Deri ve Derinin Yapısı

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Deri ve deri hakkında

Deri organizmanın örtü tabakasını teşkil etmekle çeşitli işlevleri yerine getirmektedir. Yapısına göre deri dış epitel ve iç birleştirici doku katlarında oluşturulmuştur.
Dış epitel katı - epidermis nispeten ince. Vücudun çeşitli alanlarında epidermisin kalınlığı aynı değildir. Öyle ki, avuçta, ayak altında ve vücudun bel nahiyesinin alt kısmında epidermis daha kalındır. Deri örtüsü göz kapaklarında, kulak memelerinde erkeklere oranla kadınlarda ince.

Özel deri veya Derm epidermise oranla daha kalındır. O, lif şekilli birleştirici doku hücrelerinden oluşur. Bunların arasında elastik lifler bulunur, bunlar cilde esneklik verir. Özel ciltte yağ ve ter bezleri, kıl kesecikleri, alıcılara, deri kaplı yerleri ve lenf alanları bulunmaktadır.

Yağ bezleri salgıladığı cilt yağı ile Epidermisi ve tüyleri yumuşatır. Baş, yüz ve sırt nahiyelerinde onların sayısı daha fazladır. Tüy ve tırnak epidermisin türemişlerdir. İnsanda deri kılıfı kıllarla bağlıdır. Ter bezleri uzun şeklindedir. İnsanın deri örtüsünde yaklaşık 2 milyon kadar ter bezi yerleşmiştir. Onlar organizmanın iç ortamının sabit bulundurulmasında, su-tuz metabolizması tanzim edilmesinde ve salgı işlevinin yerine getirilmesinde doğrudan yer alıyor.

Derialtı tabakada yağ katı yerleşmiştir ki, bunun da kalınlığı her yerde aynı değildir. Cildin işlevlerini en önce koruyucu işlevini göstermek gerekir. Vücudun dış ortamın mekanik, fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkilerinden muhafaza edilmesinde cildin rolü büyüktür.

Cilt organizmada duyu organı gibi de işlev taşır, burada lamise, basınç, sıcaklık hissi yaratan alıcılara bulunmaktadır.
Cilt vücut ısısının sabit bulundurulmasında önemli yer tutmaktadır. Onun ter bezleri ve zengin kaplayan sistemi vücudun dış ortamın değişken sıcaklığı koşullarına uyum sağlamalarına önemli rol oynuyor. İnsanda cildin solunum fonksiyonu oldukça zayıftır. Cilt aynı zamanda vücudun önemli kan deposu olarak da faaliyet göstermektedir. İnsanın tüm damarlarında 1000 ml kadar kan meydana gelebilir.

Cildin salgı işlevi hayli yüksektir. Deri örtüsünün çeşitli alanlarında ter bezlerinin miktarı aynı değildir. İnsan normal şartlarda 500 ml ter salgılar. Terin içeriğinde% 98 su,% 2 organik ve inorganik maddeler, aynı zamanda, sodyum klorür, idrar cevheri, amonyak vb. vardır. Ter bezlerinin aktivitesini vegetativ sinir sistemi tanzim eder, yüksek tanzim merkezleri ise uzun sol beyinde ve hipotalamus yer alır. Burada sıcaklık tanzimi merkezi de bulunmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst