Çok mu Yorgun Hissediyorsunuz? Yorgunluk ve Başa Çıkma Yolları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bir çoğumuz sabah kalkınca bile kendimizi yorgun hissederiz. Fakat bu yorgunluğun altında yatan sebepleri hiçte dikkate almayız. Oysa belkide yorgunluğunuz bir hastalığın habercisi

Dikkat!

Yorgunluk deyip geçmemeliyiz.
Yorgunluğumuz bir hastalık habercisi olabilir.
Belkide kronik yorgunluk sendromusunuz.
Yaşam tarzımız yorgunluğumuzun sebebimi?
Yorgunluğa önlem alınabilir mi?



8f27b42210fd1ff05baa403886b7ac47.jpg


Yorgunluğun Nedenleri ve Başa Çıkma Yolları

Yorgunluğun nedenleri


Yaşam tarzı: Haftada birkaç gün çok geç yatıp çok geç kalkıyorsunuz. Sağlıksız şeyler yiyor, çok az egzersiz yapıyor, arada bir perhize giriyor, sigara ve çok içki içiyor ve çok çalışıyorsunuz. Yorgunluğunuzu atmak için yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor.

Enfeksiyon: İçten içe yorgunsunuz, düşük ateşiniz var ve boyun bezleriniz şişti. Gudde iltihabı, viral hepatit ya da – eğer yorgunluğunuz altı aydan beri devam ediyorsa – kronik yorgunluk sendromunuz var. Eklem ağrısı, baş ağrısı çekiyorsanız ve tikleriniz varsa, Lyme hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Anemi: Yorgunluğunuz ve biraz nefes darlığınız var, benziniz solgun ve kalbiniz düzensiz atıyor. Bunun nedeni anemi olabilir, özellikle adet dönemi şiddetli geçen kadınlarda, demir içeriği düşük beslenmede veya kan kaybında görülür. Kendi kendine yardım yöntemleri yardımcı olabilir.

Hipotiroidizm: Sürekli yorgunluk hisseden orta yaşlı bir hanımsınız ve ısınma güçlüğü çekiyorsunuz. Biraz saçınız azaldı ve cildiniz kuru. Sorunun kaynağı tiroid bezi salgısı azlığı olabilir ve bu tedavi edilebilir.

Yorgunluğun diğer nedenleri
Bunaltı ve stres, depresyon, ilacın yan etkisi, kafeini bırakma, uyuşturucu kullanma, barsak paraziti, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, kanser, kronik enfeksiyon, orak hücreli anemi.

Sürekli yorgunluk için kendiniz ne yapabilirsiniz?

- Uykunuzu düzene sokun, her gece 7 – 8 saat uyumaya çalışın.
- Ilımlı ve düzenli egzersiz yapmaya başlayın, aşırı çalışıyorsanız, mesainizi biraz azaltın.
- Anemi söz konusuysa, bol miktarda katıksız buğday ekmeği, kuru meyve, lifli yeşil sebze yemelisiniz. Demir hapları da yardımcı olabilir. Doktorunuza tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını sorun.
- Sağlıklı ve dengeli yiyecekler yiyin ve çok su için.
- Gevşeme ve stres atma tekniklerinden bazılarını öğrenin.

Önlem
Uykunuzu düzene koyun, dengeli yemek yiyin ve bol sıvı alın. Uyarıcı ilaçlar, kafein ve alkolden uzak durun.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst