Doğum Sonrası Kilo Vermek ve Egzersiz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gebelik boyunca her anne adayı muhakkak az veya çok kilo alır. Alınan bu kiloların annenin gebelikten önceki kilosuna ve vücut yapısına bağlı olarak düzenli ve orantılı bir şekilde alınması önemlidir. Bu nedenle anne adayları gebelik boyunca dengeli beslenme kurallarına dikkat etmelidirler, doktorlarının tavsiye ettiği şekilde beslenmeye ve uygun miktarda kilo almaya özen göstermeliler. Bu konular hakkında deyalı bilgilere gebelikte beslenme ve gebelikte fazla kilo almanın zararları konularına bakarak ulaşabilirsiniz. Gebelik sırasında aşırı kilo alan annenin doğumdan sonra kilo vermesi de zor ve uzun sürecektir. Normali gebelik sırasında 9-12 kilo arasında almaktır ancak annenin kilosu zayıfsa daha fazla alabilir. Lohusa anne doğumdan sornaki ilk hafta en az 5 kilo kaybeder, bu bebeğin ve suyunun ağırlığıdır ve bir miktar da annenin verdiği kilodur.

Doğumdan sonra kilo vermenin birinci püf noktası gebelik sırasında uygun miktarda kilo almak ve gebelik sırasında dengeli beslenmektir. Gebelikte ne kadar düzenli ve sağlıklı beslenilirse, aşırı kilo almamaya özen gösterilirse gebelikten sonra kilo vermek de o kadar kolay olacaktır. Gebelik sırasında yapılan egzersizler de hem gebelik sırasında uygun kilo alınmasını sağlar hem de doğumdan sonra daha rahat kilo verilmesine yadımcı olur, annenin vücut şeklini korur.

Doğumdan sonra annenin düzenli ve doğru emzirmesinin faydalarından birisi de kilo vermesine yardımcı olmasıdır. Düzenli ve sık emziren anne günde bebeğe en az 500 cc süt verir ve bu sayede de yaklaşık 500 kilokalori enerji kaybeder. Bebeği emziriyorum sütüm çok olsun maksatıysa aşırı beslenme yerine uygun miktarda doğru beslenme tercih edilmelidir. Belli bir miktardan fazla beslenmenin ve belli bir miktarda fazla su veya sıvı almanın süt miktarına bir etkisi olmadığı bilinmektedir bu nedenle gereğinden fazla beslenmek sadece annenin aşırı kilo almasına sebep olacaktır.

Doğumdan sonra her insanın yapması gerektiği gibi dengeli ve sağlıklı beslenerek aldığınız kiloları yavaş yavaş verirsiniz ve yaklaşık 6-8 ay sonra tam formunuza kavuşursunuz. Doğrusu bu şekilde yavaş yavaş vermektir, hiçbir zaman birden hızlı şekilde aşırı kilo vermek önerilmez.

Doğum sonrası dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler:
- Tatlı ve hamurişi türü yiyecekleri mümkün olduğunca azaltın
- Kuruyemiş çok az tüketin
- Gün içerisinde uzun süre aç kalarak sonra birden fazla miktarda yemek asla yemeyin!
- Bunun yerine sık aralıklarla az miktarda yemek yemeye özen gösterimn
- Ekmeği az miktarda tüketin
- Yağlı yiyeceklerden uzak durun
- Hamburger gibi fastfood yiyeceklerden uzak durun
- Sebze yemeklerini ağırlık verin, bol sebze ve meyve tüketin
- Bol su tüketin

Doğumdan sonra egzersiz:
Doğumdan sonra kşlo vermek için sadece dengeli beslenmek de yeterli olabilir ancak egzersiz hem kilo vermenize yardımcı olacaktır hem de gebelik sırasında bozulan vücut şeklinizin düzelmesini sağlayacaktır, daha sıkı ve güçlü vücudunuz olmasını sağlayacaktır, bu nedenle şarttır.
Normal doğumdan sonra bazen fazla dikiş olduğunda ağrılar olabilir, ağrılar geçtikten sonra ortalama doğumdan 1 hafta sonra egzersize başlayabilirsiniz, kendinizi iyi hissediyorsanız daha erken başlayabilirsiniz. Sezaryenden sonra doktor kontrolleriniz normalse, kendinizi iyi hissettiğinizde ortalama ameliyattan 1 ay sonra egzersize başlayabilirsiniz.
Egzersiz yemekten hemen sonra yapılmamalı, yemeğin üzerinden 1-2 saat geçmesi beklenmelidir.
Egzersiz olarak gebelikte olduğu gibi en çok önerilen ve en kolay egzersiz yürüyüştür. Günde yarım saat orta tempoda yürüyüş yeterlidir. Bunun yanı sıra karın kaslarının güçlenmesi için günde 1 kere yapabildiğiniz kadar mekik çekmek karın bölgesinin sıkılaşmasına çok faydalı olacaktır. Kol bacak ve sırt bölgelerini çalıştıran diğer egzersiz hareketlerini de yapabilirsiniz. Doğumdan sonra vücudun normal formuna dönmesi açısından en önemli bölgeler karın, bel bölgeleridir. Hergün veya iki günde bir hafif tempoda koşu da vücudun ve karın bölgesinin forma girmesinde çok faydalıdır, koşuyu dışarıda veya koşu bandında yapabilirsiniz. Doğum sonrası en uygun ve faydalı sporlardan birisi de yüzmedir.

Korse kullanmanın karnınızın forma girmesinde bir faydası yoktur ancak zararı da yoktur, ancak uzun süre kullanmaktan kaçınmalısınız, günde 2-3 saatten fazla kullanmamalısınız.

Buradan yazılanlar sadece doğum yapan annelerin değil her insanın uyması gereken basit sağlıklı yaşam kurallarıdır. Bu kurallara rağmen normal kilonuza dönemiyorsanız veya kilo alıyorsanız veya tansiyon, şeker gibi herhangi bir sağlık probleminiz varsa diyetisyeninize ve doktorunuza danışmalısınız, danışmadan egzersiz ve diyet yapmamalısınız.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gebelik ve Lohusalık Dönemi Egzersizleri

Gebelik egzersizlerin yararları:
• Gebelikte duruş bozuklukları, ağrılar, nefes darlığı, varis, idrar kaçırma, rahim sarkması vb sorunları önlemede yararlıdır. • Gebelikte egzersiz doğumu kısaltıp kolaylaştırdığı gibi, bebeğin sağlığı için de yararlıdır.
• Doğumda stresi ortadan kaldırıp ağrılarla baş edebilmenizi sağlar. Doğum sancılarını azaltır.

• Vücudunuzu tanımanızı sağlar ve dolayısıyla korkuyu azaltarak kendinize güveninizi arttırır. Ruhsal açıdan rahatlatır.

• Gebelik süresince yapılacak egzersizler doğumdan sonra tekrar normal kilonuza dönmenizde kolaylık sağlar.

Gebelikte duruş ve hareketler konusunda bilinmesi gereken önemli kurallar:
• Dik Durma: Gebelik süresince dik oturmaya / yürümeye çalışın ve sırtınıza fazla yük bindirmeyin. Sırt ağrılarının önlenmesinde dik duruşun çok önemli bir yeri vardır.
• Eşya Taşıma: Yerden birşey kaldırırken dizleri büküp sırtı dik tutmaya çalışmalısınız. Yüksek bir yerden eşya indirmeye çalışmayın. Ağır kaldırmayın ve belinizi koruyun.
• Nasıl İş Yapmalı? Yere yakın çalışmaya özen gösterin. Ayakta belinizi bükerek öne eğilmek yerine dizlerinizin üzerine oturarak ev işlerinizi yapın.
• Nasıl Yatmalı? Gebeliğin sonlarına doğru bir bacağınızı küçük yastıklarla destekleyerek yatın. Başınızın altına çok fazla yastık koymayın. Son aylarda sırtüstü düz yatmayın, bu şekilde yatış bebeğe giden kanı, dolayısıyla oksijeni azaltır. Bunun yerine sol yan pozisyon tercih edilmelidir.
• Kilo Alımı: Gebelikte yaklaşık 9-12 kilo alınmalıdır. Aşırı bir ağırlık artışı hem annede hem de bebekte istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle kilonuzu her hafta kontrol etmelisiniz.

Gebelik egzersizlerine başlama zamanı ve süresi, dikkat edilecek noktalar
• Gebelikte egzersizlere 4-5. ayda başlanmalıdır. Egzersizler tıbbi bir riski olmayan tüm sağlıklı gebelere önerilir.
• Egzersizler her gün yapılmalı, ilk zamanlar her hareket 2-3 defa ve 5-10 dakikalık süreyle, sonraları günde 15-20 dakikaya kadar yapılmalıdır.
• Egzersiz yaparken odanın iyi havalanması, rahat elbiseler giyilmesi ve mesanenin boş olması gereklidir.
• Her hareket arasında tam gevşeme sağlanmalıdır. Hareketler aşırı yorgunluk hissi yaratmamalıdır.
• Çalışan veya işleri yoğun anneler, çalışma sırasında, büroya giderken ve hatta dinlenirken bile aşağıda gösterilen hareketlerden bir çoğunu yapabilirler.
• Herhangi bir ağrı anında egzersiz hemen bırakılmalıdır.
• Gebeliğin özellikle son döneminde sırtüstü düz yatılmamalıdır.

Gebelik Egzersizleri :
• Temel duruş pozisyonu (Şekil-1)
• Kalça kaslarını güçlendiren egzersizler (Şekil-2)
• Diğer kasları güçlendiren egzersizler (Şekil-3)
• Solunum egzersizleri (Şekil-4)

eg1.jpg


1. Sırtınızı biraz geri verin ve karnınızı dışarı çıkarın. Sonra kaslarınızı gererek kalçanızı doğrultun. Bu sırada karın kasları da olabildiğince gergin tutulmalıdır.
2. Kalçalarınızı bir sağ, bir sol olmak üzere yukarı doğru çekin, bu arada belden yukarınızın dümdüz kalmasına dikkat edin.
3. Bir ayağınızı yana doğru kaldırarak daireler çevirin. Sonra öteki ayağınıza geçerek bir kaç defa aynı hareketi tekrarlayın. Bunda da dikkat edeceğiniz nokta, vücudunuzun üst kısmının hareketsiz kalmasıdır.
4. Bir ayağınızı öne doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın, sonra arkaya doğru sallayın. Sallama sırasında bacaklar bükülmelidir. Öbür bacakla da hareketi tekrarlayın.

eg2.jpg


Bu hareketlerle karın kaslarınız güçlenip sırtınız daha esnek olacaktır.

eg3.jpg


eg4.jpg


Egzersizlerin uygulanması sayesinde kalça kasları güçlendirilerek idrar kaçırma gibi istenmeyen şikayetler önlenebilir, ve doğumda bacaklarınızı yanlara doğru açabilmeniz kolaylaşır.

Şekil-3. DİĞER KASLARI GÜÇLENDİRİCİ EGZERSİZLER

Şekil-4. SOLUNUM EGZERSİZLERİ

§ Nefes alma tekniği aynı zamanda doğum sancıları sırasında korku ile daha da artan kramplardan sizi koruyacaktır.
§ Soluk çalışmalarınıza başlarken kendinizi ilk alıştıracağınız nokta, ağzınız kapalıyken soluk alıp, açıkken soluk vermektir.
§ Soluk çalışmalarının ritmi ağrının artması ve azalmasına göre ayarlanır, yani ağrı ile birlikte soluk alınır.
§ Doğumdan önce eşiniz arkadaşınızla soluk alıp verme çalışmaları yapın. Düzenli ve yavaşça soluk alıp verin. Soluğunuzu bırakırken iç geçirme gibi bir ses çıkarın

eg6.jpg


Derin soluma
Bu tür soluk alıp verme ise sancıların başında ve sonunda rahatlatıcıdır. Rahatça oturup iyice gevşeyin. Burnunuzdan akciğerlerinizin altlarına doğru derin derin soluk alın. Eşiniz elini belinizin yanlarına koyarak göğüs kafesinizin hareket ettiğini anlayabilir. Şimdi soluğunuzu hafifçe dışarı vermeye yoğunlaşın. Ardından doğal düzende soluk alıp verin.

eg7.jpg
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Loğusalik egzersizleri

Loğusalık egzersizlerin yararları :
• Gebelik süresince gerilmiş olan karın ve perine kaslarını güçlendirir
• Gebelikte bozulmuş olan beden imajının düzelmesini sağlar
• Bel ağrılarının ve olası damar sorunlarını önler
• Fazla yağların yakılmasını sağlar
• Göğüs şeklinin muhafaza edilmesini sağlar
• Psikolojik durumunun düzelmesine yardım eder Loğusalık egzersizleri konusunda bilinmesi gereken önemli noktalar :
• Egzersiz yaparken odanın iyi havalanması, rahat elbiseler giyilmesi, mesanenin ve göğüslerin boşaltılmış olması gereklidir
• Egzersizlere doğumdan 24 saat sonra başlanır ve en az 6 hafta devam edilmelidir
• Pelvik taban egzersizlerine (Kegel) doğumdan 6 saat sonra başlanabilir
• Her egzersize günde en az iki kez (sabah-akşam) olmak üzere iki tekrarla başlanır
• Egzersizler yavaş ve ani hareketlerden kaçınarak yapılmalıdır
• Bir egzersiz aşaması tolere edilince diğerine geçilmelidir

Normal doğum yapan loğusa aşağıdaki egzersiz aşamalarını uygulamalıdır:
I. Aşama Egzersizleri:
• Doğumdan sonra ayağa kalkmadan önce bacakları sarkıtarak yatak kenarında birkaç dakika oturun
• Ayağa ilk kalkıp yürürken karın, kalçalar ve pelvik taban kaslarını sıkın
• Derin solunum (Şekil-1-), ayak egzersizleri (Şekil-2-) , sırt kaslarını kasma egzersizleri (sırtı kasarak yere değdirme), kegel egzersizleri ve pelvik eğilme (tilt) (Şekil-3-) egzersizlerini yapın.
• Ayakları çekip uzatın,
• Diz, ayak ve bacak çevirme ve köprü kurma egzersizlerini yapın ( Şekil -4–5-6-ve -7- )
III. Aşama Egzersizleri:
• Mekik hareketini yapın ( Şekil-:cool:
• Köprü kurun (Şekil-4-)
• İleri karın egzersizlerine geçin ( Şekil-9- )

Sezeryanla doğum yapan loğusa aşağıdaki egzersiz aşamalarını uygulamalıdır:
• Mümkün olduğunca erken dönemde ayağa kalkmalı ve yürümelidir
• Hareket esnasında kesi yerine dikkat ederek 1-2 gün elle destek olabilir
• Sol yan tarafa yatarak (dizler bükük pozisyonda) rahatlanabilir ve gazın barsaklarda ilerlemesi kolaylaşır
• Egzersizlere anesteziden çıkar çıkmaz başlanabilir
• Başlangıçta her egzersiz iki kez yapılır, sonra giderek artırılır
• Her egzersiz arasında derin soluma ve gevşeme yapılmalıdır.

I. Aşama Egzersizleri:
• Solunum egzersizleri yapın ( Şekil-1-)
• Sırtı yastıklarla destekleyerek bacağa yönelik kasılma egzersizleriyle başlayın (Şekil –2-) Ayağa kalkıp dolaşana kadar devam edin.
• Kegel egzersizlerine başlayın
II. Aşama Egzersizleri:
• Sırtı yastıkla destekleyerek pelvik tilt yapın. ( Şekil-3-)
• Ayağa kalkmadan önce dizler bükük olarak kollara dayanarak oturun
III. Aşama Egzersizleri:
• Köprü kurma ve yastıkla mekik hareketlerini yapın ( Şekil –4- ve -:cool:
• Diz çevirme ve bacak kaydırma egzersizleri yapın ( Şekil –5-6-ve-7-)
• İleri karın egzersizlerine geçin ( Şekil –9- )

eg8.jpg


eg9.jpg


eg10.jpg


KEGEL EGZERSİZLERİ
Kegel egzersizlerinin yararları :

• İdrar kaçırmayı önler,
• Cinsel ilişkiden zevk almayı sağlar,
• Üreme organlarının sarkmasını önlediği için kadın yaşamında son derece önemlidir, gebelikte, loğusalıkta ve menopoz döneminde düzenli olarak yapılmalıdır.

Egzersiz aşağıda belirtilen aşamalarla uygulanmalıdır :
• Mesanenizi boşaltın, rahat edebileceğiniz giysiler giyin
• Eğer egzersizi yatarak yapacaksanız başınızı hafif bir yastıkla yükseltin
• Dizler bükük şekilde uzanın . Ayakta ya da oturarak da yapabilirsiniz
• Önce derin bir nefes alın
• Vücudunuzu gevşetmeye odaklanın ve vajina-anüs (Hazne ve makat) etrafındaki kaslara konsantre olun
• Hazne ve makat etrafındaki kaslarınızı birlikte kasın, ama bu sırada karın ve bacak kaslarınızı kasmayın (aşağıdaki resimlerdeki kas grubu)
• Doğru kas grubunu kastığınızdan emin olmak için işaret ve orta parmağınızı haznenize koyarak egzersiz yapabilirsiniz
• Bu egzersiz paketini bir günde 6-8 kez ya da saat başı tekrarlamanız önerilir
• Egzersizleri günde 300 kez yapabilirsiniz
• Kasılma esnasında nefesinizi tutmayın, kalça ve karın kaslarınızı kasmayın

eg11.jpg
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gebelik egzersizleri ne zaman yapılmamalı?

Hamilelik döneminde yapılan egzersizlerin kimi zaman anne veya bebek için ciddi tehlikeler oluşturabileceğini belirten uzmanlar, anne adaylarının ne zaman egzersiz yapmaları gerektiği hakkında bilgiler veriyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, hamilelikte yapılan egzersizin uygun zamanı hakkında bilgi veriyor…
Egzersiz yapmanızın uygun olmadığı durumlar nelerdir?

Bazen gebeyken, annenin veya bebeğin ya da her ikisinin sağlığını korumak için egzersiz yapılması uygun olmaz. Herhangi bir egzersize başlamadan önce, egzersizlere devam ederken veya egzersiz programınızı değiştirdiğinizde mutlaka doktorunuza danışın.

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birisi varsa aerobik türdeki egzersizlerden kaçınmanız gereklidir.

- Kalp hastalığı
- Akciğer hastalığı
- Rahim ağzı yetmezliği veya rahim ağzında dikiş olması
- Çoğul gebelik(örneğin ikiz veya üçüz gibi)teki gibi erken doğum riski olduğunda
- İkinci veya üçüncü üç aylık dönemlerde ısrarlı kanamaların olması
- 26 haftadan sonraki plazenta previa
- Erken doğum tehdidi
- Suyun erken boşalması
- Preeklempsi(gebeliğin başlattığı yüksek tansiyonla seyreden hastalık)
- Kronik hipertansiyon
- Ciddi kansızlık
 
Tekerlekli Sandalye
Üst