Çok tartışılan sağlıkta dönüşüm neler getirdi?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Eksik ve yanlışlarına rağmen, hayatımıza soktuğu bazı gerçekler var

Hükümetin 2003’ten beri uygulamaya koyduğu “sağlıkta dönüşüm” politikasının tartışmaları uzun süredir devam ediyor. Uzmanlar, vatandaşlar ve sektörde çalışanlar tarafından kimi zaman yerden yere vurulan, kimi zaman gereksiz yere yüceltilen “sağlıkta dönüşüm”ün eksik ve yanlışlarına rağmen, hayatımıza soktuğu bazı gerçekler var...

ACİLLER AÇILDI
Kamu ya da özel hastanelerin acil servislerine “acil hasta” olarak gidenler hemen tedaviye alınıyor.

ÜCRETSİZ TEDAVİ
Kamu ve özeller dahil, tüm sağlık kuruluşları, acil hastaları ücretsiz tedavi etmekle yükümlü hale getirildi.

KATKI PAYI BİTTİ
Özel hastaneler, hastalardan katkı payı da talep edemiyor. Kamuya ait sağlık kuruluşları verdiği acil sağlık hizmetlerinin ödemesini, o bölgede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından, özel sağlık kuruluşları ise belediyelerden istiyor.

İLAÇ FİYATLARI
İlaçta yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. “Orijinal bir ürünün jeneriği piyasaya çıktığında, ürünün fiyatı mevcut fiyatın yüzde 66’sını geçemez” kuralı getirildi.

KÖYLERE İLAÇ
Eczanesi olmayan köylerde yaşayan vatandaşın ilaca ulaşımını kolaylaştırmak için Türk Eczacılar Birliği ile işbirliği yapıldı. İlaçların merkez eczanelerden, eczanesi olmayan köylere dağıtılması sağlandı. Vatandaş, artık anlaşması olsun olmasın, tüm eczanelerden ilaçlarını alabiliyor.

KARNE KALKTI
Sağlık karneleri kaldırılarak nüfus cüzdanlarında yer alan TC kimlik numarasıyla sağlık hizmeti alınması sağlandı.

AŞI KAMPANYASI
Aşılama kampanyaları çerçevesinde, özellikle kızamık vakalarında sayı sıfıra çekildi.

RANDEVU SİSTEMİ
Hastanelerde randevu sistemine geçildi.

SGK KURULDU
SSK hastanelerini kaldıran bakanlık, tüm kamu hastanelerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında topladı. Türkiye’deki hastanelerin büyük bir bölümü de yenilendi, daha modern bir hastane görünümüne kavuştu ve yoğun bakım sayıları artırıldı. AİLE HEKİMLİĞİ Birinci basamak sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşılabilmesi için “aile hekimliği” uygulaması başlatıldı. 81 ilde uygulanıyor. Hekimler hastalarına ev ziyaretinde bulunuyor, hastalık ve ilaçlarını takip ediyor.

SİGARA KAMPANYASI
Başta akciğer kanseri olmak üzere, birçok hastalığın sorumlusu olan ve toplumsal bir sorun haline gelen sigaraya karşı radikal kararlar alındı ve kapalı alanlarda içme yasağı getirildi. Sigara bırakma hattı Alo 171 hizmete açıldı. Bakanlık, sigarayı bırakma merkezlerine müracaat edenlere ücretsiz ilaç dağıtma kararı aldı.

TAM GÜN YASASI
Doktorların hastanedeki hastalarını muayenehaneye çağırmasının önüne geçmek için “Tam Gün Yasası” çıkarıldı. Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptalinin ardından doktorların tam gün hastanede hizmet vermesini ya da sadece muayenehane işletmesini sağlamak amacıyla yeni yasal düzenleme çalışmaları devam ediyor.

ŞİKÂYET HATTI
Vatandaşın istek, şikâyet ve sorunlarını paylaşabileceği “ALO 184” telefon hattı açılarak 24 saat danışmanlık hizmeti verilmesi sağlandı.

DENİZ BİLİROĞLU- GAZETE HABERTURK- ANKARA
 
Son düzenleme:
Tekerlekli Sandalye
Üst