Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Diyaliz merkezlerinde bulunması gerekli sertifikalı asgari tabip sayısı, aktif hemodiyaliz cihazı sayısına göre belirlenecek; merkezde görev yapan uzman tabibin görevinden ayrılması veya merkez tarafından alınan uzman tabiplik hizmetine ilişkin...

Diyaliz merkezlerinde bulunması gerekli sertifikalı asgari tabip sayısı, aktif hemodiyaliz cihazı sayısına göre belirlenecek; merkezde görev yapan uzman tabibin görevinden ayrılması veya merkez tarafından alınan uzman tabiplik hizmetine ilişkin sözleşmenin bitmesi durumunda müdürlüğe bildirimde bulunulacak ve bir aylık süre sonunda uzman tabip bulunmaması halinde diyaliz merkezinin valilikçe faaliyeti durdurularak en fazla altı aylık süre ile faaliyet izin belgesi askıya alınacak.

Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin Diyaliz Bilimsel Danışma Komisyonu ile ilgili maddesinde yapılan değişikliğe göre, komisyon en az dört üye ve başkanın katılımı ile toplanacak ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alınacak. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılacak.

Merkezlerin personel durumu hakkındaki maddede değişikliğe gidilerek, merkezlerde bulunması gereken faaliyet iznine esas personel belirlendi. Buna göre, merkezin tıbbi, idari ve teknik hizmetleri tabip bir mesul müdür sorumluluğunda yürütülecek. Mesul müdür, hemodiyaliz sertifikası sahibi tabipse aynı zamanda merkezin hemodiyaliz sertifikalı tabiplik görevini, nefroloji uzmanı ya da sertifikalı uzman tabip olması halinde ise merkezin mesul müdürlüğü yanında uzmanlık hizmetini de yürütecek. Merkezde genel çalışma saatleri dışındaki zamanda ve kabul edilebilir mazeret hallerinde mesul müdürün yerine, mesul müdürün yazılı şekilde yetki devri yaptığı bir tabibin bulunması zorunlu tutulacak. Özel kanununa göre geçici olarak meslekten men edilenler, bu yasakları süresince merkezde mesul müdürlük yapamayacaklar. Hastane ve tıp merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek merkezler için ayrı mesul müdür görevlendirmesi istenmeyecek.

Merkezlerde asgari bulunması gerekli sertifikalı tabip sayısı, aktif hemodiyaliz cihazı sayısına göre belirlenecek. Merkez kadrolu uzman tabip bulunduruyorsa, uzman tabip sertifikalı tabip görevini de yürütebilecek. İlk 30 cihaza kadar 1; 31 ile 50 cihaz için 2 sertifikalı tabip bulunacak. 50'den fazla cihazı olan mevcut merkezler için her 30 cihaza 1 sertifikalı tabip bulunacak. Ancak, her tedavi seansı için, 30 hasta için 1; 31 ila 60ş hasta için 2 ve müteakip her 30 hasta için ilave 1 sertifikalı tabip olacak. Merkezde kadrolu çalışan sertifikalı tabip çalışma belgesinde belirtilen merkezdeki çalışma saatleri dışında kanuna uygun olmak kaydıyla başka bir özel sağlık kuruluşunda da çalışabilecek.

Hemodiyaliz tedavisi gören her hasta, en az ayda 1 kez tercihen nefroloji uzmanı veya sertifikalı uzman tabip tarafından muayene edilerek değerlendirilecek, her türlü ilaç ve diyaliz tedavisi düzenlenecek. Bir uzman tabip aylık en fazla 400 hemodiyaliz hastası değerlendirebilecek. Bu değerlendirme, merkezde kadrolu veya kısmi zamanlı görev yapan uzman tabipler tarafından yapılabileceği gibi ücreti hasta adına merkez tarafından karşılanmak kaydıyla özel hastane veya tıp merkezinden hizmet satın alma yolu ile yaptırılabilecek veya bu hizmetlerin kamuya ait hastanelerde yapılabilmesi için merkez gerekli tedbirleri alınacak. Merkezin bulunduğu ilde uzman tabip hizmeti sağlanamıyorsa aynı şartlarda diğer illerden bu hizmet alınacak. Merkezde tedavi gören 18 yaşından küçük diyaliz hastalarının sayısı 10'dan fazla ise, bu hastaların uzman değerlendirmesini çocuk nefroloji uzmanı veya sertifikalı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yapacak. Periton diyalizi tedavisinde uzman tabip değerlendirmesi, yalnızca nefroloji uzmanı tarafından yapılacak. - Ankara
 
Tekerlekli Sandalye
Üst