Diyafram ve Diyafram Fıtığı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bedende tek olarak bulunan geniş ve ince kas enlemesine uzanarak göğüsve karın boşluğunu bir birinden ayıran hareketli bir kubbe görünümünde olan diyaframın orta bölümü akörtü ( aponevroz) yapısındadır. Etli olan çevresiyle göğüs kemiğine ve kaburgalara yapışır.

İki büyük kas demetiyle diyafram sağ ve sol ayakları bel omurlarına bvağlanmıştır. Soluk alıp vermeye yardımcı olan diyafram'ın fizyolojik görevide oldukca önemlidir. Diyafram öksürme, hışkırma, aksırma, hıçkırık, gülme ve kusma olaylarında da çok önemli bir rol oynar.

Diyafram Bozunları (fıtık ve yırtıklar)
Diyafram bozunları arasında en sık rastlanan yırtılmalardır. Yırtılma diyafram'ın orta yada çevre bölümlerinde ortaya çıkabilir. Göğüsün yada karının üzerinde şiddetli basılar ,doğumlar, beden eğitimi, yaş ilerlemesi, aşırı zayıflama, diyafram yırtıklarının en belirgin sebepleridir.Ayrıca yırtıklar doğuştanda olabilir, bütün bu bahsettiğimiz durumlardan kaynaklanan yırtıkların önem dereceleride farklı farklıdır, bazıları ölümle bile sonuçlanabilir.

Diyafram yırtıkları sonucu karın içi organları yırtılan yerden göğüs boşluğuna doğru kayar. En sık fıtıklaşan organlar mide, iç organ askısı, kalınbağırsak, ince bağırsak ve dalaktır.

Diyafram fıtığı belirtileri
Sindirim düzensizlikleri
Mide yanmaları
Kansızlık (anemi)
Göğüs kemiği ağrıları sayılabilir.

Bazı diyafram fıtıkları hiç bir belirti vermeyebilir, bir röntken muayenesi sonrası tesadüfen fark edilebilirler.

Bu tür fıtıkların evrimi hastadan hastaya değişir. En ciddi durumu fıtık boğulmasıdır bu kesin bir cerrahi gerektirir. Ayrıca kalp kasılması bozuklukları, mide asidi sıvısının yemek borusuna geri kaçması, sonucu yemek borusu ülseri, kanamal gibi bir çok bedene tahribat veren sorunları gözlenmektedir.

İlaç tedavisi ile ancak geçici bir süre iyileşme gözlemlenir en kesin çözüm cerrahidedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst