vardır (hafif,orta,yüksek) yüksek oranda görülen en büyük risk intihar vakalarıdır. Hemen tedavi başlanmalı gerekiyorsa hastahaneye yatırılmalıdır. Orta ve hafif derecede olanlar ise ilaç tedavisi, uyku düzeninin sağlanması ve buna yardımcı olacak ilaç alımı ile düzeltilebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst