Diş Hastalıkları ve Bakımı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Diş ağız mukozasının üst tabakasının bir ürünüdür.

Her diş bir boyunla iki bölüme ayrılır. Görünmeyen bölüm ( kök) çene kemiğindeki diş yuvalarına girmiştir ve ikincisi görünen taç bölümüdür. Dişler taç bölümünün biçimine göre sınıflandırılır. Kesici dişler, köpek dişleri, küçük azı dişler ve büyük azı dişler olarak isimlendirilirler.

SÜT DİŞLERİ
Çocuklar da kesici dişler aslında doğuşta oluşumunu tamamlamışlardır. Fakat 3. aydan itibaren çıkmaya başlarlar,ateş ve ağrılı diş eti iltihabıyla birlikte çıkış evresini tamamlarlar. Bebeklerde dişler şu çıkış sırasını izlerler.
Önce alt orta 2 kesiciler ,sonra üst orta 2 kesici, üst yan 2 kesici , alt yan 2 kesici, ilk 4 küçük azı , 4 köpek dişi , 2. dört küçük azı, 1 yaşındaki çocuğun 10-12 , bir buçuk yaşındaki çocuğun 16 , 2 yaşındaki çocuğun ise 20 dişi vardır

Bu 20 diş süt dişleri yasa süreksiz dişler diye adlandırılır. Süt dişleri sürekli dişler biçiminde ama daha yuvarlak ve daha beyazdırlar, kökleri daha kısa ve kıvrıktır. 6-12 yaşlar arasında dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakırlar.

SÜREKLİ KALICI DİŞLER
Diş gelişmesi 6. yaşa kadar duraklar o yaşta 6 yaş dişi denen ilk büyük azı dişi belirir. Bu diş çok dayanıksızdır ve çok çabuk çürüyebilir. Daha sonra sürekli (kalıcı) dişler belirli bir sıra izleyerek çıkarlar.

Orta kesiciler (6-8 yaş arası) , yan kesiciler( 8-10 yaş arası) , ilk küçük azılar( 9-10 yaş arası), köpek dişleri (10-11 yaş arası), ikinci küçük azılar (11-12 yaş arası), ikinci büyük azılar (12-14 yaş arası), üçüncü büyük azılar( 16-30 yaş arası), üçüncü büyük azılar ve yirmilik dişler her zaman çıkmayabilir. yada çıkışları çok zor olabilir. Bu durumdaki dişler çene kemiği içinde kapalı kalıp ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Normal olarak ağız kapatıldığı zaman alt ve üst çene dişleri tam olarak birbirine değmelidirler. Bu durumun uygunluğu besinlerin çiğnenmesinde çok önemlidir. Kesiciler keser, köpek dişleri koparır, azı dişleri ise öğütürler.İnsanlarda dişler ayrıca sesin çıkarılmasında sözcüklerin oluşturulmasında ve yüz mimiklerinde çok önemli rol oynarlar.

DİŞ HASTALIKLARI
Sağlam dişler ileri yaşlara kadar varlıklarını sürdürürler ama çeşitli bozukluklar ve hastalıklar dişlerin çürüyüp yok olmasına neden olabilir. Ayrıca dişler kök salmamış küçük yada olağandan büyük olabilir. Diş kemerlerinde gelişme bozuklukları gözlenebilir yada bir birlerine göre yerleşimleri bozuk olabilir.

Hutchinson: denen kötü diş gelişmesi genellikle üst orta kesicilerde görülür. Bu dişlerin alt kenarı yarım ay biçiminde çentiklenmiş üst bölümleri daralmıştır. Diş eksenlerindede bir sapma görülür.

Piyore: diş yuvası ile diş çevresindeki dokuların nedeni bilinmeyen iltihaplanmasıdır, ve dişi diş etine bağlayan yapının yıkılmasına yol açar. Önce irinleşme görülür,sonra diş eti çekilir ve sonunda diş düşer. Tedavisi güçtür diş bakımı sigara içiminin bırakılması vitamin ve iltihap ile alakalı ilaç kullanımı gerektirir.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ
Diş hastalıklarından en sık görüleni diş çürümesidir. Çürüme tedavi edilmediği zaman dişin yıkımıyla sonlanır. Birinci dönemde (birinci derece çürük) kireçli tabakanın ortadan kalkması sonucu mine bozulur ve diş üzerinde beyaz yada kahverengi bir leke belirir. daha sonra ikinci derece çürük fildişi tabakasına doğru ilerler ve mikroplar işe karışır. Üçüncü derece çürükde ise diş özüne ulaşır. Çürüğün bu dönemi çok ağrılıdır ve diş özü iltihabıyla ortaya çıkar. Dördüncü derece çürükte diş özü ölür ( bu yıkım dişin hem taç hemde kök bölümünde gözlenir) diş çevresi enfeksiyonlarınada bu evrede çok rastlanır.

Tüm bunlara ilave olarak diş apseleri, diş yuvası eklem iltihapları .kemik iltihapları . çene sinüslerinin iltihaplanması vb gibi hastalıklarlada karşılaşılabilir.

Diş dolguları özenle yapılmalı sinir ağları çıkartılıp kök kanallarının tedavisi yapılıp tıkanmalı aksi takdirde yapılan dolguya rağmen şikayetlerden kurtulunmayacağı unutulmamalı.

DİŞ BAKIMI
Dişler uygun fırça ve mikrop öldürücü özelliği olan macunla günde 2 kez fırçalanmalıdır. Minede çatlaklara yol açacağı için çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden sakınılmalıdır ve çok sert maddeler dişlerle esilmemelidir.

Büyükler için yılda 1 kez çocuklar için 2 kez düzenli diş takibi yapılmalıdır ki çürükler erken fark edilip tedaviye alınsın ve diş taşları temizlensin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst