Diyaliz Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bir çok hastalıkta olduğu gibi böbrek hastaları'da beslenmeye büyük önem vermek zorundadır. Diyalize girmeyi gerektirecek kadar bozulan böbrek fonksiyonları düzensiz beslenme ile çok daha kötü tablolara ulaşabilmektedir. Bu yazımızda diyaliz hastaları nasıl beslenmelidir sorusunun yanıtını arayacağız. Aynı zamanda böbrek yetmezliğinden nasıl korunuruz ve kimler için diyaliz gerekmektedir sorularınında yanıtlarına yer vereceğimiz yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.


diyalizden-korunmanin-yollari.jpg

Böbrek yetmezliği sorunu olan kişilerin yaşamlarını uzun süre devam ettirebilmeleri ve yaşam kalitelerini arttırabilmeleri adına diyaliz tedavisi uygulanmaktadır. Diyaliz, yapay bir kan temizleme makinesidir. Böbrek yetmezliği nedeniyle vücuttaki zararlı madde ve sıvıların uzaklaştırılması için geliştirilmiş yapay kan temizleme makinesi diyaliz olarak adlandırılmaktadır.

Kimler İçin Diyaliz Tedavisi Gerekir?


Böbrek fonksiyonlarının yaklaşık %80-90’ını kaybetmiş kişiler
Böbrek yetmezliği nedeniyle meydana gelen ve önlenemeyen kusmalarda
Böbrek yetmezliğine bağlı olarak kanama eğilimi olan kişiler
Böbrek yetmezliği nedeniyle bilinç bulanıklığı yaşayan kişiler
Böbrek yetmezliği nedeniyle görülen ve tedaviye cevap vermeyen sıvı fazlalığı
Böbrek yetmezliğine bağlı perikardit olanlar


Böbrek Yetmezliğinden Nasıl Korunulur?


Hipertansiyon hastalarının kan basıncını korumasının sağlanması
Akut romatizmal ateş ve çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonu gibi enfeksiyonlardan korunması
Böbreklere zarar veren ilaç kullanımından kaçınma
Şeker hastalarının kan şekeri düzeylerinin kontrolü


Diyaliz Hastaları Nasıl Beslenmelidir?


Diyaliz hastaları için beslenme ve kilo kontrolü oldukça önemlidir. Böbrek hastalarının çok zayıf veya çok kilolu olmaları önerilmezken ideal kilo oranına ulaşmaları ve ideal kiloda kalmaya özen göstermeleri önerilmektedir. Böbrek hastalarının kilo oranlarını kontrol altında tutmaları ve iki diyaliz seansı arasında 1.5 - 2 kilodan fazla almamaları gerekmektedir. Aksi takdirde iki diyaliz arasındaki kilo farkının çok olması durumunda çeşitli sorunlar gözlemlenebilir.
Kilo dengesinin yanı sıra böbreklerin yeterince çalışmaması nedeniyle hastanın tuz ve sıvı tüketimine ayrıca dikkat etmesi önerilmektedir. Aksi halde fazla tuz ve sıvı alımı durumunda yüksek tansiyon, nefes darlığı, el, ayak, gözkapakları ve vücudun çeşitli bölgelerinde şişlikler meydana gelebilir. Hastanın gerek yemeklerde gerekse ekmeklerde tuzsuz olanları tercih etmesi bir diğer dikkat edilmesi gereken konulardandır. Böbrek hastalarının yemeklerinde tuz yerine soğan, sarımsak, karabiber, kimyon, tarçın ve limon kullanarak tuz ihtiyaçlarını giderebilirler. Ancak piyasada “diyet tuzu” olarak satılan tuzların kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtilmektedir. Tuz kullanımının yanı sıra potasyum ve fosfor düzeyleri de oldukça önemlidir. Bu iki minerali içeren gıdaların tüketiminden kaçınılması ve bu konuda özenli davranılması önerilmektedir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, piyaz, fındık, fıstık, badem, ceviz ve çekirdek gerek postasyum gerekse fosfor açısından zengin bir içeriğe sahip olduğundan diyet listesinden çıkarılması gerekmektedir. Kuruyemiş ve kurubaklagillerin yanı sıra muz, kuru üzüm ve portakal gibi meyvelerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi durumunda kas güçsüzlüğü, felç ve kalp durmasına varabilen sonuçlar ortaya çıkabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst