Depresyona girme nedenleri?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Depresyon hali ne zaman başlar? Bu konuda psikologlar ve psikiyatristler ayrı ayrı ve kendilerince profesyonel yanıtlar verecektir. Bu konuda benim vereceğim cevaplardan birisi ise oldukça kolaydır.

İnsanın ümidinin bitmiş olduğu noktada depresyon başlar. Yaşamımızda bir şeylerin iyileşeceğine bulunan inancımız kalmadığında enerjimiz biter. Her şey için bir isteksizlik başlar. Kalkmak da güç gelir, işe gitmek de ve üstelik arkadaşlarla eğlence için buluşmak da. Ümitle beraber kaybolan tek şey ümidin şahsı değildir; Ayrıca mana da kaybolur. Mana kaybolduğunda insan hayata amacını da kaybeder ve zaman beyhude bir biçimde geçer.

Heyecanın 2 ucu mevcuttur. Bir uçta yapmak istedikleri için derin bir sabırsızlık duyan, ertesi günü, ertesi senesi iple çeken ve projelerini adım adım yaşama geçirmek için yerinde duramayanlar mevcuttur. Heyecanın öteki ucunda ise bu lüzumsuz ve anlamsız vaktin bir an evvel bitmesini beklemekte olan, umudu kalmamış ve hayatta mana bulamayanlar mevcuttur. Bir de 2 ucun ortasında kimi zaman heyecanlanan, bazı zamanlar da heyecanını kaybeden insanlar mevcuttur. Bu kategoriye girenler mutedil dalgalı deniz gibi değişkendir. Bunda da kötü bir şey yoktur; Normalliğe işaret etmektedir. İki uç arasında giderken dengede kalmaktadır. Ne mevcut ki, denge noktası, kimi zaman sıfıra eşittir.

Heyecanın bir nolu ucunda, yapmak için derin bir sabırsızlık duyanlardır. Bu gruptakiler şaşkın bir telaş içerisinde değil, olgun bir sabrı yaşayanlardır. Onlar için yapmak istedikleri şey epeyce büyük ve ağırdır. Bu şeyi bir halat ile kendilerine doğru çekmektedir. Halat ellerini çok acıtsa da halatı hiç bırakmadan büyük bir inanç ve azimle kendilerine doğru çekmekte ve hedeflerine yaklaşmaktadır. Heyecanın öteki ucunda her şey için geç olduğunu düşünmekte olan bir grup insan mevcuttur. Bunlar yaşlarından serbest her şey için geç olduğunu düşünürler. 25 yaşında olup master için geç diyenler de olabilir; 40 yaşında olup iş kurabilmek için geç diyenler de, 45 yaşında olup evlenmek için geç diyenler de olabilir. "İşte her şey için geç" diyenlerin hepsinin ortak özelliği, yapmak istedikleri şey için umutlarının kalmamış olmasıdır. Henüz depresyona girmedilerse de kısa zaman sonrasında depresyona girme potansiyeli de taşırlar.

Kendilerine yeni bir hayat kurmaya başlayan, dünya çapında muvaffakiyet elde etmiş birkaç insandan bahsetmek istiyorum. Bizlerin coğrafyamızdan en enteresan muvaffakiyet öykülerinden birisi mimar sinan'ın muvaffakiyet öyküsüdür. Profesyonel mimarlık kariyerine 50 yaşın ardından başlayan mimar sinan'ın evvelinde at üzerinde kılıç sallayan bir asker ve devşirme bir yeniçeri olduğunu bir çok kimse bilemez. Mimarlık kariyerinin 'çıraklık eserim'dediği eserini 50'sinden sonrasında vermiş olarak bulunması, onun alçakgönüllülüğünü değil, mimarlığa yeni başlamış olduğunu gösterir. Ümidini kaybetmeyen genç ihtiyarlar kulübünün üyelerinin isimlerini biliriz; Fakat yaşlarını bilmeyiz. Kolomb, amerika'yı keşfe çıktığında 50'sini geçmişti. Pasteur, kuduz aşısını bulmuş olduğunda 60 yaşındaydı. Verdi, en büyük eseri fallstaf'ı yazdığında 80 yaşını geçmişti. Afrika'da hastaneler kuran ve ömrünün son günlerine kadar ameliyat yapan, katkıları dolayısıyla nobel barış Ödülü alan albert schweitzer, 90'larına yaklaşırken hâlâ çalışıyordu. Peter drucker, 'başyapıtım'dediği "21. yüzyıl İçin yönetim tartışmaları-management challenges for 21st century" adlı kitabını yazdığında 90 yaşını geçmişti. Yukarı taraftaki paragraftaki şahısların elli yaşından ileriki senelerde yaptıklarını dikkate alacak olursanız, herhangi bir şey için geç değildir.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sağlık Teknikeri bu güzel paylaşımın için teşekkür ederim :)
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Rica ederim özkancey,
Sizin foruma/siteye katkılarınızın yanında bizimkisinin lafı bile olmaz.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bu güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler Sağlık Teknikeri....Konularla alakalı, araştırdığımız, bildiğimiz bir şeyler varsa mutlaka Arkadaşlarımızla paylaşmaya çalışıyoruz, sorulara da mümkün olduğunca cevap vermeye gayret gösteriyoruz... Umarim verdiğimiz bilgiler doğru yerlere gidiyor ve doğru yerlerde kullanılıyordur...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Depresyonu Yenmenin Yolu Başkalarına Yardım

Depresyonun, başkalarına yardım etmek ve nazik davranmak gibi olumlu kişilik özellikleri edinerek aşılabileceği belirlendi.



ABD'deki California Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, olumlu davranışları günlük hayatın bir parçası haline getirmenin insan psikolojisi üzerinde "iyileştirici" etkisi olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, depresyon geçiren ya da depresyona meyilli kişiler, başkalarına yardım ederek, nazik davranarak, sahip olduklarına şükrederek ve hayata iyimser bakarak kendileri hakkında daha olumlu düşünceler edinebiliyor.

Olumlu düşüncenin iyileştirici etkisi sayesinde depresyonun "masrafsız" ve

"ilaçsız" bir biçimde tedavi edilebileceğine dikkati çeken araştırma, depresif kişilerin günlük yaşamlarının 10 dakikasını bile olumlu davranışlara ayırmalarının onlara uzun vadede yarar sağlayacağını vurguluyor.

Depresyonun en önemli nedenlerinden birinin "olumlu düşünce eksikliği" olduğunu kaydeden uzmanlar, olumlu yaklaşımın ruh halini iyileştirdiğini, başkalarının sorunlarına odaklanmanın ise kişiye kendi dertlerini unutturduğunu ve kendisini iyi hissettirdiğini belirtiyor.

Sürekli olumlu düşünmeye çalışmanın depresyondaki kimseler için zorlayıcı bir iş olabileceğini de ifade eden uzmanlar, bu davranış biçiminin yerleşmesinin zamanla kolaylaştığının altını çiziyor.

Araştırmaya göre, dünya çapında yaklaşık 100 milyon kişi depresyonla boğuşuyor. Yalnızca ABD'de 16 milyon civarında depresyon hastası bulunduğu, bunların yüzde 70'inin ise terapi ya da ilaç tedavisi görmediği belirtiliyor.
- ANKARA
 

volkqn

Üye
Üye
Katılım
May 1, 2011
Mesajlar
176
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ben 2006 yılından bu güne kadar içindeyım :) çıkamadım
 
Tekerlekli Sandalye
Üst