Diyabet Göz Sağlığını Tehdit Ediyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş veya düşüşlerin, gözün sinir tabakasını zedeleyerek, diyabetik retinopati hastalığına neden olduğu bildirildi.

Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş veya düşüşlerin, gözün sinir tabakasını zedeleyerek, diyabetik retinopati hastalığına neden olduğu, retinopatinin ise erken tedavi edilmezse ciddi görme kayıplarına yol açtığı bildirildi.

Dünyagöz Ataköy Hastanesinden Opr. Dr. Mahmut Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 10 milyon kişinin mücadele ettiği diyabet hastalığının, göz sağlığını da tehdit ettiğini belirtti.

Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati hastalığının görülme sıklığının arttığını ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Tip 1 diyabet veya insüline bağımlı genç diyabetiklerde ergenlik çağından sonra diyabetik retinopati görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artıyor. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, şekerin ani düşmesi veya yükselmesi gözün retinasına zarar vererek, diyabetik retinopati hastalığının oluşmasına neden oluyor.

Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü, göz sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı takdirde, ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olabiliyor. Şeker hastalığı, retinadaki kılcal damarların yapısının ve hücre kaybına yol açarak da damar geçirgenliğinin bozulmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine, beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu durumda ise retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşuyor, retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabiliyor. Sonuçta ciddi görme kayıpları, ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden oluyor. Gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı ise diyabetik retinopatiyi ağırlaştıran faktörler."

Diyabetik retinopati hastalığında, erken teşhisin önemini vurgulayan Öztürk, diyabet teşhisinin hemen ardından hastanın göz muayenesi olması gerektiğini belirtti.

Diyabet hastalarını, bir yıllık aralarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyaran Öztürk, özellikle göz dibi muayenesinin, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlayacağını ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunacağını kaydetti.

Öztürk, diyabet tanısı sonrası bir yıllık aralarla, 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerektiğini vurguladı.

Diyabetik retinopatiyi tedavi eden tek yöntemin, lazerfotokoagulasyon olduğunu ifade eden Öztürk, tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Argon lazer ışığı kan damarlarındaki sızıntıyı engeller ve kan gitmeyen iskemik retinanın kapatılmasını sağlar. Bu tedavi, uygun zamanda ve uygun şekilde uygulandığı takdirde, şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. Retinopati bulgularının erken dönemde tespit edilmesi, tedavide başarının anahtarıdır."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst