Diyaliz Kan Temizleme

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
DİYALİZ,
Tıpta böbrek dışı kan temizleme yöntemleri ,diyaliz ilkesine dayanır. Karın zarı yoluyla temizleme beden dışı kan temizleme yada yapay böbrek makinası . Bu uygulamalar işlevini geçici olarak yada bütünüyle yitiren böbreğin yerini tutarak organizmayı üreden ve biriken diğer zehirleyici maddelerden kurtarır.

Diyaliz (böbrek dışı kan temizleme) sırasında, yarı geçirgen bir zardan hastanın plazması ile temizleme sıvısı( diyaliz sıvısı) arasında bir geçiş sağlaması gerekir. Temizleme sıvısının erimiş madde olarak derişimleri normal bir plazmanınkiyle aynı düzendedir. Karın zarı yoluyla temizlemede , zar orgasnizma içindedir ve karın zarının bütün yüzeyinden oluşur. Beden dışı kan temizlemede ise selefondan oluşan zar organizma dışındadır.

KARIN ZARI YOLUYLA TEMİZLEME
Bir sonda yardımıyla karın zarı boşluğu içinde, on dakikadan daha az bir sürede bir defa da 2 litre temizleme sıvısı (diyaliz sıvısı) verilir. Sıvı organizma içinde 30 dk kadar tutulur ve bu süre de temizleme işlemi karın zarından geçerek gerçekleşir.

Sonraki 10dk karnın bir başka noktasından azotlu artık maddeleri de içeren sıvı dışarı alınır. Yani işlem yaklaşık 50 dk kadar sürer Temizlemenin kusursuz olabilmesi için işlemi en az 36 en çok 48 kez yinelemek gerekir. Böylee karın zarı yoluyla temizleme ( karın zarı diyalizi) iki gün sürer. Hasta bu süre boyuna 80-100 litre sıvı almış olur.
En büyük tehlike olan enfeksiyon dan yada pıhtılaşmasdan korunmak için temizleme sıvısına antibiyotik katılır. Hastanın plazması artık maddelerle yüklü ve derişik olduğu için temizleme sıvısına da glikoz eklenerek derişmesi sağlanır. Hatta önemli ödemler bulunduğunda daha çok sıvı çıkarılabilmek amacıyla katılan glikoz oranı arttırılabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst