Damla Hastalığı Tanımı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
gut-damla-hastaligi.jpg


Ürit asit metabolizmasındaki bir bozukluğa ( ürik asidin kanda yükselmesi) bağlı olan ve eklemlerde zaman zaman ağrı, şişlikler halinde kendini gösteren çoğunlukla kalıtımsal hastalıktır.

En eski çağlardan buyana bilinen damla ( gut yada nikris ) de denir. Hastalığın kendine özgü ağrılı nöbeti çok iyi tanımlanmıştır. Ekleme yerleşen ivegen damla hastalığı, genellikle geceleri gelen nöbetler biçiminde kendini gösterir. Çoğunluklada ayak başparmağı kemiği ile ayak tarağı kemiğinin yaptığı eklemde görülür diğer eklemler ise daha ender bu hastalığa tutulur.

Eklem şiş, kırmızı ve sıcaktır gün boyunca dinen ama geceleri başlayan ağrılar 4-6 saat gece sürer sonra bütünüyle geçer. Ne varki nöbetler değişik aralıklarla yinelenir. Uzun vadede süreğen damla hastalığının yerleşip bir çok eklemi etkilediği görülür.

Hastalığın süreğen biçimi , ürik asidin çeşitli dokularda değişik boyutlarda yumrular halinde çökelmesine bağlıdır. Tofüs denen bu yumrulara dirsek düzeyinde ,ayak başparmağı ile diğer parmaklarda hatta kulak mnemesi düzeyindede rastlanır.

Hastalığın başlıca tehlikesi Ürat ( ürik asit taşı) billurlarının böbreklere oturup böbrek taşlarına yol açması yada böbrek dokusunun ürik asitle kaplanması gibi böbrek ihtilatlarıdır.

ÜRİK ASİT FAZLALIĞI
Biyolojik olarak hastalık, kanda ürik asit düzeyinin sidikde de ürat billurlarının fazlallığıyla yansır. Ürik asidin 1 litre kanda 70mg ı aşması durumunda ürik asit fazlalığından söz edilir. Çoğunlukla ürik asit fazlalığı tipik damla hastalığı nöbeti geçirmemiş bir kişide bulunur. Görülen damla hastalığı olaylarının 9/10 kalıtımsaldır.

Hastalık organizmadaki biyokimyasal bir bozukluk sonucunda ortaya çıkar. Ürik asit yapımı artar hatta normalde ürik asit vermeyen maddelerden bile ürik asit oluştuğu gözlenebilir. Çok ender olarak ürik asit fazlalığı uzun süreli aşırı beslenme ağır bir yanık, önemli bir beslenme bozukluğu, ateşli bir hastalık ışın tedavisi, idrar söktürücü ilaçların alınması gibi etkenler sonucu görülebilir.

TEDAVİ
Damla hastalığı nöbetinin tedavisi çok etkili bir ilaç olan kolşisinle yapılabilir. Sonuç alınamazsa başka ilaçlara baş vurulur. Ürik asit fazlalığı ise perhiz ve ilaçlarla tedavi edilir.

Beslenmede yağlar, şekerler sakatat ve alkol bütünüyle kaldırılır. İlaçların bazıları ürik asit atılmasını hızlandırır bazıları ise tamamen engeller hastalığın geleceği iyidir ama tedavinin ömür boyu sürdürülmesi gereklidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst