Çölyak Hastalığında Biyopsinin Önemi ve Yapılış Şekli

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bazı hastalıkların teşhisi için önemli bir tetkik olan biyopsi çölyak hastalığı içinde oldukca önemli olmaktadır. tedavinin şekillenmesi açısındanda çölyak biyopsisine ihtiyaç duyulmaktadır. Çölyak biyopsisi 8-10 dakika sürüp bağırsak içinden doku örneği alamaya dayalıdır.

Yaşa göre kilo azlığı, kusma, iştahsızlık, kansızlık, gaz, karın bölgesinde şişkinlik, büyüme griliği, ağız içi aft, eklem ve kemik ağrıları gibi pek çok şikayetle kendini belli eden çölyak hastalığında biyopsinin yeri ayrıdır. Bu hastalığın hem kesin tanısını koymak hem de tedavinin şekillenmesini sağlamak amacıyla çölyak biyopsisi yapılır ve bu makalemizde de çölyak biyopsisi nasıl uygulanır açıklamak istedik.


Çölyak biyopsisi nasıl olur?

Çölyak hastalığında diyet yapmak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için son derece önemlidir. Çölyak biyopsisi yapılmasının ardından hastaların hem sorunlarından hem de yaşadıkları şikayetlerden kurtulmaları için glutensiz beslenmelerine ihtimam göstermeleri gerekiyor.

Çölyak biyopsisi endoskop adı verilen kıvrılma özelliğine sahip bir borunun ağızdan girip, yemek borusundan geçip mideye ulaşması ve oradan da bağırsağa varılması ile yapılıyor. Bağırsaktan endoskop içinden geçebilen bir alet vasıtasıyla toplu iğnenin başı kadar dört adet doku örneği alınır ve laboratuvarda incelenmeye gönderilir. Çölyak biyopsisi yapılma işlemi yaklaşık 8-10 dakika sürer.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst