Çölyak Hastalarına Müjde! (gluten bulunmayan erişte üretildi)

F

Fırtına

Guest
Geçtiğimiz günlerde DHA’nın bir haberine göre, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) buğday, arpa ve çavdar ve benzerlerinde bulunan "Gluten" proteinine karşı duyarlı olan çölyak hastaları için içerisinde gluten bulunmayan erişte üretildi. Yiyeceklerini yurt dışından ithal eden çölyak hastaları için bir umut olan erişteye üniversitenin adı verildi.

Peki, nedir bu çölyak hastalığı? Dahiliye Uzmanı Elem Ayça Kaya, bize her yönüyle çölyak hastalığını anlattı.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Karnınız sık sık ağrıyor mu? Sık sık gaz şikayetleriniz mi oluyor? Yediklerinizi sindiremiyor musunuz? Çocukluğunuzdan beri tekrarlayan ishal ataklarınız oluyor mu? Yaşıtlarınıza göre boyunuz ve kilonuz daha alt sınırda mı? Böyle şikayetleriniz varsa çölyak hastalığı ile yüz yüze olabilirsiniz.

Çölyak hastalığı aslında ince bağırsağın gulutene alerjisidir. Bu ince bağırsak alerjisi gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu hassasiyet göstermesi olarak tanımlanabilir.

Yediğimiz tüm gıdalar ağız yolu ile mideye, midemizden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağımıza gider. Mideden sonra ince bağırsağa geçen besin kaynakları, villus çıkıntıları sayesinde emilerek kana karışır. Villuslar olmadan vücut hiçbir besin maddesini ememez. Çölyak hastaları gluten içeren gıdaları tüketirse, bu villusler zarar görür ve yediğimiz hiç bir besin kanımıza karışamaz, büyümemiz yavaşlar, tüm hastalıklara karşı savunmasız kalırız.

Çölyak Hastalığının Belirtileri;

Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler; iştahsızlık, sinirlilik, kansızlık, gaz şikayetleri, davranış bozuklukları, karın ağrısı, zayıflama, ödem, büyüme geriliği, saç dökülmesi, kilo alamama, ağız içi yaraları ve beslenme bozukluğudur.

Çölyak hastalığının teşhisi kolay değildir. Bu hastalığın teşhisi; ince bağırsaktan alınan parçaya göre konur. Ayrıca kan değerleri de çölyak hastalığının teşhisine yardımcı olurlar.

Tek Tedavi Diyet;

Çölyak hastalığının tek tedavisi, glutensiz bir diyet uygulamaktır. Gluten içeren yiyecekler genel olarak tahıllardır. Guluten içeren besin öğeleri buğday, çavdar, arpa, yulaf, makarna, pilav, erişte, esmer ekmek, hazır çorbalar, soslar, nar ekşisi, bira, kızartma etler, unlu tatlılar, kekler, pastalar vb. olarak sıralanabilir.

Gluten içermeyen besin öğeleri ise şunlardır; Bütün sebze ve meyveler, süt, yoğurt, tüm katı ve sıvı yağlar, kompostolar, çikolata, bal, reçel, beyaz ve kaşar peyniri, soya fasulyesi unu, nişasta, mısır unu, fırın ve ızgara etler, patates, baharatlar, tuz ve mercimek.

Hastaların besinlerinde gluten olmaması hayati önem taşımaktadır. O nedenle dikkatli olunmalı, gıda ambalajları iyi okunmalı glutensiz işareti ve "gluten içermez" ibaresini aranmalıdır.

Glutensiz Erişte Üretildi;

Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, 3 yıl başlattıkları projenin ilk adımı olarak glutensiz erişte ürettiklerini dile getirdi. Gıda ürünlerini yurt dışından temi,n eden hastalar için ekonomik anlamda da bir rahatlık sağlanacağını ifade eden Evrendilek, şöyle devam etti;

“İstatistiklere göre her 75-150 kişiden birinde bu hastalığa rastlanıyor. Çölyak hastalığını ortadan kaldıracak ilaç veya tedavi şekli henüz bulunamamasına rağmen glutensiz bir diyet ile daha rahat ve sağlık sorunlarını en aza indiren bir yaşam sürmek mümkün değil. Çölyak hastaları gıdalarını yurt dışından ithal ediyorlar ve bir paket makarna kendilerine 30 TL’ye geliyor. Biz onlar için bir umut olduk. Tüm yasal izinleri aldık. Gerekli personel eksiğimizi tamamladıktan sonra üniversitenin adını verdiğimiz eriştelerin seri üretimine başlayacağız."



http://engelliler.gen.tr/f74/gluten-nedir-faydalari-zararlari-nelerdir-3078/
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çölyak hastaları tıbbi ekmeğe artık daha rahat ulaşabilecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, çölyak hastaları için özel olarak ürettiği tıbbı ekmeğin (glutensiz ekmek) daha kolay temin edilebilmesini sağlamak amacıyla Gökkuşağı Satış Yeri ve Fabrika Satış Yeri'nde de satmaya başladı. Vatandaşlar, Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen 500 gramlık tıbbi ekmeği 1,5, tıbbi unun 2 kg'lık paketini ise 10 liradan satın alabiliyor.Hacettepe Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlanan ve Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen glutensiz ekmek (tıbbi ekmek) ve un, çölyak, fenilketonüri gibi metabolik hastalıkların tedavisinde yardımcı oluyor. Tıbbı ekmek ve un daha önce sadece Hacettepe Üniversitesi Metvak Vakfı'nda satılıyordu. Haftada 3 bin 200 adet üretilen tıbbı ekmeğin büyük bölümü Başkentliler tarafından tüketiliyor. 700 kadar tıbbi ekmek de diğer iller ile KKTC'den gelen talep doğrultusunda Metvak Vakfı tarafından buralardaki hastalara gönderiliyor.

Hacettepe Üniversitesi Metvak Vakfı'nda satılan glutensiz ekmek (tıbbi ekmek) ve un vakıf tarafından, talep edilmesi halinde Ankara dışındaki vatandaşlara gönderilirken, Halk Ekmek Fabrikası Gökkuşağı Satış Yeri ve Fabrika Satış Yeri'nde de tüketiciye sunuluyor. Başkentlilerin tercihi olan halk ekmek, ürettiği ekonomik ve sağlıklı ekmeklerin yanı sıra glutensiz ekmek (tıbbi ekmek) ve un üretimi ile de vatandaşların beğenisini kazanıyor.

GLUTENSİZ EKMEK VE UN GÖKKUŞAĞI'NDA

Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen glutensiz ekmek ve unun Hacettepe Üniversitesi Metvak vakfı tarafından satıldığını belirten Genel Müdür Ali İlkbahar, vakıf tarafından Ankara dışında talep eden vatandaşlara tıbbi ekmeğin gönderildiğini söyledi. Tıbbi ekmeğin haftada 3 bin 200 adet üretildiğini belirten İlkbahar, "Ürettiğimiz tıbbi ekmek ve un Ankara ve dışındaki illerde fenilketonüri ve çölyak hastalarına ulaştırılmak üzere Metvak Vakfı'na teslim edilmektedir. Vakıf tarafından haftada yaklaşık 700 adet tıbbi ekmek Ankara dışından talep eden hastalara gönderilmektedir" diye konuştu.

Tıbbi ekmek ve unun satışını yaygınlaştırmak ve Başkentlilere daha kolay ulaştırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Ali İlkbahar, "Halk Ekmek Fabrikası Gökkuşağı Satış Yeri ve Fabrika Satış Yeri'nde de tıbbi ekmek ve unu satarak ihtiyaç sahiplerinin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz." dedi.

Halk Ekmek Fabrikası Gökkuşağı Satış Yeri'nin merkezi bir yer olduğunu belirten Ali İlkbahar, tıbbi ekmek ve unun ihtiyaç sahiplerine daha pratik olarak ulaşacağını anlattı. İlkbahar, Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen 500 gram tıbbi ekmeğin 1,5 liradan, tıbbi unun ise 2 kg'lık paketlerinin 10 liradan satışa sunulduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst