Deprem ve Dereceleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Yerkabuğunun derin tabakalarının yer değiştirmesi yada yanardağların püskürme durumuna geçmesi sonucu oluşan yer sarsıntısı( zelzele)

BİR DEBREMİN GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ

Depremlerin yerkabuğunda oluşturduğu sarsıntıların hangi ölçüde olduğu belirtmek için 2 yöntemden yararlanılır. Bunlardan biri deprem şiddeti yöntemidir. Depremin yeryüzünde neden olduğu doğal değişikliklere ve yapılara verdiği zarara dayanılarak saptanır. Bu konuda Rossi Mercalli ve Sieberg gibi araştırmacılar çalışmışlardır.

Deprem 12 dereceye ayırmışlardır.
1. Derecedeki depremler yalnızca aygıtların kaydettiği çok hafif sarsıntılar biçimindedir.
2. Derecedeki deprem ancak üst katlarda ve çok hassas kişiler tarafından hissedilebilir.
3. Derecedeki deprem hafiftir bazı kişiler tarafından fark edilir.
4. Derecedeki deprem orta şiddetlidir dışarıdaki insanların çok az bir bölümü tarafından hissedilir ama ev içindekilerin çoğu bu sarsıntıyı hisseder.
5. Derecedeki deprem oldukca şiddetlidir yapıların içindeki ve dışındaki herkes tarafından hissedilir yapılar sarsılır.
6. Derecedeki deprem şiddetlidir ve herkesde korku yaratacak biçimde hissedilir bazı yapılarda sıva çatlakları oluşması muhtemeldir.
7. Derecedeki deprem çok şiddetlidir sağlam evlerde bile çatlaklara yol açar
8. Derecedeki deprem yıkıcıdır ağaç gövdeleri ve bacalar devrilir en sağlam yapılarda bile yarıklar oluşur
9. Derecedeki deprem çok tahrip edicidir taş binaların çoğu çöker.
10. Derecedeki deprem son derece yıkıcıdır yapılar temelinden zarar görür toprakta geniş çatlaklar oluşur.
11. derecedeki deprem yıkım (afet) diye adlandırılır hiç bir yapı ayakta kalamaz köprüler, barajlar yıkılır topraktan sular fışkırır.
12. Derecedeki deprem korkunç bir yıkımdır insan yapısı olan hiç bir şey ayakta kalamaz şelaleler ortaya çıkar bazı kaynaklar kururken başkaları ortaya çıkar.

Depreme yol açan yerkabuğu bozukluklarının eriştiği ölçüyü belirtmek için kullanılan ikinci yöntem deprem sırasında ortaya çıkan toplam enerjinin saptanmasına dayanır. Bu enerji aygıtlarla ölçülür bu yolla belirtilen deprem şiddetine göre magnitüt (deprem şiddetinin sayıyla bildirilmesi) ölçeği ortaya konmuştur. Bu amaçla genellikle RİCHTER'in geliştirdiği magnitüt ölçeği kullanılır. Richter ölçeğine göre magnitütü 4 den küçük olan depremler hafif 4-4.5 arasında olanlar orta 5.5-6.9 arasındakiler yıkıcı 7 den büyük olanlar ise çok şiddetli sayılır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst