Doğuştan ve Sonra'dan Oluşan Çıkıklar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İki eklem yüzeyi arasındaki bağlantının yitmesi. Çeşitli eklemlerde ortaya çıkabilen çıkıklar, genelde ikiye ayrılır. Doğuştan çıkıklar, sonradan olma çıkıklar.

SONRADAN OLMA ÇIKIKLAR
Doğuştan olmayan çıkık çoğunlukla travmaya bağlıdır. Bütün eklemler de çıkık olabilir. En çok omuz ,dirsek, bilek, diz, el, ayak parmak, kalça, çene eklemlerinde görülür. Aşırı bir güç harcama sırasında anatomi bakımından eklemi çevreleyen kas, kiriş ve eklem kılıfında bir gerilme hatta yırtılma olabilir ( damarlar ve sinirler de çoğunlukla zedelenir)

Bazen çıkık bir kırıkla görülebilir, çıkıklara şiddetli bir ağrı eşlik eder . Kazadan kısa süre sonra yaralanan eklem muayene edildiğinde , belirgin bir biçim değişikliği gözlenir. Muayene geciktirilmiş ise oluşan ödemden dolayı değişiklik gizli kalabilir. Rontgen incelemesiyle tamamlanan klinik muayene yer değiştirin kemik uçları ve varsa kırıkların yeri belirlenir.

Yeni olmuş bir çıkık olayında tedavi çıkığın yerine oturtulmasına dayanır. Bazı durumlarda ise ancak anestezi altında gerçekleştirilebilir. Bazende yırtılan kirişleri dikmek için cerrahi girişim gerekebilir. Çıkık yerine getirildikten sonra eklem belirli bir süre sabitlenir (alçı,bandaj)

Çıkıkların tedavisinde çoğunlukla olumlu sonuçlar elde edilir. Damar ve sinirlerin yaralandığı durumlarda ileriki süreçte eklem hareketsizliği, eklem iltihabı gibi bazı ihtilatlarla karşılaşılabilir. Alçı çıkarıldıktan sonra hareketlendirmek için hareket tedavisi yararlı olur.

Özel anatomi yapısı yada kirişlerdeki gevşeklik nedeniyle bazı kişilerde çıkık tekrarlayabilir. Tekrarlama özellikle omuz, dirsek ve çene eklemlerinde sık rastlanır ve eklem kılıfıda yaralanır. Bu gibi durumlarda cerrahi kaçınılmaz tedavi yolu olarak ortaya koyulur.

DOĞUŞTAN ÇIKIKLAR
Doğuştan çıkık bir oluşum bozukluğunun sonucudur. omuz, dirsek, dizkapağı özelliklede kalça ekleminde görülür.

Genellikle kalıtımsal bir hastralık olan kalça çıkığında doğuşta tek yada çift taraflı olan oluşum bozukluğu hafiftir. Çıkmaya eğilimli kalça evresi biçim değişikliği üç noktayı ilgilendirir.

Uyluk kemiği başının kemikleşme odağı ( çok küçüktür) eklem kılıfı :) gevşektir) kalça kemiğinin hokka çukurunun çatısı ( eğiktir) . Başlangıçta teşhis konmaz ise çıkık çocuk yürümeye başlama evresinde ortaya çıkar. Doğuşta hemen teşhis konursa yapılan tedaviler olumlu sonuç verir. Daha geç durumda teşhis konulması durumunda çıkık yerine konur ve hasta ortapedik aygıtlar sayesinde sabit tutulur. Teşhisin çok gecikerek konduğu durumlarda ortapedik tedavi herzaman başarı vermeye bilir.

Bu gibi gecikmiş teşhislerde cerrahi işlemler mecburidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst