Doğum Borçlanmasında son gelişmeler

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Arkadaşlar belki de bir an önce emekli olmak için doğum borçlanması yaptığımdan ( son 10 ayı tamamlamak istememiştim ) bu konu hala ilgimi çekiyor ve eğer sizler de çeşitli nedenlerden dolayı tamamlamanız gereken süreyi ( toplam prim gün sayısı ) bir an önce eğer şartlarınız da uyuyorsa borçlanma yoluyla tamamlamak isterseniz bu yazı dizisinde bazı sorulara verilen cevaplarla size yardımı olur düşüncesiyle ;

Doğum sonrası işsiz kalanların durumu

2000 senesinde çocuğum doğduğunda SSK’lıydım. Doğumdan sonra 4 sene ara verdim. Ardından bir işyeri kurarak vergi mükellefi oldum ve Bağ-Kur kapsamında sigortalı oldum. Halen Bağ-Kur’lu olarak prim ödüyorum. Borçlanma yaptığımda hangisine sayılır?
- Borçlanacağınız dönem 2000 senesinden itibaren 2 yılık süredir. Ancak siz borçlandığınızda en son hangi statüde iseniz o statüde sigortalılık süresine sayılır. Yani en son Bağ-Kur’lu olduğunuz için borçlandığınız süreler Bağ-Kur’a sayılacaktır.

1999 yılında SSK tarım sigortalısı oldum halen devam ediyorum. 2005 yılında doğum yaptım, borçlanabilir miyim?
- Tarım sigortalılığı 506 sayılı SSK kanunundan ayrı bir kanun olduğundan ve doğumdan önce SSK’lı olmadığınızdan borçlanamazsınız.

2008 Ekim öncesinde SSK kapsamında ki isteğe bağlı sigortalılar doğum borçlanması yapabilir mi?

- 2008 Ekim’den sonra isteğe bağlılar doğrudan Bağ-Kur kapsamında sayıldı. Ancak 2008 Ekim öncesinde ise isteğe bağlı olanlar, SSK kapsamında sigortalı sayılıyordu. SSK’lı olmasına rağmen isteğe bağlı olanlar için fiilen çalışma olgusu olmadığından ve buna bağlı olarak ta doğum nedeniyle işsiz kalmaları söz konusu olamayacağından isteğe bağlı sigortalıların bu haktan faydalanmalarına imkan verilmemiştir.

Doğum borçlanması yapılması için doğumdan sonra herhangi bir sebeple işsiz kalınması yeterli mi?
- Yeterli denilebilir. Esas olan doğumdan sonra işsiz kalınmasıdır. Çünkü bu işsizliğin doğumdan ötürü mü yoksa doğum dışında bir sebeple mi bunun SGK tarafından tespiti fiilen mümkün olmayabilir. Doğumdan sonra işsiz kaldıysa borçlanmak için yeterlidir.

Doğum borçlanması Nedir?

- Çalışan kadınların çocuklarını yetiştirmelerinde çalışma hayatından uzak kaldıkları sürelerde emeklilikleri bakımından bir kayba uğramamaları için en fazla iki defa olmak üzere, doğumdan sonra iki yıllık süreleri borçlanabilmeleri imkanı getirilmiştir.

Doğum borçlanmasının kapsamı ve borçlanılabilecek süreler nasıldır?

- Devlet memuru kadının, ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile SSK’lı kadının da iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla sigortalı bir işyerinde çalışmaması ve çocuğunun hayatta olması şartıyla doğumdan dolayı çalışılmayan bu sürelerin borçlanılmasıdır.

Doğum borçlanma talebinde kimler bulunabilir?

- Sigortalı ve hak sahipleri de borçlanma talebinde bulunabilir.

Devlet memurları için uygulama ne zaman başladı?

- Bu uygulama devlet memurları için 2008 Ekim ayından önce de var olup, SSK’lı kadın sigortalılara ise bu tarihinden sonra uygulanmaya başlamıştır.

Doğum borçlanması için doğum yapan kadının doğumdan önce SSK’lı olması gerekir mi?
- Evet doğumdan önce SSK’lı olunması gerekmekte olup, doğum borçlanması sırasında sigortalı olma şartı bulunmuyor. Sigortalı borçlanırken, işsiz olabilir, Bağ-Kur’lu veya Devlet memuru olarak çalışabilir. Önemli olan doğumdan önce mutlaka SSK’lı olmaktır. Ancak burada şunuda belirtmek gerekir. Sigortalı SSK’lı olarak çalışmıştır. Sonra işsiz kalmış ve bu sürede de çocuk doğmamıştır. Ardından Bağ-Kur’lu olarak çalışamaya başlamıştır ve çocuğu doğmuştur. Bu durumda da borçlanamaz. Çünkü doğumdan önce SSK’lı değil Bağ-Kur’ludur.

1987 de SSK’lı çalışmaya başladım.1989 da işten çıktım. 1990 yılında da Bağ-Kur’lu oldum. 1985 yılında ilk çocuğum, 1992’de de ikinci çocuğum doğdu. Nasıl borçlanırım?
- Birinci doğum işe başlamadan, ikinci doğumda Bağ-Kur’lu olduktan sonra olduğu için borçlanma yapamazsınız.

Doğum borçlanmasından hangi tarihte işe girenler yararlanabilir?

- SGK, 5510 sayılı Kanun ile doğum borçlanmasının yürürlük tarihini 2008 Ekim ayı başı olarak belirlemesine rağmen yürütmesini geriye götürerek bu haktan eski sigortalılarında yararlanılması sağlanmıştır. Yani 2008 Ekim ayı başından öncesi dönemdeki SSK sigortalıları bu tarihten önceki doğumlarından dolayı da işsiz kaldığı süreleri borçlanabilecektir.

Doğum borçlanması yapıldığında Bağ-Kur kapsamında mı yoksa SSK kapsamında mı değerlendirilir?
- Doğum borçlanmasında esas olan doğumdan önce SSK’lı olmak olduğu için bu şartı sağladıktan sonra doğumdan sonra ister SSK, ister Bağ-Kur kapsamında olsun doğum yapan sigortalı kadın borçlanma yapabilir ve borçlandığı tarihte hangi statüde sigorta kapsamında ise borçlandığı süreler o sigorta kapsamında geçmiş sigortalılık olarak değerlendirilir

Vefat eden çocuklar için kapsam nasıl?


Vefat etmiş çocuklar için borçlanma yapılır mı?
- Doğum borçlanmasına sebep çocuğun, doğumdan sonra yaşamış olması gerekir. Yani bir çocuk için en fazla 2 yıl borçlanılabilindiğine göre, 2 yıl çocuğun yaşamış olması gerekir. Çocuk daha az süre yaşamışsa o kadar süre sigortalı kadın kısmi olarak borçlanma yapılabilir. Borçlanma tarihinde çocuğun yaşıyor olması şart değil. Çocuk 2001’de doğmuş, 1 yıl yaşamış ise borçlanmanın 2013’te yapılmasına engel yok. Doğumdan sonra 2 yıl işsiz kalınsa bile ancak 1 yıllık süre borçlanılabilecektir.

Tarımda çalışan kadınların durumu


Tarımda çalışan kadınlar 15 gün ödeyerek nasıl 30 gün hizmet kazanacaklar?
- Tarımda çalışan SSK’lı ve Bağ-Kur’lu kadınlara, bu çalışmaları süresince 2008 itibariyle 15 gün prim ödeyerek 30 gün üzerinden emeklilik hizmet süresine sahip olması ve yine 30 gün hizmeti varmış gibi sağlıktan yararlanması sağlanmıştır. Ancak bugün itibariyle bu süre her yıl bir gün kademeli artışla 2013 yılı için 20 günlük ödenecek ve 30 günlük hizmete sahip olunacaktır.

Evinde kendi işini yapmak suretiyle para kazanan, el sanatlarıyla uğraşan kadınlar nasıl sigortalı olur?

- Bu durumda olan kadınlar, maliyeden alacağı vergi muafiyeti belgesi ile (Esnaf muaflığı), SGK ya başvurmaları durumunda isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek sosyal güvencelerini sağlayabilirler. Bu haktan yararlanmalarının esas şartı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen el sanatları işlerini, bir işverene bağlı olmadan, sürekli ve kazanç getirici nitelikte yapmalarıdır.

Staj yapanlar yararlanabilir mi?


Staj yaptığım süre SSK’lı olarak çalışma sayılıp, doğum borçlanması yapabilir miyim?
- Stajdan dolayı emeklilik primi yatmadığı için staj sigortalılığı emeklilikte bir işe yaramaz. Ancak doğum borçlanması için staj sigortalılığı da geçerlidir. Bu nedenle borçlanma yapabilirsiniz.

Meslek lisesinde okurken 2005 yılında staj yapmıştım ve stajdan sigortalı oldum. Sonra başka çalışmam olmadan 2007 yılında doğum yaptım. Borçlanma yapabilir miyim?

- Doğum tarihinden itibaren işe girmedi iseniz 2 yıl borçlanabilirsiniz.

İlk işe girmeden önce bir, işe girdikten sonrada 2 çocuğum doğdu. Kaç yıl borçlanabilirim?

- İşe girdikten sonra doğan 2 çocuğunuzdan her biri için 2 yıl olmak üzere en fazla 4 yıl borçlanabilirsiniz.

Anne olan bayan çalışanın, doğum borçlanması şartlarına daha erken emekli olmasını sağlayabilecek şekilde değişerek güncel maddeler de eklenmesini diliyorum ama henüz borçlanma sadece doğum sonrası çalışmamış olma şartını taşımaya devam ediyor. Bu konuda tüm gelişmeleri buraya eklemeyi ve isteyenlerin bu yazılardan faydalanması dileklerimle...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Doğum yapan kadına 'askerlik' hakkı

Artık onlar da erkeklerle aynı haktan yararlanacak!

Çalışan kadınları sevindirecek bir düzenleme hayata geçiriliyor. Artık hamile kadınlar, askere giden erkeklerle aynı haklara sahip olacak. Doğum borçlanması, askerlik esaslarına göre yapılacak. Borçlanma iki çocuktan üç çocuğa çıkarılacak. İki çocuk için 4 yıl borçlanabilen kadınlar yeni dönemde 3 çocuk için borçlanıp, bu süreyi sigortalılıktan saydırabilecek. Doğumun ardından izinde geçen süre askerlikte olduğu gibi sigorta bedeli ödenerek prim yerine geçecek.

dogum-yapan-kadina-askerlik-hakki-3687942.Jpeg


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hamilelik döneminde haklarını kaybeden kadın memurlar, hamilelikte işten ayrılan, geri dönmek istediğinde iş bulamayan normal kadın çalışanlar için devrim niteliğinde çalışmalar yapıyor. Bakanlık, bu anlamda, “Türkiye İçin Nüfus ve Aile Politikaları Kapsamında Yapılan Mevzuat Çalışmaları” başlığı ile bir paket hazırladı. Yasal düzenlemeler içeren pakette kadın istihdamını artıracak önlemler bulunuyor. Diğer ilgili bakanlıkların da onay verdiği paketin önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Pakette yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

Doğum izinleri askerlik borçlanması gibi olacak.

Kadın memurların ücretsiz doğum izinlerinin, erkeklerin askerlik hizmetinde geçen sürelerinde olduğu gibi kadınlarda da kademe ve derece ilerlemesinden sayılacak şekilde düzenlemesi,

Sigorta primlerinin ödenmesi konusuna ilişkin olarak borçlanılabilecek çocuk sayısının da ikiden üçe çıkarılması,

Kadın çalışanlar için; hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle isteği haricinde memuriyet mahalli dışında geçici veya sürekli olarak görevlendirilemeyeceği ve sağlık durumunu tabip raporunda belgelemesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce de bu haktan yararlanabileceği hükmü getirilmesi,

Doğum yapan işçilerin de memuriyette ve askerlik hizmetinde olduğu gibi aylıklı ya da aylıksız doğum izni süresinin sonunda iki ay içinde, işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek işe almak zorunluluğu getirilmesi.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ücretli doğum izninden sonra ‘esnek’ çalışma

AK Parti 'Kadın İstihdam ve Doğum Paketi'ni yılbaşından önce açıklayacak. Yeni düzenlemeyle ücretli doğum izni 18 veya 19 haftaya çıkacak. Doğum sonrası ücretli iznini tamamlayan kadına ilk çocukta 6 aya kadar yarı zamanlı esnek çalışma hakkı verilecek.

NÜFUS VE AİLE POLİTİKALARI

Kamuoyunda “Doğum ve 3 Çocuk Paketi” olarak bilinen çalışma, Başbakan tarafından “Türkiye için Nüfus ve Aile Politikaları Kapsamında Yapılan Mevzuat Çalışmaları” adıyla kamuoyuna lanse edilecek. Pakette, doğum yapan kadının ücretli iznini tamamladıktan sonra 6 aya kadar yarı zamanlı çalışmasını içeren köklü değişiklikler getiriyor.

Ayrıca kadının doğum sonrası kademe ilerlemesi ve pozisyon kaybına uğramasını engellemek için işverene yeni yükümlülükler de getiriliyor. Edinilen bilgiye göre, çalışan annelerin çocuk bakımı konusunda yaşadığı sıkıntıları yakından takip eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın istihdamını arttıracak modeller için yurtdışındaki örnekleri de inceleyerek yeni önerileri masaya sürdü. Diğer üç bakanlık önerileri uygun bularak, pakete aldı.

DOĞUM İZNİ 3 AY ARTIYOR

- İşverenin itirazları ve “kadın istihdam etmeyiz” yönündeki tepkisi nedeniyle doğum iznini 24 haftaya çıkarma projesinden vazgeçildi. Ancak halen doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olan doğum izni süresi, toplamda 18 veya 19 haftaya çıkarılacak. Sürenin ne olacağına Başbakan karar verecek.

- Ücretli doğum izni sonrasında kadınaesnek çalışma seçeneği sunularak, çalışan annelere kendi çocuklarına belli bir süre daha bakabilme yolu açılacak. Esnek çalışmada, çocuk sayısına göre değişen modelleme yapılarak, Fransız örneği esas alındı. Kadın istihdamında yüzde 70’e ulaşarak Avrupa’nın en iddialı ülkesi olan Fransa’da, bunun yüzde 40’lık bölümü esnek çalışmayla sağlandı.

KARİYERE ÖZEL DÜZENLEME

Doğum yapan kadın memur, ücretsiz izin kullandıysa bu süreye ilişkin primleri borçlanarak ödeyebilecek. Kadının memurun, ücretsiz doğum izni süresinde geçen süresi, erkeklerin askerlik hizmetinde geçen sürelerinin “kademe ve derece ilerlemesinden sayılması” ile aynı işleme tabi olacak. Böylece kadın memurlar, ücretsiz izin nedeniyle kariyer kaybına uğramayacak.

ÜÇ ÇOCUK İÇİN BORÇLANMA VAR

- Sigorta primlerinin ödenerek, emeklilik süreci açısından işletilmesine ilişkin borçlanılabilinecek çocuk sayısı da 2’den 3’e çıkarılacak.

- İşveren doğum iznini ücretli veya ücretsiz olarak tamamlayan işçiyi en geç iki ay içinde eski konumunda veya benzeri yerde derhal istihdam edecek. İşveren, kadın işçiyi eski istihdam edildiği noktada boş yer yoksa, boşalacak ilk görevde veya kadın işçinin tercih ettiği noktada istihdam etmek zorunda olacak.

HAMİLEYE VE YENİ ANNEYE TAYİN YOK

- Kadınlar, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından (6 ay) itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl boyunca başka bir yere tayin edilemeyecek. Kadın, sağlık durumunu tabip raporunda belgelemesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce de bu haktan yararlanabilecek.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI


- Esnek çalışma, “yarı zamanlı çalışma” hakkını içerecek. Buna göre kadınlar doğum izni sonrasında kendi isteklerine göre, “sabahtan öğlene kadar” ya da “öğleden akşama kadar” çalışama hakkına sahip olacaklar.

- Esnek çalışma hakkı için kadına tanınan süre, ilk çocuğunu yapan anne için 6 ay ile sınırlı olacak. İkinci ve üçüncü çocuğunu yapan anneye ise çok daha uzun süre esnek çalışma imkanı getirilecek.

- İlk çocuğunu yapan anne, doğum izninin bitiminde 6 aya kadar part time çalışabilecek. Bu hakkın, ilk iki ayında kadın maaşını tam olarak eksiksiz olarak alacak.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Türkiye kadın istihdamı konusunda bana göre dünyanın en geri kalmış ülkeleri arasında ama şimdilerde yapılması planlanan bu kadar reforma rağmen hala ümitsiz olmamalıyım. Gerçi bana yeterli gelmiyor ve bu ülkenin kadın çalışana çok daha fazla ihtiyacı var ama koşullar ve özellikle çocuk sahibi olan genç anneler için çocuklarına bakabilmek, baktırabilmek ve iş yaşamından uzaklaşmamak hayal gibi. Gerçekte yaşananların yanında şimdi yapılması gereken önlem paketleri ne kadar faydalı olabilecek zaman gösterecek ama özellikle karanlık zihniyetler aydınlığa çıkmadıkça devlet bu konuda gecikmiş yardımlarını ne kadar fazla yaparsa yapsın bana göre yeterli gelmeyecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çalışılmayan döneme de doğum borçlanması

Geçmişte sigortalı çalışması bulunan kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmadığı dönemde yaptığı doğumuna ilişkin borçlanma talebinin yerine getirilmesi gerektiğine karar verildi.


1

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, geçmişte sigortalı çalışması bulunan kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmadığı dönemde yaptığı doğumuna ilişkin borçlanma talebinin yerine getirilmesi gerektiğine karar verdi.

Ankara'da 1998-1999 yıllarında emekli sandığına tabi çalışması bulunan bir kadın, 2002'de doğum yaptı ve 2005 yılına kadar herhangi bir yerde çalışmadı.

Doğum borçlanması talebiyle 2010'da Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvuran ve talebi kabul edilen kadın, 5 bin 830 lira yatırarak prim gününü doldurduğu düşüncesiyle iş yerinden ayrıldı ve emekli aylığı bağlanmasını istedi.

SGK, Sigortalılık İşlemleri Birleşik Genelgesi'ndeki "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin (a) bendine tabi sigortalılığı sona erdikten sonra (b) veya (c) bentlerine tabi çalışmaya başlaması ve bu çalışmalardan sonra doğum yapması halinde bu süreler bonçlandırılamaz" hükmüne işaret ederek, kadının doğumunun 4/C'li çalışmasından sonra olduğu gerekçesiyle borçlanma işleminin sehven yapıldığına karar verdi.

Kurum, kadının borçlanmasını iptal ederek, yatırdığı miktarı geri ödedi. Kadının, doğum borçlanmasıyla kazandığı 719 gün de dahil edilerek 45 yaşını dolduracağı 2013 Mayıs ayında emekli olabileceği bildirildi.

Kadın, borçlanma talebinin kabul edilmesi nedeniyle iş yerinden ayrıldığını belirterek, bu işlem nedeniyle yaşadığı mağduriyetin giderilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

Başvuruyu inceleyen Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, geçmişte sigortalı çalışması bulunan başvurucunun, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmadığı dönemdeki doğumuna ilişkin borçlanma talebinin yerine getirilmesi gerektiğine karar verdi.

İleride yaşanması muhtemel benzer sorunların önüne geçilmesi amacıyla da SGK'ya, 5510 sayılı Kanun'un sigortalıların borçlanabileceği süreleri düzenleyen 41. maddesinin uygulanmasına ilişkin alt düzenleyici normlarda, konuyu açıklığa kavuşturacak ve dar yorumlamalara meydan vermeyecek şekilde gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda tavsiyede bulunulmasına karar verildi.

SGK'nın sehven uygulamalarına ilişkin bazı Yargıtay kararlarına atıfta bulunulan kararda, 5510 sayılı Kanun'da, geçmişte SSK'lı çalışması olup da sonrasında emekli sandığına tabi çalışan ve memuriyetten istia ettikten sonraki bir süreçte doğum yapan bir kadının doğum borçlanması yapıp yapamayacağına ilişkin doğrudan bir hüküm bulunmadığı belirtildi.

"Hakkaniyete aykırı"

Kararda, "Sosyal devlet anlayışının ve sosyal güvenlik ilkesinin temel hareket noktası olan 'sosyal düşünce ve zayıfı koruma' amacıyla tanınan bu haktan yararlanmayı, geçmişte sigortalılık tescili yapılmış olduğu halde, gerçekleşen doğumun son defa emekli sandığına tabi çalışmasından sonra olduğu gerekçesiyle reddetmenin sosyal devlet ilkesi ve sosyal güvenlik hakkına, ayrıca hakkaniyete aykırılık teşkil ettiği görülmüştür" ifadesine yer verildi.

Anayasa'daki eşitlik ilkesinin altı çizilerek, söz konusu işlemin, Medeni Kanun'un 2. maddesinde belirtilen "objektif iyi niyet" ve "dürüstlük" kurallarıyla bağdaşmadığı ifade edilen kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"İlgili idarenin şikayetçinin başvurusuna istinaden borçlanma işlemlerini başlatarak borç miktarını kişiye tebliğ etmesi ve tahsilini gerçekleştirmesi, şikayetçinin borçlanma işlemlerinin tamamlandığı beklentisiyle işinden ayrılmasına neden olmuştur. Sonrasında idarenin borçlanma işlemini sehven yaptığını belirterek aldığı parayı iade etmesi, kişinin emeklilik için 2 yıl daha çalışması gerektiği sonucunu doğrumaktadır ki bu uygulamanın adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmadığı açıktır.

Şikayet konusu değerlendirildiğinde, geçmişte SSK'ya tabi çalışması, dolayısıyla sigorta tescili yapılmış olan bir kişinin emekli sandığına tabi olarak bir yıllık çalışmasının olması, bu işinden de ayrıldıktan sonra gerçekleşen bir doğum nedeniyle borçlanma talebinde bulunduğunda, sırf son çalışması emekli sandığına tabi olması nedeniyle borçlanma talebinin reddedilmesi işleminin, adalet, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğu kanaatine ulaşılmıştır."
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Doğum Borçlanması İle İlgili 10 Önemli Şey

Nereye Başvurulur,Ne kadar Ödenir, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bilindiği gibi Kanun sigortalılara Sosyal Güvenlik açısından belli süreleri borçlanma hakkı vermekte ve bu süreler borçlanıldığında daha erken emekli olma imkanı sağlanmaktadır.İşte bu süreler içerisinde kadınlar için en önemli olanı “Doğum Borçlanması”dır.

6552 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11.09.2014 tarihinden önce sadece SSK kapsamında çalışan kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabiliyorken, 6552 sayılı torba kanunun yürürlüğe girmesiyle nihayet bu eşitsizlik ortadan kaldırılmış ve doğum borçlanması hakkı Bağ-Kur kapsamında ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan kadın sigortalılara da verilmiştir.

Kadın sigortalılara doğum borçlanması hakkı verildi verilmesine de bu konuda kadın sigortalıların uygulama konusunda kafasına takılan sorulara net cevaplar verilmedi. İşte bundan dolayı bu yazımızda doğum borçlanmasının nasıl yapılacağı, kimlerin doğum borçlanması yapabileceği vb doğum borçlanması ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

1-Bağ-Kur’lu Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Başvurusunu Nereye Yapacak?

5510 Sayılı Kanunun 4/b kapsamında sigortalı olan kadınlar yani Bağ-Kurlular doğum borçlanması başvurusunu Bağ-Kur dosyasının tescilli olduğu ve bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapacaklardır.

2-SSK Kapsamındaki Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Başvurusunu Nereye Yapacak?

5510 Sayılı Kanunun 4/a kapsamında sigortalı olan kadınlar yani SSK’lılar doğum borçlanması başvurusunu en son çalışmasının/hizmetinin bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapacaklardır.

3-Emekli Sandığı Kapsamındaki Kadın Sigortalı Doğum Borçlanması Başvurusunu Nereye Yapacak?

5510 Sayılı Kanunun 4/c kapsamında sigortalı olan kadınlar yani Emekli Sandığı çalışanları doğum borçlanması başvurusunu “Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresindeki Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı” na yapacaklardır.

4-Doğum Borçlanması Talebinde Bulunabilmek İçin Kadın Sigortalılardan İstenen Evraklar Nelerdir?

Doğum borçlanması talebinde bulunacak SSK,Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışması olan kadın sigortalıların borçlanma talep dilekçelerini doldurmaları ve kimlik fotokopilerini eklemeleri yeterli olmaktadır.Doğum borçlanması için başka bir belge talep edilmemektedir.

5-Doğum Borçlanması Maksimum Kaç Çocuk İçin Yapılır?

Doğum borçlanması sigortalı işe başlama tarihinden sonra doğan 3 çocuk için yapılabilmekte ve kadın sigortalı talebi halinde ve gerekli şartları da sağlamak koşulu ile 2160 güne kadar doğum borçlanması yapabilmektedir.

6-Doğum Borçlanması İlk Defa Sigortalı İşe Başlama Tarihini Geriye Çeker mi?

Doğum borçlanması sigortalı işe başlama tarihini geriye çekmemekte,sadece prim günü toplamında dikkate alınmaktadır.

7-Doğum Borçlanması Koşulları Nelerdir?


Kadın sigortalının doğum borçlanması talebinde bulunabilmesi için;

-Sigortalı kadının doğumdan önce çalışmasının bulunması,

-Doğumdan sonraki sürelerde adına prim yatırılmamış olması,

-Borçlanabileceği sürede çocuğunun yaşamış olması gerekmektedir.

8-Doğumdan Sonra Prim Yatırılan Süreler Borçlanma Talebinde Dikkate Alınır mı?

- Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler var ise bunlar borçlanma hesabında dikkate alınmamakta ve prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süreler borçlandırılmaktadır.

9-Doğum Borçlanması Yapılacak Sürede Vefat Eden Çocuklar İçin Doğum Borçlanması Yapılır mı?

Kadın sigortalıların doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar geçen süreler borçlanılabilmektedir.

10-Doğumdan Sonraki 2 yıl İçerisinde Bir çocuk Daha Doğuran Kadın Sigortalı Ne Kadarlık Süre Borçlanabilir?

İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süre borçlanılabilir.

2015 Yılında Doğum Borçlanması Talebinde Bulunacaklar Ne Kadar Öder?

Sosyal Güvenlik Kurumu günlük borçlanma tutarı asgari ücrete bağlı olarak değişmektedir. 2015 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu günlük borçlanma tutarları şu şekilde:

01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında doğum borçlanması talebinde bulunacaklar için günlük borçlanma tutarı = 12,81 T.L.

01.07.2015-31.12.2015 tarihleri arasında doğum borçlanması talebinde bulunacaklar için günlük borçlanma tutarı = 13,57 T.L.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst