Dış Kulak Yolu İltihabı ( Otitis Eksterna )

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
dkyiltihabi.jpg



DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI (OTİTİS EKSTERNA)

Dış kulak yolunu döşeyen cildin akut bakteriyel iltihabıdır.
İlk belirti iltihabın başlangıcını işaret eden kaşıntıdır. Kaşıntının ardından ağrılı dönem başlar. Hasta bu safhada hekime gelir. Ağrı otitis eksternanın en belirgin ayırtedici özelliğidir. Çok şiddetlidir. Gelişen ödem dar olan bu kanalda çevre dokulara bası yapar. Aurikulayı hareket ettiren her türlü eylem, örneğin çiğneme gibi, ağrıyı arttırır. Bu özellik dış kulak yolu ağrısını, orta kulakdan ayırmada kullanılır. Aurikula hafifçe arkaya çekilerek ya da basılarak ağrı varlığı araştırılır.
Zamanla ödeme bağlı olarak dış kulak yolu tamamıyla tıkanır ve işitme azalır.
Akıntı berrak veya pürülan olabilir ya da hiç olmayabilir. Kronikleşen vakalarda bakterilerin etkisiyle kötü bir koku olur.

Akut otitis eksternanın lokalize ve diffüz iki formu ve malign otitis eksterna denilen bir komplikasyonu vardır:

Akut lokalize otitis eksterna: Dış kulak yolundaki kıl diplerinin iltihabı veya yağ bezi kanalının tıkanması ve enfekte olmasıyla ortaya çıkan bakteriel iltihaptır.
Daha çok sıcak ve nemli olan yaz aylarında görülür. Zira bu ortamda hem kıl dipleri ve yağ bezi kanallarının tıkanması kolaylaşmakta hem de cildin direnci düşmektedir. Tekrarlayıcı özelliktedir. Seker hastalarında enfeksiyon kontrol dışına çıkabilir.
Tedavi: antibiyotik ve sık pansumanlardır.

Akut yaygın otitis eksterna: Otitis eksternanın en yaygın formudur. Daha çok yaz aylarında ve yüzücülerde görülür. Sıcak ve nem cildin dış tabakasında şişmeye neden olur, bu da kıl diplerinin ağzını tıkar ve enfeksiyona zemin hazırlar. Kronik akıntılı orta kulak iltihabı bulunan hastalarda ikincil enfeksiyon halinde de gelişebilir. Seker hastalarında çok ağır seyreder ki bu tabloya malign otitis eksterna adı verilir.
Tedavi: antibiyotik, lokal antiseptik ve sık pansumandır.

Malign otitis eksterna: Yaşlı, şeker hastası ve direnci düşük hastalarda görülen bir enfeksiyondur. Kemik iltihabı ile seyreder. Zamanla betine doğru ilerleyerek ölümle sonuçlanabilir. Ağrı kesicilere cevap vermeyen bir ağrı vardır.
Tedavi için öncelikle hastanın hastaneye yatırılması ve şekerin kontrolü gerekir. Antibiyotik, antiseptik, sık pansuman ve cerrahi müdahale gerekir. Tedavi haftalar, hatta aylar sürebilir. Erken tedavi hayat kurtarır.

Otitis eksterna tedavisinde genel prensipler:

1) Sık muayene ve aspiratörle temizlik
2) Ağrı kontrolü
3) Uygun antibiyoterapi
4) Kanalın antisepsisi ve asidifikasyonu
5) Şeker hastalığı vb faktörlerin kontrolü
6) Su ile temasın ortadan kaldırılması

Ağrı kontrolü özellik arzeder. Hastaya en uygun tedavi de başlanmış olsa ağrı devam ederse hastanın tedavi sonucunu beklemeden geri gelmesi ya da başka bir hekime gitmesi kaçınılmazdır. Günümüzde en sık kullanılan ağrı kesiciler non-steroid anti enflamatuar preparatlardır.


Dış Kulak İltihabı Nasıl Geçer?


Dış kulak iltihabı kulak kanalında ağrı ve şişlik ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. İşitme güçlüğü, kızarıklık, kulağa temas edildiğinde ağrının artması, iltihaba bağlı kötü koku, boğaz şişmesi dış kulak iltihabının diğer belirtileri arasındadır. Dış kulak iltihabının erken tedavi edilmesi oluşan iltihabın kronikleşmesini önlemek için önemli rol oynar. Dış kulak iltihabı çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla gelişir. İltihap genellikle antibiyotik tedavisi ile geçer.


Dış Kulak İltihabının Belirtileri


Geçici işitme kaybı
Kulaktan akan sıvı
Şişlik
Kızarıklık
Kulağa dokunulduğunda şiddetli ağrı
Dış kulakta ağrı
Dış Kulak İltihabı Nedenleri

Dış kulak iltihabı her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Başlıca nedenlerinden biri hijyeni sağlanmamış havuz suyudur. Kirli su kulağa temas ettiğinde kulak içinde sıkışarak iltihaba yol açabilmektedir. Yine duş yaparken kulağa su kaçırmak iltihap nedenleri arasındadır. Çok nadir olmasa da dış kulak iltihabı genetik olarak da ortaya çıkabilir. Kemik büyümesi, işitme cihazı kullanmak da dış kulak iltihabı nedenleri arasındadır.

Dış kulak iltihabına maruz kalan hastaların çoğu kulakta kir biriktiğini düşünür. Bu nedenle de kulak temizleyici ya da başka cisimlerle kulak kanalını açmaya çalışır. Fakat bu davranış oldukça yanlıştır ve kulak zarının delinmesine ve iltihabın daha fazla yayılmasına neden olabilecek bir davranıştır. Kulak iltihabı nedeni ile doktora başvuran hastalarda, uzman doktor iltihabın derinliğini tespit etmek için farklı aletler ile kulağı inceleyebilir. Eğer iltihaplanmanın boyutu çok ciddi değilse antibiyotik içerek kulak damlaları yeterli olur. Fakat iltihap ilerlemiş ise Damla ile beraber ağız yolu ile alınan antibiyotikler reçete edilir. Ağrının şiddetli olduğu vakalarda ağrıyı dindirmek için ağrı kesici özelliği olan ilaçlar tavsiye edilir.

Tıbbi tedaviye destek amacı ile ve dış kulakta oluşan iltihabın daha çabuk kuruması için bazı önlemlerin alınması gerekir. Örneğin iltihap kuruyana kadar kulak temizleme aleti kullanılmamalı ve banyo sırasında kulağa su kaçmaması için vazelinli pamuk kullanılmalıdır. Evde de doğal yöntemler uygulanarak tıbbi tedaviye destek olunabilir ve rahatsızlığın iyileşme süreci kısaltılabilir.


dis-kulak-iltihabi-tedavisi.gif


Dış Kulak İltihabı Evde Nasıl Geçirilir?

Elma Sirkesi: Kulak iltihabı mantar nedeni ile oluşmuşsa iltihabı geçirmek için elma sirkesi kullanılabilir. 1 yemek kaşığı elma sirkesi 1 yemek kaşığı saf su ile karıştırılır. Temiz bir pamuk karışıma batırılarak kulak tıkacı olarak kullanılır. Tıkaç kulakta 5 dakika bekletildikten sonra alınarak kulak üzerine yatılır. Bu sayede sıvı kulaktan kolaylıkla akacaktır.

Zeytinyağı: Zeytinyağı hafif ısıtılarak kulağa birkaç damla damlatılırsa yağ kulaklarda oluşan kirin yumuşamasını sağlayarak kolaylıkla atılmasına yardımcı olur.

Sarımsak: Sarımsağın antibiyotik etkisinden kulak iltihabı için de yararlanılabilir. Yarım tatlı kaşığı hardal yağına 2 diş sarımsak ilave edilerek hafif ısıtılır. Yağ soğuduktan sonra sarımsak içinde alınır ve yumuşayan sarımsağın suyu sorunlu kulağa sıkılır. İltihap geçene kadar günde 3 defa uygulanabilir.

Fesleğen: Fesleğen yine antibiyotik etkisi olan doğal reçetelerden diridir. 5 tane fesleğen yaprağı sıkılarak öz suyu çıkarılır. Elde edilen su kulağın dış kısmına sürülür.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst