Dört Engelli Milletvekili Adayı Meclise Girdi

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
CHP'nin engelli milletvekili adayı Şafak Payev ile birlikte AKP'nin engelli adayları Abdurrahim Akdağ, Gürsoy Erol ve Mehmet Doğan Kubat da milletvekili seçildi.

24. Dönem milletvekili seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre bu dönem TBMM'ye 4 engelli milletvekili adayı girmeye hak kazandı.

CHP İstanbul 1. Bölge 5. Sıra milletvekili adayı Şafak Payev ile AKP İstanbul 1. Bölge 9. Sıra adayı Gürsoy Erol, Mardin 3. Sıra milletvekili adayı Abdurrahim Akdağ ve İstanbul 3. Bölge 10. Sıra milletvekili adayı Mehmet Doğan Kubat da meclise girdi.

CHP'nin Engelliler Konfederasyonu eski Genel Başkanı Ankara 2. Bölge 12. Sıra milletvekili adayı Turhan İçli ve CHP Bursa 7. Sıra milletvekili adayı Ali Semih Özsaraç ise milletvekili seçilemedi.

Bunun yanı sıra AKP'nin diğer engelli milletvekili adayları arasında yer alan Denizli 6. Sıra milletvekili adayı Halil Pakdemir, Diyarbakır 9. Sıra milletvekili adayı Fatma Öncü, İstanbul 1. Bölge 20. Sıra milletvekili adayı Serkan Bayram, İstanbul 1. Bölge 30. Sıra milletvekili adayı Hayri Köse, İstanbul 2. Bölge 23. Sıra milletvekili adayı Ahmet Yıldız, İstanbul 3. Bölge 28. Sıra milletvekili adayı Salih Çağdaş, İzmir 2. Bölge 9. Sıra milletvekili adayı Tolga Murat Balıkçı ve Trabzon 6. Sıra milletvekili adayı Salih Cora seçilemedi.
 
F

Fırtına

Guest
Gürsoy Erol 2. Kez Milletvekili Seçildi

gursoy-erol%282%29.jpg



12 Haziran 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölge 9. sıradan AK Parti'den 2. kez aday olan Gürsoy Erol, aday olduğu bölgeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte seçilerek mecliste milletvekili olarak yer alacak.
 
F

Fırtına

Guest
Şafak Pavey 2011 Seçimlerinde Milletvekili Oldu

safak-pavey-portre%282%29.jpg



12 Haziran 2011’de düzenlenen ve kesin olmayan seçim sonuçlarına göre CHP’den 1. bölge 5. sıradan aday gösterilen Şafak Pavey kazanarak yeni dönemde TBMM’de milletvekili olarak engellileri temsil edecek.

Show Tv'de Ali Kırca'nın konuğu olan Pavey, 'Parası bol olanın seçimleri kazandığı bir dünyada sol düşüşe geçerken Türkiye'de elde edinen yükseliş için sevinmemiz gerekiyor' dedi.

Pavey, Türkiye'de, engellilerin, göçmenlerin ve azınlıkların sözcüsü olarak TBMM'de temsil etkisi oluşturacak.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Hadi hayırlısı. Bu sefer parlamento'da engelli vekil adayı geçmiş yıllara nazaran daha fazla. Umarım iyi iş çıkarırlar. :)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yeni engelli vekilleri tanıyalım

24. Dönem milletvekili seçimlerinin meclise giren engelli milletvekillerini biraz yakından tanıyalım.
AKP İstanbul 1. Bölge 9. Sıra milletvekili Gürsoy Erol
AKP İstanbul 3. Bölge 10. sıra milletvekili Mehmet Doğan Kubat
CHP İstanbul 1. Bölge 5. Sıra milletvekili Şafak Payev
AKP Mardin Ak Parti’den 3. sıra milletvekili Abdurrahim Akdağ 24. dönemde meclise girdiler.


AKP İstanbul 1. Bölge 9. Sıra milletvekili Gürsoy Erol
1956 yılında Tokat’ta dünyaya geldi. 1978 yılında Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Etibank’ta madencilik sektöründe başlayan iş hayatına özel sektörde çeşitli görevler alarak devam etti. En son Genel Müdürlük yaptı. Bir müddet kendi firmasında ticaretle meşgul oldu. 1985'ten beri aktif olarak siyasetin içinde çeşitli görevler aldı. Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevini yürütüyor.
Gürsoy Erol 12 Haziran Seçimleri sonucunda AKP'den milletvekili seçildi.

AKP İstanbul 3. Bölge 10. sıra milletvekili Mehmet Doğan Kubat
Serbest Avukat.
AK Parti Genel Merkez SKM Başkan Yardımcısı.
1969 Ankara doğumlu Mehmet Doğan KUBAT, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı.
1991 yılından bu yana avukatlık yapıyor.
Yayınlanmış kitap, makale ve mevzuat kitapları bulunuyor.
Mehmet Doğan KUBAT evli ve iki çocuk babasıdır.
Mehmet Doğan Kubat 12 Haziran seçimleri sonucunda AKP'den milletvekilil seçildi.


CHP İstanbul 1. Bölge 5. Sıra milletvekili Şafak Payev
Cenevre Üniversitesi 'nde ve London School of Economics'de eğitim görmüştür. Şafak Pavey gazeteci Ayşe Önal'ın kızıdır.
Herkes onu 1996 yılında bir kişiye yardım etmek isterken geçirdiği tren kazasında sol kolu ve bacağını kaybetmesi ile tanımıştır. Önce mülteciler için mücadele etmiş daha sonra engellilerin hakları için çaba harcamıştır.
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Dünya Sekreteryası'nın ilk özel kalemi olarak atanmıştır. 12 Haziran 2011 Seçimleri'nde CHP İstanbul 1.bölge 5.sıradan milletvekili seçildi.


AKP Mardin Ak Parti’den milletvekili Abdurrahim Akdağ
01.09.1960 Kızıltepe doğumlu olan Abdurrahim Akdağ, İlköğrenimini Kızıltepe’de, orta ve lise öğrenimini Mardin İmam Hatip Lisesinde tamamladı.
Daha sonra, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler bölümünü bitirdi.
Lise yıllarında, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Mardin Şube yönetiminde görev aldı. Aynı dönemde İmam-Hatip Lisesi Öğrenci Yurdu (Zinciriye Medresesi) Müdürlüğü yaptı.
PTT’nin açtığı sınavı kazanarak, 28.08.1979’de Kızıltepe’de memuriyete başladı.
15.09.1989’da Şef, 03.04.1992’de Amir, 16.08.1995’de Mardin Telefon Müdür Yardımcısı kadrosuna atandı.
14.08.1996’dan itibaren Mardin İl Telekom Müdürlüğünde Personel (İnsan Kaynakları) Müdürü olarak çalıştı. Türk Telekom’un özelleştirilmesi nedeniyle 20.06.2007 tarihine kadar aynı görevi sürdürdü. Birçok meslek içi eğitim kurslarına katıldı.
Özel ilgi alanı olan Kişisel Gelişim konusunda uzun zaman çalıştı.

20.06.2007’de Türkiye İş Kurumu’na Araştırmacı olarak atandı.

09.08.2007-26.05.2008 tarihleri arasında Mardin Türkiye İş Kurumu İl Müdürü olarak görev yaptı.
Mardin İmam Hatip Mezunları Derneği (MARİMDER) Başkanıdır.

Büro Memur-Sen Mardin’in kurucu üyesi ve Disiplin Kurulu Başkanıdır. Büro Memur-Sen Federasyonu Genel Kurul Delegesidir.
12 Eylül 2010 Referandumu öncesi il merkezlerinde her görüşten STK’ların katılımı ile Türkiye Küçük Millet Meclisi organizasyonunda yapılan tartışmalara Memur-Sen Mardin İl Başkanlığı adına katıldı.
Evli ve 6 çocuk babasıdır.
Halen Mardin Türkiye İş Kurumu’nda Araştırmacı görevini sürdürmektedir.
Mardin Ak Parti’den 24. dönem Milletvekili seçildi.
 
F

Fırtına

Guest
Amin.. Hayırlısı olsun.. Gürsoy Erol Milletvekili'mizden çok umutluyum.. Pozitif enerji veriyor bana :)
 

esra

Üye
Üye
Katılım
Haz 11, 2011
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
her 4 milletvekillerimize hayırlı uğurlu olsun artık bizlerinde arkamızda birilerinin haklarımızı savunduğunu bilmemiz cok sevindirici artık bundan sonra maddi manevi özürlü engelli herkesin hakkını eşit savunmalırını diliyoruz herzaman arkalarında olduğumuzuda bilsinler şimciden başarılar diliyorum
 
F

Fırtına

Guest
TBMM’nin Yeni Engelli Milletvekilleri.!

yeni-engelli-vekiller200.jpg



Genel seçimlerde AK Parti, CHP, MHP ve Bağımsız adaylardan toplam 550 milletvekili parlamentoya girdi. Bunlardan 77'si kadın, 4’ü engellilerden oluşuyor. Engelli milletvekillerinin 3’ü AK Parti’den, 1 ise CHP’den mecliste yerini aldı.

İşte Türkiye'nin Meclis'e giren 4 engelli milletvekilleri ve kısa özgeçmişleri;

İSTANBUL 1. BÖLGE - AK PARTİ - GÜRSOY EROL

GEROL150.jpg


1956 yılında Tokat'ta dünyaya geldi. 1978 yılında Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Etibank'ta madencilik sektöründe başlayan iş hayatına özel sektörde çeşitli görevler alarak devam etti. En son Genel Müdürlük yaptı. Bir müddet kendi firmasında ticaretle meşgul oldu. 1985'ten beri aktif olarak siyasetin içinde çeşitli görevler aldı. Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevini yürütüyor. Evli ve iki çocuk babası..

İSTANBUL 1. BÖLGE - CHP - ŞAFAK PAVEY

SPAVEY150.jpg


Cenevre Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldığı sırada tren kazası engelli dünyasıyla tanışmasına yol açtı. London School of Economics’de yüksek lisansını tamamladı. Agos gazetesinin ilk Türk köşe yazarı oldu.

İSTANBUL 3. BÖLGE - AK PARTİ - MEHMET DOĞAN KUBAT

MDKUBAT150.jpg


1969'da Ankara'da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1990 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yaptı. Avukatlık ve Danışmanlık yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana AK Parti'de çeşitli görevlerde bulundu. Geleceğe Bir Adım Derneği Denetim Kurulu Üyeliği ve HUD ER üyeliği yaptı. Orta düzeyde İngilizce bilen Kubat, evli ve 2 çocuk babasıdır.

MARDİN - AK PARTİ - ABDURRAHİM AKDAĞ

aakdag150.jpg


1960 Kızıltepe Doğumlu Olan Abdurrahim Akdağ, İlk, Orta Ve Lise Öğrenimini Mardin’de Tamamladı. Halkla İlişkiler Bölümünü Bitiren Akdağ, Özel İlgi Alanı Olan Kişisel Gelişim Konusunda Uzun Zaman Çalıştı. Kişisel Gelişim, İnsan Kaynakları, Toplumsal/Siyasal Konular Ve Gezi/Anı Alanında Yazdığı Makale, Gezi Notları, Olay Raporları, Mardin İletişim Gazetesi, Mardin Life Dergisi’nde Yayımlanmaktadır. Evli Ve 6 Çocuk Babasıdır. Halen Mardin Türkiye İş Kurumu’nda Araştırmacı Görevini Sürdürmektedir.
 
F

Fırtına

Guest
Bu yazı; bir arkadaşımın yazısıdır ve katılıyorum.!!!

Meclise seçilen engelli vekilleri kutlarız.. 12 milyon engellinin hayatını değiştirecek işler yaparlar inşaallah.. Ama medya da ve her yerde vitrin olarak 12 milyonun insanlık mücadelesine kapak olacaklarsa şimdiden eleştirilerimize hazır olsunlar............12 milyon engellinin ihtiyacı; sofralardan artan kırıntılar, hediyeler, süslü toplantılar, açılışlar, şovlar, boş konuşmalar, laf salataları değil...............12 milyon engellinin insan haklarının sayılmasıdır.. Tüm engellerin kalkmasıdır.!!!
 
F

Fırtına

Guest
Meclis’te raylı sistem ve emzirme odası da olacak

Mazbata alıp Meclis’in yolunu tutan milletvekillerini, önemli değişiklikler bekliyor. Engelli vekiller için raylı sistem, bebeği olanlar için de Meclis’e emzirme odası yapılacak.

CHP’den seçilen Şafak Payev ile AK Parti’nin engelli adayları Abdurrahim Akdağ, tekerlekli sandalye kullanan Gürsoy Erol ve Mehmet Doğan Kubat için de düzenlemeye gidiliyor. Engelli milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu’nda rahatlıkla girip çıkabilmesi, kürsüde rahatlıkla konuşabilmesi için de hazırlık yapılıyor. Yine Halkla ilişkiler binasına gidiş gelişler, komisyon odalarına çıkışlar konusunda da düzenekler oluşturuluyor.
 
F

Fırtına

Guest
Meclis'te pantalon yasağının kalkması gerektiği tartışmaları yeniden alevlendi

pavey-kavas-yard%C4%B1m%C4%B1.jpg



Pavey; Karşımda Parası Olmadığı İçin Protez Taktıramayan Birisini Görürsem Üzülürüm;

TBMM'nin açılış gününde dikkat çeken isimlerden biri de CHP'nin İstanbul Milletvekili Şafak Pavey oldu. Geçirdiği kaza sonucu protez kol ve bacak takmak zorunda kalan Pavey, Meclis iç tüzüğü nedeniyle Genel Kurul salonuna etekle geldi. Pavey'in etek giymesi, Meclis'te pantalon yasağının kalkması gerektiği tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Bugün partisinin grup toplantısı için Meclis'e gelen Pavey, gazetecilerin 'içtüzük değişikliği talebiniz olur mu' sorusuna şöyle yanıt verdi; "Hayır böyle bir talebim yok. Birleşmiş Milletler'deki görevim sırasında kot pantalon da giydim etek de.. Bacağımı göstermemek gibi bir derdim yok" dedi. Pavey, bir televizyon kanalındaki söyleşisinde ise "Bacağımı göstermekten çekineceğim tek durum şu olabilir; karşımda bacağı olmayan, parası olmadığı için protez taktıramayan birini gördüğümde çekinirim, üzülürüm" demişti.

Haberi okuyan okurlar, en azından engelli kadın vekiller için Meclis tüzüğünün değiştirilerek pantolon yasağının kaldırılmasını istedi.

Geçtiğimiz Nisan ayında üç parti temsilcileri pantolon yasağının kaldırılması için Meclis Başkanlığına teklif vermiş ancak teklif kadük olmuştu.

MECLİS İÇ TÜZÜK MADDE 56 – Başkanlık kürsüsünde Başkan, beyaz kelebek kıravat ve siyah yelek üstüne siyah fırak giyer. Görevli kâtip üyeler de, koyu renk elbise giyerler. Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kıravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler. Görevlilerin kıyafeti Başkanlık Divanınca tespit edilir.
 
F

Fırtına

Guest
Şafak'ın engelsiz yürüyüşü.!

O fotoğraf, engelli Türk demokrasisi hakkında çok şey söylüyor. Şafak'ın engelsiz yürüyüşü hepimize örnek olsun.. Lütfen şu fotoğrafa çok dikkatli bakın.. Engelli Meclis’te engelsiz koşunun fotoğrafı bu.. Önceki gün Meclis ‘yemin krizi’ ile ancak engelli demokrasilerde yaşanabilecek bir tabloya sahne olurken ben gözümü bu fotoğraftan alamadım.. Çünkü ‘yemin krizi’ engelli demokrasimizin görünen yüzü, oysa Şafak Pavey’in bu fotoğrafı yaşadığımız siyasi krizlerin yani aysbergin görünmeyen yüzü.!!!

Şafak’ı tanımayan yok.. Kamuoyu onu ilk, İsviçre’de geçirdiği talihsiz tren kazasıyla tanıdı.. Binmek istediği trenin altında kalmış, kazada sol kolu ve bacağını kaybetmişti.. En yakınındakiler bile onun bir daha ayağa kalkamayacağını düşünüyordu.. Oysa o inanılmaz yaşama arzusu ve sıradışı kişiliği ile herkesi şaşırttı.. Protez bacağı ve koluyla sadece ayağa kalkmadı, gitti İngiltere’nin en iyi okulunda mastır yaptı, döndü Türkiye’ye CHP’den politikaya atıldı..

Ama daha önemlisi ne kendisine acıdı ne de kimsenin acımasına izin verdi.. Ona küçümseyici bakış atanlara, engelli muamelesi çekenlere yaşama azmi, pırıl pırıl zihni ve her daim dip diri hayat dolu enerjisiyle ‘asıl zihni engelli olan biz miyiz?’ sorusunu sordurdu..

Gazeteci Ayşe Önal’ın kızı o.. En az annesi kadar mücadeleci.. Baktım Meclis’e tekerlekli sandalye ile gelmiş.. Yüzünde buruk bir tebessüm.. Belli ki üzerine pantolonunu çekip her zamanki engelsiz yürüyüşünü yapamadığı için bir parça tedirgin.. Protez bacağı açıkta kalmış, çantasıyla eteğinin üzerini kapatmış ama heyecan ve neşesinden yine de hiçbir şey kaybetmemiş.. Törenden sonra arattım.. Ne tekerlekli sandalye ile gelmek zorunda kalması ne de pantolon yasağı ile ilgili konuşmak istemiyor.!!!

Çünkü o kendisini engelli olarak görmüyor.. Şimdiye kadar görmedi bundan sonra da görmeye niyeti yok.!!!

Ama maalesef Meclis kıyafet yönetmeliği onu tekerlekli sandalye ile Meclis’e gelmek zorunda bırakmış.. Pantolon ve ceket giyse rahat rahat dolaşacak Meclis salonunda.. Ama olmaz kadın milletvekillerinin Meclis’te pantolon giymesi yasak.. Tayyör, ceket ve etek giymek zorundalar.!!!

İşin ilginci ne biliyor musunuz.?

AK Parti 2002 seçimlerinden hemen sonra içtüzük değişikliği ile kadın vekillere de pantolon giyme olanağı sağlanması için teklif verdi ancak o teklif CHP’liler tarafından “türbana yol açar” gerekçesiyle geri çevrildi.. Aradan 9 yıl geçti teklif hâlâ TBMM Anayasa Komisyonu’nda beklemede.. Merve Kavakçı zamanında bu yasakçı kıyafet yönetmeliği bahane edilerek Meclis’ten adeta kapı dışarı edilmişti.. Şimdi pantolona geçit vermeyen aynı kıyafet yönetmeliği Şafak Pavey’in karşısına bir engel olarak çıktı.!!!

O, bunu sorun yapmıyor, karşısına çıkarılan tüm engellere rağmen engelsiz mücadelesine devam ediyor.. Ama o fotoğraf, engelli Türk demokrasisi hakkında çok şey söylüyor.. İnsanların kılık ve kıyafeti ile bu kadar çok uğraşan, seçmenin özgür iradesini yansıtmak yerine sürekli engeller çıkaran, hukuk yoluyla millet iradesini esir alan Türk demokrasinin fotoğrafı bu.. Bir yanımla tüm bu saçma sapan ideolojik engellere lanet okuyorum.. Diğer yanımla bu fotoğrafa baktıkca keşke bağımsız milletvekilleri de çıkarılan tüm engellere rağmen Şafak Pavey gibi Meclis’e engelsiz mücadele edebilmek için gelselerdi diyorum.!!!

Çünkü engel ne giydiğimiz kıyafette, ne taktığımız protezde ne de tekerlekli sandalyede.. Asıl engel zihnimizde.. Başka türlü Hatip Dicle’nin şiddeti bitirmeye dönük barışçıl çağrısı nasıl terör propagandası kapsamına girer.. Milletin Meclis’e gönderdiği vekiller kaçma şüphesiyle hapiste tutulur.. Evet engeller zihnimizde.. Bu yüzden Şafak’ın engelsiz yürüyüşü hepimize örnek olsun.!!!



EYÜP CAN
 
F

Fırtına

Guest
Meclis'te pantolon yasağı kaldırıldı.!

Meclis Kanunlar ve Kararlar Dairesi İçtüzüğü protezi olan ve etek giymek zorunda kalan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’e dönük düzenleme yapıyor.

Hazırlanan içtüzük değişikliğine göre bayan milletvekilleri pantolon ve ceketle Meclis Genel Kurulu’na girebilecek. Mevcut İçtüzüğün 56. maddesine göre, milletvekilleri Meclis’e tayyör giyerek girmek zorundalar. Bu hüküm “bayan milletvekilleri pantolon ceket giyebilirler” şeklinde düzenlenecek. Bu değişikliğe karşı çıkan olması halinde kadın milletvekillerinin pantolonlu olarak Genel Kurul’a gelmeleri ve Meclis Başkanı’nın buna sessiz kalması halinde “eylemli içtüzük değişikliği” gerçekleşmiş olacak. Bu arada geçtiğimiz dönem hazırlanan İçtüzük Taslağı’nın 43. maddesinde kıyafet düzenlemesi yapılarak, pantolona izin verildi.

Taslağın ilgili bölümünde şöyle denildi;

MADDE 43- “...Başkanlık kürsüsünde Başkan, beyaz kelebek kravat ve siyah yelek üstüne siyah frak giyer. Görevli kâtip üyeler koyu renk elbise giyerler. Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler. Görevlilerin kıyafeti Başkanlık Divanınca tespit edilir..”


Star Gazetesi
 
F

Fırtına

Guest
Şafak Pavey haberi Ahmet Hakan'ı kızdırdı.!

Sözcü'nün Şafak Pavey haberi Ahmet Hakan'ı kızdırdı.!

Engelli milletvekillerinden CHP'li Şafak Pavey yemin töreni için Genel Kurul'a tekerlekli sandalye ile geldi. Pantolon yasak olduğu için protezi açıkta kalan Pavey'e bir kavas (Meclis personeli) yardım etti. Bu görüntü çok tartışıldı. Meclis iç tüzüğü nedeniyle Genel Kurul salonuna etekle gelen Pavey, "Bacağımı göstermemek gibi bir derdim yok" dedi. Bugün Ahmet Hakan köşesinde Pavey'in bu halini haberleştiren Sözcü gazetesini eleştirdi. Hakan, "Yerim senin yasanı" başlıklı yazısında "Protez bacaklı bir kadına etek giydiren yasanın da, yasağın da canı cehenneme.." dedi.

SÖZCÜ gazetesindeki haberin başlığı aynen şöyle;

“Meclis’e türbanla girmek isteyenler Şafak Pavey Hanım’ı biraz örnek alsınlar..”

Haberin altında ise şu ifadeler yer alıyor;

“CHP’li Şafak Pavey, kazada kaybettiği kol ve bacağının yerine protez takılı olduğu için pantolon giymeyi tercih ediyor. Ama kadınların Meclis’e pantolonla girmesi yasak... Pavey, yasağı çiğnemedi. Ona uymayı seçti. Etek giyip Meclis’e girdi. Böylece kıyafet tartışması yapanlara ders verdi..”

YASANIN DA YASAĞIN DA CANI CEHENNEME

Bakar mısınız şu yasa ve yasak kutsayıcılığına... Sanki “gökten inmiş yasalar” söz konusu... Oysa yalın gerçek şudur; Yasalar ve yasaklar, insanların mutluluğu ve huzuru için vardır. Pantolon giymek zorunda kalan protez bacaklı bir kadına etek giydiren yasanın da, yasağın da canı cehenneme.!!!


Ahmet Hakan
 
F

Fırtına

Guest
Pantolon giymek zorunda kalan protez bacaklı bir kadına etek giydiren yasanın da, yasağın da canı cehenneme.!!!

Bencede canı cehenneme.!!!
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mecliste pantolon devrimi

Kadın milletvekilleri pantolon giyebilmek için Meclis İçtüzüğü’nde giyime ilişkin düzenleme bekliyor

Ancak CHP’li Pavey’in yemin töreninde yaşadığı güçlükler nedeniyle başkanlık divanı kararıyla bu hakka daha erken kavuşabilecek

ANKARA - CHP’nin engelli milletvekili Şafak Pavey’in, Meclis’teki yemin töreninde Genel Kurul salonunda yaşadığı zorluklar ve “tayyör” zorunluluğu nedeniyle giydiği etekten protez bacağının görünmesi Meclis’te yıllardır tartışılan “pantolon” yasağını yeniden alevlendirdi. TBMM’de geçen dönem partileraarası uzlaşma ile hazırlanan ve pantolon yasağını kaldıran kadük kalan Meclis İçtüzük değişiklik teklifinin bu dönem yenilenmesi bekleniyor. Kadın milletvekilleri “pantolon” serbestisine kavuşmak için İçtüzük değişikliğini beklemek zorunda. Ancak CHP’li Pavey’e, TBMM Başkanlık Divanı kararıyla bu hakkın daha önce tanınması gündemde.

CHP’li Pavey, Genel Kurul’da yaşadığı zorluklara ilişkin görüntülerin medyada yer almasının ardından, etek giyme zorunluluğunun kaldırılması konusunda İçtüzük değişikliği talebi olup olmadığı sorusuna “Bacağımı göstermemek gibi bir derdim yok. İçtüzük değişikliği talebim de yok” karşılığını vermişti. Ancak Pavey’in bu açıklamasına karşın TBMM bu dönem “pantolon” devrimine hazırlanıyor.
TBMM’de 23. dönemde İçtüzük uzlaşma komisyonu kurulmuş, komisyonca benimsenen yeni içtüzük teklifi TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Sözkonusu teklifin “Toplantının yönetimi ve kıyafet” başlıklı 43. maddesi ile kadın milletvekillerine pantolon serbestisi getirilmesi öngörülüyordu. Sözkonusu maddede “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı memurları ve diger kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler. Görevlilerin kıyafeti Başkanlık Divanınca tespit edilir” hükmü yer alıyordu. Ancak bu teklif komisyonda görüşülüp Genel Kurul gündemine inme aşamasına gelemediği için “kadük” kaldı.
1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında, partilerarası uzlaşma ile hazırlanan bu teklifin yenilenmesi bekleniyor. Pavey dışındaki kadın milletvekilleri Genel Kurul’da pantolon giyme özgürlüğüne sahip olmak için İçtüzük değişikliğini beklemek durumunda. Ancak TBMM bürokratları, TBMM Başkanlık Divanı kararıyla engelli milletvekilleri için pantolon yasağının kaldırılabilmesinin mümkün olduğunu ifade ettiler. TBMM bürokratları, “Başkanlık Divanı, engelli milletvekilleri için Genel Kurul’daki uygulamayı değiştirme yetkisine sahip. Talep üzerine ya da resen yeni oluşacak TBMM Başkanlık Divanı bu yönde bir karar alıp, Sayın Pavey’in pantolon giyebilmesine olanak sağlayabilir” bilgisini verdiler.

KIYAFET İÇTÜZÜK’TE TARİF EDİLİYOR

Kadın milletvekillerinin “pantolon” giymesini engelleyen mevcut içtüğüzün kılık kıyafeti düzenleyen maddesi ise şöyle: “Başkanlık kürsüsünde Başkan, beyaz kelebek kıravat ve siyah yelek üstüne siyah fırak giyer. Görevli kâtip üyeler de, koyu renk elbise giyerler. Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kıravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler. Görevlilerin kıyafeti Başkanlık Divanınca tespit edilir.”
 
F

Fırtına

Guest
Şafak Pavey TBMM'de yine etekli.!

6259.jpg



İlk gün çok tartışıldı çok konuşuldu. Hatta milletvekillerine yönelik kıyafet düzenlemesini yeniden gündeme getirdi. O tartışmalar yaşanırken, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Meclis'in ikinci oturumuna da protez bacağına rağmen, etek giyme kuralına uyarak katıldı.


İlk gün Genel Kurul'a tekerlekli sandalye ile gelen Pavey, bu kez içeri yürüyerek girdi.

Pavey'in Meclis'e girmesinin ardından AK Parti kulislerinde de kadın vekillerin Genel Kurul'da pantolon giyebilmesi için düzenleme yapılması tartışılmaya başlandı. AK Parti'nin Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasından sonra pantolonla ilgili iç-tüzük değişikliğini gündeme getirebileceği belirtildi.

Genel Kurul'da proteziyle görüntülenen Şafak Pavey ilk günün ardından Genel Kurul'a etekle girmekten rahatsız olmadığını söylemiş, "ben bacağımı sadece protez alamayacak durumda olan birinin yanında örterim" demişti.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Protezli bacağı nedeniyle gözlerin çevrildiği Şafak Pavey internet habere konuştu

Yemin etmeme ve boykot kriziyle açılan Meclis'in ana gündem maddelerinden biri de protez bacağıyla tekerlekli sandalyede genel kurula giren CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey oldu.

ANKARA- Yemin etmeme ve boykot kriziyle açılan Meclis'in ana gündem maddelerinden biri de protez bacağıyla tekerlekli sandalyede genel kurula giren CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey oldu.

Meclis'te etek giyme zorunluluğu olduğu için protez bacağını gördüğümüz Pavey'in durumu için çözüm önerileri ortaya atılmaya başlandı. Hem iktidar hem muhalefet kanadından pantolon yasağının kaldırılması çağrıları geldi.

"Protezimden sadece bunu alacak ekonomik gücü olmayan insanların yanında utanırım, o zaman gizlemek isterim" diyen Pavey'in içini sızlatan ise üzüldüğünü söylese de "herkesin otistik bir çocuğa bakar gibi baktığı" protezi değil.

"Meclis'e gösteri olsun diye girmedim. Bu benim doğal halim. Beni böyle seçtiler, alışsınlar" resti çeken Pavey'e göre etek sorunu değil Meclis'te engellilerin erişebilirliği sorunu var. Pavey AK Partili Gürsoy'un gizli oyunu herkesin içinde kavas yardımı ile kullanmak zorunda kalmasını izlerken "içim cız etti" diyor.

Meclis'in çiçeği burnunda genç milletvekili Pavey'in içini sızlatan asıl durum ise yemin etmeme kararı vermelerine neden olan 8 tutuklu milletvekili ve Meclis'i boykot etmeyen BDP'lilerin durumu.

Hakkari örneğini vererek, "Bir şehrin ismi söylenirken tek bir milletvekili bile o Meclis'te yoksa içiniz sızlamaz mı?" diye soran Pavey, "Sırrı Süreyya'nın ismi söylendiğinde içim cız ediyor, Meclis'te olmamasına çok üzülüyorum. Bütün bunları çözmek zorundayız hem de bugün" diyor.

"Türkiye'nin bütün renkleri bu Meclis'te olmalı" diyerek sorunların çözümü için adım atılmasını isteyen Pavey Meclis bahçesinde internethaber'in sorularını yanıtladı:

- Meclis açılışında gözler üzerinizdeydi. Etek tartışması yapıldı, siz bu sorun değil diyorsunuz? Sizce sorun nedir?
Toplumun yarısı kadın, yüzde 12'si engelli. Ben hem bir kadın hem de engelli olmanın zorluklarını yaşıyorum. Ne yazıkki Meclis engelliler için erişilebilir değil. İlk gün Meclis'e geldiğimde yaşadığım şey etekle ilgili değildi. Genel kurul salonu, odalar, koridorların hiçbiri erişilebilir değil. Düşünün ki bizim için erişilebilir sadece iki oda bulabildiler. Ben Meclis'te bunları yaşıyorsam kimbilir onlar neler yaşıyordur.

OTİSTİK ÇOCUKLARA BAKAR GİBİ BAKMALARINA ÜZÜLÜYORUM

- Bakışlar nasıl size karşı?
Etek meselesinin uzaması gereksiz. Protez bacağımın görünmesi benim için sorun değil. Ama bazen bakışlarda otistik çocuklara bakarken nasıl kaçınılıyorsa benim protez bacağıma da öyle bakıldığını görüyorum ve buna üzülüyorum. Alışsınlar. Ben böyle girdim. Milletim beni böyle kabul etti. Çözülmesi gereken Meclis'in bizim için daha rahat çalışılır hale getirilmesi.


GÜRSOY BEY'İ İZLERKEN İÇİM CIZ ETTİ

- AK Parti hükümeti döneminde özürlülerle ilgili pek çok çalışma yapıldı. Yetersiz mi sizce?
Meclis çok büyük bir alan. Bugüne kadar bizim için sadece iki erişilebilir oda mı yapıldı. AKP'li Gürsoy Erol oy kullanırken kavas yardım etmek zorunda kaldı. Biz oy kullanmadık ama oy kullanırken perde arkasında herkes gibi gizli bir şekilde oyumuzu kullanmak bizim de hakkımız değil mi? Gürsoy Bey'in herkesin içinde kavas yardımıyla oy kullandığını görünce içim cız etti. Kendi partilisine bile gizli oy kullanma hakkı veremeyen AKP ile konuşacağımız çok konu var diye düşünüyorum. Yüzde 50 oyla gelmiş iktidar partisinin Meclis'i erişilmez bırakmasına inanmak istemiyorum ama durum bu.

- Protez bacağınız var ama sandalyede kullanıyorsunuz?
Savaş alanlarında, mayın tarlalarında çalıştım ama kendimi ekonomik kullanmaya çalışıyorum. O nedenle tekerlekli sandalyeyi de yanımda bulunduruyorum.

MECLİS'E GÖSTERİ İÇİN GİRMEDİM

- Engelli olmak mı özürlü olmak mı? Nedir doğrusu?
Engellilik siyasi bir kavramdır. Biz engelliyiz, bir özrümüz yok. Engelli kılınıyoruz. Çünkü hayat, bakış açıları engellerle dolu. Benim Meclis'in açışındaki durumumun da manşetlere taşınmasının bakış açısının engelli olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ben oraya gösteri olsun diye girmedim. Bu benim doğal halim. Meclis'in içinde doğal halimle yaşayamayacaksam millet iradesine de saygı duyulmuyor demektir.

- Türkiye'de sizinle ilgili kurumlar "Özürlüler İdaresi" olarak geçiyor. Bunun değiştirilmesini istiyor musunuz?
Engelli haklarıyla ilgili BM sözleşmesinde Türkiye'nin de imzası var. Eylül ayından itibaren raporunu sunması bekleniyor. Öncelikle insan hakları engelli hakları sözleşmesine madde madde uyulmasını istiyoruz. Bunun içinde en önemli prensiplerden biri de erişilebilirlik.

- İlk olarak ne yapılmalı?
Meclis'in içini pilot alan olarak görüp bütün Türkiye'ye örnek alan olacak şekilde düzenlersek zamanla yerel yönetimler yoluyla yayılır. Burayı bir güzel yapalım. Burası Türkiye'nin temsiliyet yeri. Üniversitelerle, mimarlık öğrencileriyle, uzmanlar, STK temsilcileriyle burayı örnek bir yer yapıp erişilebilirliğin nasıl olacağını gösterelim.

ÖZÜRLÜLER İDARESİ İSMİ DEĞİŞSİN

- Özürlülük ismi?
2005'te çıkan Özürlülür Kanunu, Başbakanlık Özürlüler İdaresi isimlerinden de vazgeçelim. Biz engelli denilmesini istiyoruz, dünya kamuoyu da bunu böyle kabul etmiş, sözleşme de bu adla çıkmışsa artık buna da uyum sağlayalım. O özürlüler ismini değiştirip özürlü insanı engellenmiş insan sıfatına geçirelim. O zaman biraz da kendimize pay çıkartmış oluruz. Bu biraz da biz engelliyoruz demek çünkü. Ben engelsiz insan olduğuna inanmıyorum. Fakir çocuk da yaşlılar da engellidir. Biz insan hakları savunucuları olarak dünyayı çocuklara, yaşlılara, kadınlara ve engellilere göre tasarlarsanız o zaman herkes işin iş çok kolay olur diye düşünürüz.

ENGELLİ DERNEKLERİNE ELEŞTİRİ

- Engellilerin sorunları partiler üstü. İktidar partisi ile ortak çalışacağınızı düşünüyor musunuz?
Partilerüstü konuşacağımızı düşünüyorum. Uzmanların ve sivli toplum kuruluşlarıyla çalışmak da önemli. Dışişleri uzmanlığım var ama en büyük katkılarımdan birinin STK'larla parlamento arasında bir kanal kurmak olmasını istiyorum. STK'lar ile Meclis çalışmazsa kim çalışacak. O bağı kurarsak sorunları daha kolay çözeriz.

ENGELLİLER ALMA ROLÜNDEN VERME ROLÜNE GEÇMELİ

- Engelli dernekleri ile mi çalışacaksınız?
Seçim sürecinde omurilik felçlileri ile görüşürken onlara bırakın ben engellilerin haklarını engelsiz parlamento mensuplarının konuşmasını sağlayım siz ise örneğin toplumsal uzlaşma gerektiren Kürt sorunu gibi konularda çözüm önerileri geliştirin dedim. Alma rolünden çıkıp veren durumuna dönüşmeli engelliler de. Engelliler yaşamda karşılaştıkları olaylarda ortaya koydukları çözüm yollarını düşündüğümüzde başka sorunlara da daha iyi çözüm üretir.

BU ACAYİP BİR ŞEY!

- İstihdam da büyük sorun?
Adalet bakanlığının bile engelli çalıştırma kotası dolu değil. Bu acayip bir şey. İstihdamı arttırmak için yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Ama bence engellilikle ilgili sivil toplum kuruluşlarının da Türkiye'nin sorunlarına çözüm önerisi getirme zamanı geldi. Engelliler de toplumsal uzlaşma isteyen sorunların çözümüne büyük katkı yapabilir. Engelli STK'ları kendi kabuklarından çıkıp Türkiye sorunlarını konuşmaya başladıklarında acayip çözüm önerileri çıkacağını düşünüyorum.

- İlk yapacağınız iş ne olacak?
Barkovizyon önerisinde bulunacağım. BM'de çalışırken müzakerelerde kullanılan bir yöntemdir. Barkovizyonda stenografi ile bütün konuşulanlar alt yazı olarak girer. Bu konuşmacıların konuşma kalitesini de arttırır. Bu tekniğin partiler arasında uzlaşmaya da katkı yapacağını düşünüyorum. İşitme engelliler için de gerekli.

SIRRI'NIN ADINI DUYUNCA İÇİN SIZLIYOR

- Yemin etmeme krizi nasıl çözülecek?
Bir şehrin ismi söylenirken tek bir milletvekili bile o Meclis'te yoksa içiniz sızlamaz mı? Hakkari'de durum böyle. Yine 8 milletvekili yemin edemiyorsa hukukta bir sıkıntı var demektir. Yüzde 50 oyla gelmiş bir iktidar partisi olsam daha şefkatli olurdum. Yüzde 50 huzursuzluk değil bence huzur ister. Çözüm arayışına katkıda bulunmak her zaman daha değerli bir şeydir. Savaş barıştan daha kolaydır. Artık korkacak hiçbir şeyi olmayan bir iktidar partisinin hukuku yerine getirmeme savaşını anlamıyorum.

Ama umutluyum. Türkiye'nin iç hukukun üstünde uluslararası hukukun geçerli olmasına imkan veren Anayasa 90. madde var. Bütün devletlerin uyduğu uymak zorunda olduğu hükümler. Dünya anlaşmış bu konuda, biz de koymuşuz peki neden uygulamıyoruz.

Millet iradesinin karşılıksız kalması insanların vicdanını sızlatır. 8 vekil yemin edemiyorsa bir sıkıntımız var demektir. Sırrı Sürreyya'yı hepimiz çok seviyoruz. İsmi söylendiğinde içim cız ediyor, olmamasına çok üzülüyorum. Bütün bunları çözmek zorundayız hem de bugün.

Türkiye'nin bütün renkleri bu Meclis'te olmalı. Sivil medeni, barışçıl yeni bir Anayasa yapacaksak bu sorunları çözmek, toplumun bütün renklerinin bulunduğu bir Meclis'le o Anayasayı yapmak zorundayız. İktidar partisinin de bu durumda etki değil sorunun çözümü için katkı yapması gerekiyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tek Zorluğum Pantolon Değil

CHP milletvekili Şafak Pavey, "tekerlekli sandalyemle rahatça dolaşabilmek benim için daha önemli" dedi.





Bir tren kazasında kol ve bacağını kaybeden Şafak Pavey, Protez bir kol ve bacakla hayatını sürdürüyor.

Milletvekili olarak girdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaşadığı bir takım zorluklar ise bugünlerde basında yer alıyor.

Protez koluyla ilgili tetkikler yaptırmak amacıyla Londra'ya giden Pavey, Atatürk Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pavey şöyle konuştu:

"Benim zorluğum sadece pantolon giymek değil, iş yerimin erişilebilir yapılması, Genel Kurul Salonuna asistanımla girip, hiç kimseden yardım almadan çalışma imkanımın oluşması benim yardım almadan çalışma imkanımın oluşması benim için çok daha değerli bir hassasiyettir. Beni bağımsız kılacak her türlü düzenlemenin olmasında gelecek nesillere de güzel bir katkıda bulunacağımızı düşünüyorum"

Pavey, görme ve işitme engelli vatandaşlar için de mecliste bir takım düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

TRThaber
 
Tekerlekli Sandalye
Üst