Dış kulak yolu hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
1- Şekil bozuklukları: Daha çok sayvan şekil bozuklukları ile birlikte bulunurlar, konjenital olarak agenezisi, atrezisi ve hipoplazisi görülmektedir. Travmatik, enflamatuar ve radyoterapiye bağlı skatrisyel nedenlerle akkiz şekil bozuklukları gelişebilmektedir.

Tanı: İnspeksiyon ve otoskopi ile konmaktadır. İşitme fonksiyonu bakımından odiometri ve kulak yapılarının varlığı veya yokluğu yönünden de radyografi (BT) gereklidir.

Tedavi: Meatoplasti ile dış kulak yolunun yeniden oluşturulması; (orta kulakta da gelişim geriliği var ise) fonksiyonel kulak ameliyatı ile timpan membranın ve orta kulaktaki kemikçik zincir iletiminin sağlanması.

2- Dış kulak yolu yangısı (akut otitis eksterna) : Dış kulak yolu, vücut ısısı ve salgılar nedeniyle ılık-nemli bir ortamdır. Böyle bir ortam enfeksiyona yatkındır. Bu nedenle, kulak yolunun savunma mekanizmaları bulunur: Salgıların pH’sı 6.0-6.5’dur, salgılar içinde lizozim enzimi vardır. Dış kulak yolunun sürekli olarak pamuklu çubuk benzeri maddeler ile temizlenmeye çalışılması bu koruyucu etkenleri azalttacağı gibi, bu sert maddelerin oluşturacağı mikro-travmalar da enfeksiyona zemin hazırlar.

Akut otits eksterna, dış kulak yolunun küçük tahrişleri sonucu gelişir. Yangı, küçük bir fronkül şeklinde veya tüm kulak yolu cildini ilgilendiren diffüz otitis eksterna şeklinde olabilir. Etken genellikle Pseudomonas aeruginosa’dır. Ağrı en önemli semptomdur. Bölümün başında belirtildiği gibi, dış kulak yolunun 1/3 lateral kıkırdak kısmındaki ciltte kıl folikülleri ve çeşitli salgı bezleri bulunmaktadır.

Yangısal hastalıklar, bu özellikten dolayı, daha fazla kıkırdak bölgesinde gelişmektedir. Aurikulaya uygulanan manipülasyonlarla, kıkırdak bölüm hareket ettiğinden yangısal lezyonlarında ağrı artışı patognomoniktir: çene, aurikula hareketleri ile ve tragusa basmakla ağrıda artış izlenmektedir. Otitis eksternalı hastalar, ağrıdan kaçınmak için konuşmak ve yemek yemek dahi istemezler.

Tanı: Otoskopik bulgularla, dış kulak yolunun ödemli hiperemik hali ve bazen da tüm lümenin tıkanması görülerek konabilir. Mukoid bir akıntı bulunabilir. Muayene sırasında uygulanan manuplasyonlarda ağrının artışı söz konusudur.

Tedavi: Enflamasyon safhasında dış kulak yoluna uygulanan kortizon ve antibiotikli deri pomadı emdirilmiş sıkı tamponlarla gerçekleştirilir. Enfeksiyonun şiddetli ve diffüz olduğu vakalarda antibiotik (siprofloksasin) ve analjezik eklenmektedir.

3- Büllöz mirinjit: Timpan membranın çok katlı yassı epitelden oluşan dış katı ile fibröz orta katı arasında transüda şeklinde sıvı kolleksiyonu ile (bül) karakterize viral enfeksiyondur. Hastanın yakınması şiddetli kulak ağrısı, işitme azalması ve kulak uğultusudur. Otoskopide dış kulak yolunun tamamen normal olduğunun görülmesi, ve timpan zar üzerinde bülün saptanması tanı koydurucudur. Bülün steril bir branül ile patlatılarak transüdanın aspire edilmesi (blebotomi) ile hastanın yakınmaları dramatik olarak düzelir. Proflaksi amacıyla peroral antibiyoterapi ve analjezik verilebilir.

4- Malign Otitis eksterna: Dış kulak yolunun sık olamayan kronik bakteriyel enfeksiyonudur. Etken Pseudomonas aeruginosa’dır. Ancak, akut eksternal otitten farklı olarak, bu hastalık, mikrovasküler bir patoloji zemininde gelişir (en sık, diabetes mellitus). Genellikle yaşlı ve diabetli olan bu hastalarda, immün reaksiyonların etkinliğindeki zayıflama nedeniyle uygulanan antibiyoterapiye dirençli kulak yolu enfeksiyonu sebat eder.

Ağrı yakınması, akut otitis eksterna ile kıyaslandığında, çok fazla değildir. Ancak, hastalar geceleri ağrılarının arttığından ve bu nedenle uyuyamadıklarında yakınırlar. Herhangi bir malignitenin bulunmamasına karşın bu hastalığa “malign” denilmesinin sebebi, kontrol altına alınamayan enfeksiyonun çevre dokularda ve kemikte yaptığı yıkımdır. Etkin bir şekilde müdahale edilmediği takdirde kemik yıkım devam ederek, Dış kulak yolunun çatı komşuluğunda bulunan kranyum içine girerek letal sonuçlara neden olur.

Tanı: Otoskopide dış kulak yolu ödemi, hiperemisi ve hassasiyeti, akut otitis eksterna ile kıyaslandığında, çok belirgin değildir. Ancak tipik olarak, kemik-kartilaj bileşkede granülasyon dokusu ile karşılaşılır (malignite ile karışabilir: biyopsi alınması uygun olur) . Radyolojik olarak BT ile kemik erozyonun saptanması tanı koydurucudur

Tedavi: En önemli nokta hastada mevcut olan diabetik durumun kontrol altına alınmasıdır. Hasta hospitalize edilerek, yoğun parenteral antibiyoterapi (Siprofloksasin) ve lokal pansuman uygulanmalıdır. Nekroz varlığında cerrahi debritman gerekir.

5- Otomikozis: Mikozlar (funguslar), dış kulak yolunda nemlilik artımı ve flora bozulması durumunda kolayca üreyebilmektedir. Toz ve toprakta yaygın bir şekilde bulunan Aspergilluslar, dış kulak yolunda en çok üreyen mantarlardır. Sporlarının rengine göre A. niger, A. albus ve A. flavus türleri bulunmaktadır. Bundan başka mukormikozis türü invaziv mantarlar da (özellikle immün yetmezliği olan hastalarda) az olarak görülmektedir. İatrojenik otomikozis ise, hekimin hastalığı enfekte aletler ile bir başka hastaya bulaştırmasıdır.

Klinik belirti olarak kaşıntı ve akıntı olur. Akıntı nedeniyle otitis mediayı, kaşıntı nedeniyle de allerjik hastalıkları anımsatırlar. Dış kulak yolu içinde biriken ve sporların rengine uygun membranlar şeklinde toplanan ve ençok A.niger tipi ile gelişen otomikozis, dış kulak yolunu tıkayarak, işitme kaybı nedeni de olmaktadır.

Tanı: Otoskopide mantarlara uygun renkte spor birikintilerinin izlenmesi ve akıntının görülmesiyle konmaktadır. Kültürlerinin yapılması uzun zaman ve özel besi yeri gerektirdiğinden nadir yapılan işlemlerdir. Port-koton ile dış kulak yolu temizlenmesinde pamuğun rengi fungal enfeksiyona bağlı olarak renklenmektedir.

Tedavi: Nemliliği azaltmak ve ortamı asit yapmak amacıyla dış kulak yoluna doymuş alkol boriqué veya %1-3 lük alkol salicylé solusyonları uygulanır. Birikmiş olan sporlar aspirasyonla temizlenir. Ayrıca antimikotik solusyon ve merhemler de lokal olarak uygulanabilir.

6- Dış kulak yolu tıkaçları (Buşonlar): Dış kulak yolunu tıkayan serümen birikimlerinden veya dış kulak yolu epitelinin döküntülerinden oluşurlar. Bu döküntüler arasında kıllar, tozlar gibi başka maddeler de bulunmaktadır. Epitel döküntülerinden meydana gelen epitel buşonları sert ve kirli beyaz renktedir. Serümen buşonları ise; kahverengi görünümde olup, epitel buşonlarına göre daha yumuşaktırlar. Su ile temas eden buşonlar, şişerek dış kulak yolunu tıkadıklarından, iletim tipi işitme kaybına neden olurlar. Bundan ötürü, denize girme ve sık banyo yapılan yaz aylarında işitme kaybı nedeniyle buşon olgularının başvuruları daha çok olmaktadır. Tek taraflı buşonlar bir kulakta ani işitme kaybı yaptıklarından, fazla rahatsız eder ve hastalar hekime erken başvururlar.

Tanı : Otoskopide lümeni tıkayan buşonun izlenmesiyle tanı konmaktadır.

Tedavi: Buşonun çıkarılmasıyla gerçekleşir. Sert buşonlar yumuşatılarak çıkarılmaktadır.

Yumuşatma:Bu solüsyonlar serumen buşonlarını yumuşatmaktadır.

1- Yalnızca gliserin damlatılarak,

2- Bicarbonate de soude 0,5 gr.

Eau distiléé 10 gr.

Glycerine 10 gr.

3- Acide salisilique 0,5 gr.

Eau distiléé 10 gr.

Glycerine 10 gr.

Yumuşatıcı solüsyonlar 2-3 gün damlatıldıktan sonra zar perforasyonu bulunmayan vakalarda, 37 C'lik steril su veya çeşme suyu ile lavaj yapılır. Zar perforasyonu olanlarda buşonlar küret, kroşe ve aspirasyonlarla çıkarılmaktadır. Perforasyonun bulunduğu veya kuşkulu olgularda lavaj kontrendikedir.

7- Dış kulak yolu yabancı cisimleri : Dış kulak yolunda canlı ve cansız olmak üzere organik ve inorganik yabancı cisimlere rastlanmaktadır. Çocuklarda merak sonucu ve yetişkinlerde de daha çok kaza sonucu dış kulak yolunda yabancı cisimler görülmektedir. Aktif haraket eden pire, sinek, arı, hamamböceği gibi canlı yabancı cisimler kaçabileceği gibi; taş, kum, cam parçaları gibi cisimler kaza veya merak sonucu dış kulak yoluna girebilmektedir. Bazı cansız cisimler zamanla nemlenerek hacimlerini arttırır ve dış kulak yolunu tıkarlar. Enfeksiyon işe karışırsa; otitis eksternalar gelişir. Yağlı yabancı cisimler ise, irritasyon yaparak komplike cisimlere dönüşürler.

Tanı: Anamnez ve otoskopik bulgularla konmaktadır.

Tedavi: Dış kulak yolu yabancı cisimlerinin çıkarılmasından ibarettir. Yabancı cisimler uygun enstrüman, aspirasyon ve lavajlarla çıkarılabilmektedir. Yabancı cismi çıkarmayı sağlayan aletlerin bulunmadığı zamanlarda cismin çıkarılması için gelişigüzel girişimler yapılmamalıdır. Kulak zarına doğru itilmiş zarı perfore eden ve orta kulağa bile itilen hatta kemikçik zinciri lezyonlarına neden olan yabancı cisimlere de rastlanılmaktadır. Bu tür komplikasyonlu yabancı cisimleri çıkarmak için genel anestezi altında girişimler gerekmektedir.

8- Egzostoz: Dış kulak yolunun lümenine doğru gelişen osteom karakterinde kemiksel çıkıntılardır. Denize dalanlarda soğuk suyun osteogenetik aktiviteyi arttırdığı ileri sürülen egzostoz'lar; daha çok bilateral olmaktadır. Bazı K.B.B. uzmanları ailesel veya yangısal nedenlerle oluştuğunu ileri sürmektedirler. Dış kulak yolu lümeninin tıkanmasıyla iletim tipi işitme kaybı; kitle arkasında epitel artıklarının birikmesiyle kolesteatom'a benzer oluşuma (keratoma obturans) zemin hazırlayarak komplikasyona neden olurlar. Bu tip komplikasyonlara neden olan egzostoz'lar mikroşirürjik girişimlerle çıkarılmaktadır.

9- Dış kulak yolu egzeması: Genel ve lokal allerjenlerle, otitis media ve otomikoz gibi akıntılarla dış kulak yolu cildinde allerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Tedavisi ise, primer hastalığın yok edilmesi ve allerjik dermatitisin tıbbi tedavisiyle (kortikosteroidli lokal pansuman, debrislerin aspire edilmesi) yapılmaktadır.

10- Dış kulak yolu tümörleri: Dış kulak yolunda primer olarak benign ve malign tümörlere az rastlanmaktadır. Bazen bu tümörler orta kulaktan dış kulağa ilerleyen tümörler şeklinde olmaktadır. Dış kulak yolu tümörleri yangısal patolojileri taklid ettiği zamanlarda; örneğin, medikal tedaviye rağmen süren malign otits eksternada; gözden kaçabilirler, veya nadir görüldükleri için, ayırıcı tanıda ihmale uğrayabilirler. Bundan dolayı, en küçük bir kuşku olduğu zaman biyopsi yapılmalıdır. Sıklık sırasına göre; yassı hücreli karsinom, adenokistik karsinom ve adenokarsinom ile karşılaşılabilir. Tanı, otoskobik bulgularla ve biyopsi materyalinin incelenmesiyle konmaktadır. Dış kulak yolu lezyonlarında biyopsi mutlaka yapılmalıdır.

Tedavi: Tümörün invazyon derecesine uygun olarak geniş cerrahi girişimlerle sağlanmaktadır. Dış kulak yolunun kemik bölgesini ilgilendiren tümörlerde parsiyel veya subtotal temporal kemik rezeksiyonları endikedir.

.egekbb.org
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dış Kulak Hastalıkları ve Tedavisi

Dış Kulak Yolu Hastalıklarını

a. İnfeksiyonlar
b. Travmalar
c. Yanmalar, donmalar
d. Tümörler
e. Dış kulak yolunda yabancı cisimler
f. Buşonlar
olarak gözden gerçireceğiz.

a. İnfeksiyonlar
Erizipel:
-β hemolitik streptokokların yaptığı bir lenfanjitdir.
-Kabarık bir demarkasyon hattı ile salim kısımlardan ayrılır.
-Genel durum kötülüğü,
-39,5 - 40°C ateş, bel ağrıları olur.
-Sepsise yol açabilir.

Tedavi:
-Penisilin,
-Aluminyum asetat solüsyonu ile pansuman,
-lokal antibiyotikli pomadlar,
-yatak istirahati verilir.


Furonkül:
Dış kulak yolu deri kısmında stafilokokların neden olduğu, diffüz veya lokalize (tek) abse olarak görülür.
-Şiddetli ağrı,
-duymada azlık,
-ateş vardır.
-Ağrı kulak kepçesinin hareketi ve çiğneme ile artar. Zira çene eklemi ile dış --
-kulak yolu çok yakın komşuluk halindedir.
-Otoskopla furonkül görülür.
-Antibiyoterapi (eritromisin veya ampisilin),
-alkolle pansuman,
veya bistüriyle açılması gerekebilir. Bol damarlıdır damarlıdır .


b. Travmalar:

-Gerekirse ototransplantasyon mümkündür.
-Ayrıca teğet olarak kulağı sıyırmış travmalarda othematom→ perikondrit olabilir
(güreşçi, boksör, hammal).
-Kepçede şişlik, morarma vardır.
-Othematom boşaltılır. Gayet sıkı tampone edilmelidir.
-Antibiyotik verilir.
Perikondritlerde; stafilokok, streptokok, pseudomonas pyocyaneus etkendir.

Tedavide
-sulfonamidler,
-basitracin,
-polimiksin,
-lokal antibiyotikli damlalar,
-asit borik (özellikle pseudomonaslarda) tatbik edilir
1) Ponksiyon ile aspirasyon (tercihen çift ponksiyon)
2) İnsizyon ile drenaj
3) Alkol borik uygulanır

c.Yanmalar, donmalar:

Yanıkların tedavisi genel yanık tedavisi gibidir.
-Donmalarda damarlarda küçük trombozlar → nekroz → gangrenler meydana gelebilir.
-Taze vakalarda soğuk (kan, su v.s.) pansuman olarak tatbik edilir. -
-Antikoagülan ve antibiyotikler verilir
-38-42° C'de nemli pamuklarla ısıtma yapılır.
-Ancak masaj, ovma gibi işlemler yapılmamalıdır.


d. Tümörler

1. Keloidler,
Fibrom,
Anjiom,
kondrom v.s. polipler: Orta kulaktan uzanan mukoid poliplerdir.

2. Papillom: Elektrokoterle çıkarılır.

3. Kanser:
-Cilt kanserleri bazosellüler ve spinosellüler olabilir.
-Bazal hücreli olanlar çok selim seyreder.
-Yavaş ve lokal yayılır.
-Spinosellüler kanserler retroauriküler, parotis, mandibüler lenf sistemine metastaz yaparlar.
-Bazosellülerde cerrahi ve gerekirse boyun diseksiyonu yapılır.

e. Dış kulak yolunda yabancı cisimler:

-Organik veya İnorganik olabilir,madeni olabilir. Organik olanlar şişebilir.
-İsthmusu aşanlara pratisyen müdahale etmemelidir.
-Organik olanlar canlı ise steril zeytinyağı (alkolle karıştırılıp yıkanır) veya steril su ile öldürülür.
-Sonra yıkanarak çıkarılır. Aspiratör, kroşe, küret ile yüzeye çıkarılır .


f. Buşonlar (kulak kiri birikintileri):
-Epitelden zengin (dermoid) ve sert olur. Buşon siyah-kahverengi ve yumuşaktır Kolleterol kristalleri içerdiğinden. Kulak aspire edilir.
Serumen (sarı-kahverengi, yumuşak): Epitel döküntüleri ihtiva ederler.
Banyo, deniz v.s. den sonra ıslanır ve şişerek kulak yolunu tıkarlar.

Sert buşonların yumuşatılması için;
günde birkaç kez gliserin içeren kulak damlaları damlatılarak sert buşonlar yumuşatılır. Kroşe ve küretlerle çıkarılır. Kulak zarı delik olanlarda mutlaka Aspirasyon yapılarak buşonlar temizlenir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst