Diyabet ilacında (Actos ve Competact) mesane kanseri riski.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Fransa, Türkiye’de de satılan “Actos” ve “Competact” adlı diyabet ilaçlarının ülkede satışını yasakladı

Ulusal Sağlık Sigorta Dairesi’nin 2006 ve 2009 arasında bu ilaçları tüketen 1 milyon 491 bin 60 diyebet hastası üzerinde yaptığı araştırma sonucunda bu hastaların büyük bir bölümünün mesane kanserine yakalandıklarını saptadı. Uzmanlar araştırmada ilaçlarda bulunan pioglitazon molekülünün mesane kanseri riskini yüzde 20 artırdığını tespit etti. Fransız Sağlık Ürünleri İçin Sağlık Güvenliği Ajansı da iki ilacın uzun vadede mesane kanserine yol açtığının ortaya çıkması sebebiyle, dün sabah ürünlerin satışının durdurulduğunu duyurdu.


Milliyet
 
F

Fırtına

Guest
Türk Eczacılar Birliği'nden Bakanlığa Çağrı.!

Türk Eczacılar Birliği, mesane kanseri riskine yol açması dolayısıyla Fransa'da satışı durdurulan ''Pioglitazon'' içeren ilaçlar konusunda Sağlık Bakanlığının harekete geçmesini istedi.

Türk Eczacılar Birliği, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) resmi internet sitesinde yer alan 9 Haziran tarihli açıklamada, Fransa İlaç Ajansı'nın (AFSSAPS) ''Pioglitazon'' içeren ilaçların satışını Fransa'da durdurma kararını, Avrupa İlaç Ajansı'na bildirdiğini ifade etti.

''Pioglitazon''un, ağız yoluyla alınan, kandaki şeker seviyesini kontrol altına almaya yardımcı olan ve Tip 2 yani insüline bağlı olmayan diyabet hastalığına karşı kullanılan bir ilaç olduğu belirtilen açıklamada, bazen insülin ve diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilen ''Pioglitazon''un Tip 1 yani insüline bağlı diyabet tedavisi için uygun olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, mesane kanseri riskine yol açması dolayısıyla Fransa'da satışı durdurulan ve Avrupa İlaç Ajansı'nın gündeminde olan ''Pioglitazon''un, Türkiye'de 10 farklı ilacın 62 farklı formu içerisinde bulunduğu belirtilerek, halk sağlığını doğrudan ilgilendiren ''Pioglitazon'' içeren ilaçlar konusunda Sağlık Bakanlığının derhal harekete geçerek kamuoyunu aydınlatması gerektiğine işaret edildi.


haber7
 
F

Fırtına

Guest
Bakanlıktan "Pioglitazon" Açıklaması.!

Sağlık Bakanlığınca, diyabette yüksek kan şekerinin düşürülmesinde kullanılan etken maddeye ait çalışmaların değerlendirilmekte olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında "pioglitazon" adlı etken madde ile ilgili haberlerin yer aldığı anımsatıldı.

Pioglitazonun diyabet hastalığında yüksek kan şekerinin düşürülmesinde kullanıldığı belirtilen açıklamada, bu etken maddenin dünyada ruhsatlandığı ilk tarihin 15 Temmuz 1999, Türkiye’de ise 31 Aralık 2009 olduğu bilgisine yer verildi.

Sağlık Bakanlığınca 24 Eylül 2010 tarihinde pioglitazon ile kimyasal benzerliği olan "rosiglitazon" etken maddesinin gerekli incelemeler yapılarak yasaklandığı hatırlatılan açıklamada, "O tarihten itibaren şu anda habere konu olan pioglitazon adlı molekül incelemeye alınmıştır. Benzer şekilde bu etkin madde güvenlilik değerlendirmesi yapılmak üzere Mart 2011 itibariyle Avrupa İlaç Ajansı’nın da (EMA) gündemindedir" ifadesi kullanıldı.

Fransa Yasakladı;

Açıklamada, şunlar kaydedildi;

"9 Haziran 2011 tarihi itibariyle Fransa, kesinleşmeyen bir çalışmanın sonuçlarına istinaden pioglitazon içeren ürünleri yasaklamıştır. EMA tarafında yapılan 9 Haziran 2011 tarihli duyuru ile bu konunun 20-23 Haziran 2011 tarihinde görüşülerek bir karara bağlanacağı ifade edilmiştir.

Tarafımızca bu konu bilinmekte olup pioglitazon adlı etken maddeye ait çalışmalar değerlendirilmektedir. Üyesi olduğumuz İsveç Upsala Monitoring Center başta olmak üzere dünyanın saygın kuruluşlarının ilaç güvenliliğine ilişkin duyuruları Bakanlığımızca titizlikle takip edilmektedir. Upsala Monitoring Center, ilaçların beklenmeyen aksi etkilerinin derhal bildirildiği uluslararası bir merkezdir.

Bugüne kadar olduğu gibi halkımızın sağlığını ilgilendiren bilimsel gelişmeler mevzuatımıza uygun şekilde ve en kısa zamanda sonuçlandırılacaktır. Halkımızın Bakanlığımıza güvenmeye devam etmesini ve yapacağımız açıklamalara göre tedavisini sürdürmesini arzu ediyoruz.."


trt
 
Tekerlekli Sandalye
Üst