Dizilerde aşılanmaya çalışılan yanlış ALGI.

Suffle

Üye
Üye
Katılım
Nis 1, 2020
Mesajlar
188
Tepkime Puanı
17
Puanları
18
Bu aralar psikolojik diziler çok revaçta. Çocuklukta yaşanan psikolojik travmaların seneler sonra yetişkinler üzerinde ki etkilerini konu alıyor bir çoğu.

Şöyle bir cümle duydum. "Çocukluğunda şiddet gören bireyler yetişkin olduklarında şiddete meyillidir. "

Ben bu düşünce tarzına kesinlikle katılmıyorum.

Ben çocukluğumda babam dahil o kadar çok insandan şiddet gördüm ki. Yetişkin olduğumda şiddete en ufak bir meyilim olmadı.

İlk okulda dersime girmeyen bir öğretmenin koridorda sırf ayağına bastım diye tokat atması.

İlk okulda sınıf arkadaşımla geçinemiyorum diye dedesinin tokat atması.

Annemle gittiğim kına gecesinde sırf pistte duruyorum diye tanımadığım bir kadının tokat atması.

18 yaşımda bankada sıra beklerken adamın biri gözlerimle dalga geçmesine rağmen onu güvenliğe şikayet ettim diye tokat atıp gözlüğümün kırılmasına sebebiyet vermesi.

13 yaşındayken annem için parktan topladığım papatyaları sırf beğendi diye ev sahibimizin kızına verdiğim için ev sahibimiz tarafından tartaklanmam.

16 yaşında lise arkadaşlarımla gittiğim cafede arkadaşlarımın yaptığı terbiyesizliklerin faturasının bana kesilmesi. Ve cafe sahibi tarafından tartaklanmam.

Kardeş sandığım arkadaşımın belediye otobüsünde bile isteye kafamı demire vurdurması sonra şaka yaptım demesi sonra alnımın kanaması.

Babamla olan kötü anıları anlatmak istemiyorum. Ama en basidini anlatayım. Götürdüğü lünaparkta çarpışan arabayı kullanamadım diye enseme vurmuştu.

Bu anıları ara sıra hatırlıyorum. Sonra da unutuyorum.

Demem o ki çocukluğunda yada ergenliğinde çeşitli sebeblerle şiddet gören her insan şiddete meyilli değildir. Bu çok yanlış bir algı. Ben üstelik doğuştan görme engelliyim. Bu travmalarla yaşamayı öğrendim. Sosyal hayatta tanıdığım yada tanımadığım her insanla hoşgörülü bir iletişim kurmaya gayret ediyorum. Aşırı sinirlendiğim olaylar karşısında bile sabırlı olmayı telkinliyorum kendime. Belki de korkuyorum karşımdaki kişinin huyuna gitmezsem kalkar vurur diye. Bu sorunun cevabını bende bilmiyorum. Ama her negatif olayda sağ duyulu davranmaya çalışıyorum.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,501
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Çocuklukta yaşanan travmalar yetişkin yaşlarda etkili olur bencede. Ve fakat tüm genellemeler gibi bu genellemede bire bir aynı olmaz. Yani çocuklukta şiddet gören biri illa yetişkin olduğunda başkalarına şiddet uygulamaz. Bu insanın bilinç düzeyiylede alakalı biraz.
A kişi çocukluğundan şiddet görür, bunun ne denli yanlış olduğu bilincine varır ve kendi yaşamında şiddete izin vermez.
B kişisi çocukluğunda şiddet görür kendiside şiddete meyilli olur. Gibi gibi.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba Suffle,

Bu aslında genel bir algıdan ziyade çoğunluğu kasteden bir cümle yani "Çocukluğunda şiddet gören bireyler yetişkin olduklarında şiddete meyillidir. " diyor Şiddet yanlısıdır demiyor kesin olmamakla birlikte çoğunluğu içeren bir cümle. Bu ve buna benzer normlar üzerinden kesin bir yargıya varmak kesinlikle doğru değil. Hayatın her alanında istisnalar olacaktır ve bunlardan bazıları olmasa gerçekten bu hayat çekilmez olurdu. Düşünsene her çürük armutun dibine düştüğünü...halimiz nice olurdu.

Size gelince üzülerek okudum ve sizi takdir ettim kendinizi çok güzel yönlendirebilmenizi, doğru davranış modeline olan yaklaşımınızı ve sağduyulu oluşunuzu ama bütün bunlar geçmişinizde yaşamış olduğunuz tatsız olayları unutturamamış. Dizilerde ki her şiddet içerikli sahne aslında topluma bir şekilde şiddeti normalleştirme, şiddeti kabul edilebilir bir eylem olarak görülmesini belki de bilinçlice topluma empoze etmeye çalışıyor diye düşünüyorum ben o yüzden çok fazla tv izlemiyorum ve aslında zamanım da yok...

Hazır yeri gelmişken mesela bir soru sizlere?

Siz, hiç yerli dizilerimizde şiddetin asla kabul edilemez oluşunu içeren, toplumda bu algıyı yaratmaya çalışan bir sahne yada en basit şiddet mağduru insanların neler yapması gerektiğini gösteren bir çıkış yolu, örnek bir davranış modeli vs vs izlediniz mi?

Çoğu dizide şiddet çok makul bir davranış biçimi olarak gösteriliyor ve aslında asıl olmaması gereken de sözlü ve fiziksel şiddetin her türlüsü, buna benzer olumsuz öğeler içeren bir çok sahneden oluşan, uzun, anlamsız, amaçsız, saçmasapan dizilerin hala çok fazla bir kesim tarafından izleniyor olması...

Dizi sevenler şimdi isyan edecekler ama...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst