Dil Kanseri Belirtileri ve Tedavi Biçimleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dil kanseri nedir?


Dil kanserleri genellikle dilin sağ yada sol kısımlarında iyleşmeyen yara olarak kendini ele verebilir.Zaman içersinde büyüyen başlangıçta bulunmayan ağrı durumu zaman içersinde ortaya çıkabiliyor.Özellikle ilerlemiş dil tümörlerinde ve bu tümör çene kemiğine kadar uzandığı hallerde ağrı durumu çok şiddetli bir hal almaya başlayacaktır. Geceleri ciddi ağrı durumları ortaya çıkabilen ve uykusuz kalmaya kadar gidebilen ağrılı haller ortaya çıkabilmektedir.

Teşhis için hekimin şüphelendiği alandan alınan parçanın patolojik incelemesi sonucunda bir diğer adıylada biyopsi sonrası netleşecektir. Biyopsi uzmanlar tarafından alınan parçanın boyanarak ince ince kesitler alınması mikroskop altında incelenmesidir. Bu işlem sayesinde tümörün derinliği yayılımı nı saptayabilmektedirler.


dil-kanseri-660x330.jpg

Dil Kanserinin Belirtileri

-Dil üzerinde kırmızı ,beyaz lezyon olması ve bu lezyonun zaman içersinde büyümesi yada yüzeyden kabarık bir hale gelmesi.

-Dil üzerinde yemek yerken yada kendiliğinden kanayan alanlar ortaya çıkması.

-Çiğneme yata yutkunmada ağrılar ortaya çıkması.

-Dil üzerinde ülserli yara ortaya çıkması.

-Azalma olmayan kulağa vuran boğaz ağrısı olması.

-Dil yada ağız içinde uyuşukluk hissi oluşması.

-Seste değişim ve dilde sertleşme olması.

-Kötü nefes kokusu oluşması.

-Ağız açmada güçlük oluşması.

-Ağız içi protezlerinizin bir yumruya takılır gibi yerine oturmaması.

-Tükürükte sebebi açıklanamayan kan

-Boyun lenf bezlerinde şişlik


Özellikle çene ve kulakla ilgili olan belirtiler dil kanserinin ilerlemiş olabileceği şüphesini doğurur:

-Çene şişmesi sonucu alt ve üst dişlerin birbirine tam oturmaması
-Kulak ağrısı, çene ağrısı

Bahsi geçen bu belirtiler herzaman kötü huylu tümörlerde olmayabilir iyi huylu tümörlerdede belirtilere rastlanır fakat kesin sonuçları öğrenmek adına mutlaka KBB uzmanına başvurulmalıdır.


Dil Kanseri Tedavisi

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi dil kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhisle kanser tamamen iyileştirilebilir.

Kanserli bölgenin büyüklüğü, diğer ağız bölgelerine yayılma durumu, kanserin karakteristik özelliği ve müdahale zamanı gibi parametrelerce aşağıdaki tedavi yöntemlerinden biri veya birkaçı uygulanabilir:
1) Standart Cerrahi Müdahale

Birden fazla ameliyat seçeneği söz konusu olabilir. Erken teşhis edilen vakalarda, kanserli bölge küçükse kolay bir ameliyatla kesilip çıkarılabilir. Bu ameliyatın yapılması için kanserin tekrarlamayacağı ve yayılmayacağı ihtimalleri baskın görülmelidir.
2) Radyasyon Tedavisi

Sadece ameliyatın yetersiz kaldığı veya tehlikeli olduğu durumlarda ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanır. Bu tedavi sayesinde kanserli bölge küçültülerek cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
3) Kemoterapi

Kemoterapi ile kanserli hücreler bazı ilaç ve kimyasallar verilerek öldürülmeye çalışılır.
4) Glosektomi

Daha ciddi vakalarda ise glosektomi adı verilen işlemle dilin büyük bir kısmı veya tamamı yerinden alınmak zorunda kalınabilir. Kanserin çeneye ve diğer alanlara yayılmış olması halinde ise maksilektomi veya mandibulektomi ile çene kemiklerininden parçalar alınabilir.
5) Boyun Diseksiyonu

Kanser boyun lenf bezlerine sıçrarsa, boyun diseksiyonu adı verilen bir operasyonla lenf bezleri çıkarılır.
6) Estetik Ameliyatı

Cerrahi müdahaleler sonrasında veya ihtiyaç duyulan anlarda dil ve ağız işlevlerinin tam olarak yerine getirilebilmesi için bir takım estetik operasyonlar da yapılabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst