Doktorun acil görmediği hasta, katılım payı ödeyecek/

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başı ağrıyan da grip olan da katkı payı alınmaması sebebiyle acil servislere koşuyor. Veriler, acile başvuranların sayısının yılda 90 milyona ulaştığını gösteriyor.Başı ağrıyan da grip olan da katkı payı alınmaması sebebiyle acil servislere koşuyor. Veriler, acile başvuranların sayısının yılda 90 milyona ulaştığını gösteriyor. Bu durum, ağır hastaları mağdur etmeye başladı. Her üç hastadan birinin acil servise gittiğine dikkat çeken Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Zaman'a yaptığı açıklamada yığılmanın önüne geçmek için yeni bir karar aldıklarını söyledi. Bundan böyle, acilden giriş yapmak, katılım payından kurtulma anlamına gelmeyecek. Doktor, muayene ettiği hastanın acil olup olmadığını online olarak işaretleyecek. Böylece doktorun acil görmediği hasta, eczaneden ilacını alırken katılım payı ödeyecek.

Hastanelerin acil servislerinde katkı payı alınmaması, hastaların bu servislere akın etmesine sebep oldu. Başı ağrıyan, grip olan, poliklinik yerine acil servise koşuyor. Bunun sonucu olarak acil servislerinde büyük yoğunluk yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre her üç hastadan biri acil servise gidiyor. Yılda acile başvuran hasta sayısı 90 milyona ulaştı. Bu durum, gerçek hastaların mağdur olmasına yol açıyor. Yığılmanın önüne geçmek isteyen SGK, yeni bir karar aldı. Doktor, muayene ettiği hastanın acil olup olmadığını online olarak işaretleyecek. Böylece doktorun acil görmediği hasta, eczaneden ilacını alırken katılım payını ödeyecek.

Zaman'a konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, bu uygulamanın öncelikle gerçekten durumu acil olan hastaların sorunlarına çözüm getireceğini söyledi. Bu arada SGK, ilaç fiyatlarında yaşanan düzenlemeler sonrası ortaya çıkan sorunların çözümü için yeni bir adım daha attı. Daha önce 125 ilacın iskontosunu kaldıran kurum, 142 ilacın daha iskontosunu kaldırma kararı aldı. Böylece toplamda 267 ilaçta eski iskontolara dönülmüş oldu. İlaçta artan maliyet üzerine iskontolar yüzde 7,5 eklenerek yüzde 41'e çıkarılmıştı. Bu duruma tepki gösteren ilaç üreticileri, kimi ilaçları piyasaya vermemeye başlamıştı. SGK'nın aldığı bu son karar, sektör için büyük rahatlama getirecek. SGK Başkanı Acar, ilaçta son kez iskonto indirimine gittiklerine dikkat çekti.

Türkiye sağlık alanında çok önemli açılımlar yaparken özellikle ilaç harcamalarında büyük artış yaşanıyor. Global bütçe uygulamasına geçilmesine karşın geçen yıl ilaç harcaması öngörülen rakamın 1,1 milyar üzerine çıktı. Bunun üzerine Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK), tedbir olarak ilaç iskontolarının artırılması yönünde karar verdi. Ancak bu durum, ilaç üreticilerinin sert tepkisine yol açtı. Çok sayıda ilaç piyasadan çekildi. Bunun üzerine SGK yeniden bir değerlendirme yaparak, çoğu kanser ve kan ilacı olan 142 ilaçta kamu kurum iskontosunda eskiye dönülmesine karar verdi. Bu ilaçların piyasada bulunmaması gibi bir sorun artık yaşanmayacak. Acar, attıkları bu adımla hastaların mağduriyetinin önüne geçileceğini belirtti ve ekledi: "Vatandaşın yaşanan sorundan etkilenmemesi için son kez 142 ilacın iskontosunda eskiye dönüyoruz." İlaçta israfa dikkat çeken Fatih Acar, bu amaçla çeşitli adımlar attıklarını anlattı. Hastalardan katılım payı alınması uygulamasının kuruma gelir getirmek için değil, aşırı tüketimi önlemek ve talebi kontrol için konulduğunu söyledi. Bu amaçla aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kutudan sonraki ilave her bir kutu ilaç için 1 Türk Lirası katılım payı alınacağını söyledi. Ancak raporlu ilaçların bu kapsam dışında olacağını söyleyen Acar, "Örneğin bir reçetede 3 raporlu, bir de raporsuz ilaç varsa o raporsuz ilaç için 1 TL katkı payı ödenmeyecek. Ama örneğin 3 raporlu 4 de raporsuz ilaç varsa sadece bir kutu için 1 TL'lik katkı payı ödenecek. Ayrıca bir reçetede 3 çeşit ilaç yazılmış, ama bunlardan biri iki kutu yazılmışsa yine bu iki kutudan biri için 1 TL istenecek.'' dedi.

DOKTORA negatif performans NOTU

Gereksiz ilaç yazan doktorların kontrolü için negatif performans uygulamasına geçileceği bilgisini de veren Acar, reçetelerin yüzde 46'sının aile hekimleri tarafından yazıldığını aktardı. Acar'a göre, bu konuda hassas olunması şart. Bir reçeteye 10 ilaç yazıp hasta gönderilmemeli. Gerçekten o ilaca hastanın ihtiyacı varsa yazılmalı.

SGK'nın Türkiye bütçesinin yaklaşık yüzde 42'sini kontrol ettiğini anlatan Acar, bu yönüyle ülkenin en öneli kurumu olduklarını düşünüyor. Çünkü Türkiye'nin gider bütçesi 350 milyar TL. Bunun 161 milyar TL'lik kısmı SGK'da. Fatih Acar, özel hastanelerle ilgili yapılacak düzenlemelere de değindi. Acar, SGK ile anlaşması olan ancak bazı branşlarda anlaşma yapan özel hastanelerin bundan böyle bütün branşlarda hasta tedavisi yapmak zorunda olacağını anlattı. Acar, "Bizimle sözleşme yapan hastaneler tüm doktor ve branşlarını hastalara açmak zorunda kalacak. Sadece özel hastane değil, hekim de bu işten sorumlu olacak." dedi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özel hastanelerde SGK ne kadar geçiyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olan birçok özel hastane emeklilere ve SGK’lı çalışanlara da sağlık hizmeti veriyor. Peki hangi özel hastane ne kadar katılım payı alıyor?

Özel hastanelerden alınan hizmet karşılığında belirli oranlarda katılım payı ücreti ödemek gerekiyor. Katılım payının değişen rakamları hastaların aklını karıştırsa da aslında oranlar belli. SGK, özel sağlık kuruluşlarını A, B, C, D ve E şeklinde kategorilere ayırmış. Katılım payı bu kategorilere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin E grubu bir özel sağlık kuruluşunda muayene ücretinin yüzde 30’unu ödemek yeterliyken A grubu hastanelerde ücretin yüzde 70’i talep edilebiliyor. Kategoriler “Özel Hastaneler ile Vakıf Üniversitesi Hastanelerinin Puanlandırılması Yönergesi” gereği uygulanan 400 maddelik bir kriter testi sonucu belirlenmiş.

Aktüel'den Sinem Barkın'ın haberine göre, SGK tarafından 2009’da kurulan komisyon, hastaneleri poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, tedavi standartları, hasta hakları ve güvenliği, enfeksiyon kontrolü, tesis yönetimi, elektronik raporlama hizmet standartları, hastanelerin reçete kontrolü, yatak sayısı, kapalı alan, doktor ve hemşire sayısı ve çalışanların sosyal hakları, sigorta primleri gibi konularda puanlamış. Kurumla kısmi branş sözleşmesi bulunan hastanelerin ise 2011 yılı için ilave ücret tavan oranı yüzde 30. Vakıf üniversitesi hastaneleri için bu oran yüzde 70 olarak uygulanıyor.

HANGİ TEDAVİ KAÇ LİRA?

ACIBADEM HASTANESİ

Bakırköy, Kadıköy, Kozyatağı, Maslak gibi birçok semtte şubesi bulunan grubun SGK ile kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve onkoloji bölümlerinde anlaşması bulunuyor.

ALMAN HASTANESİ

Universal Hospitals Group bünyesinde bulunan Alman Hastanesi’nin Taksim şubesinde SGK anlaşması sadece kardiyoloji bölümü için geçerli. SGK’lı çalışanlar 22 TL, emekliler ise 10 TL ödeyerek kardiyolojik muayene olabiliyor. Alman Hastanesi Çamlıca’da ise uzman doktorlardan dahiliye muayenesi için 65 TL + 12 TL katılım payı, yine uzman doktorlardan göz muayenesi için 65 TL + 12 TL katılım payı ödemek gerekiyor.

ÖZEL AVICENNA HASTANESİ

Ücretler bölümlere göre değişiklik gösteriyor; örneğin jinekolojik muayenede 30, ürolojik muayenede 30, dahiliye 35, nöroloji 35 ve göz muayenesinde ise 20 TL ödemek gerekiyor.

ÖZEL OR-AHAYIM BALAT HASTANESİ

Dahiliye, göz, KBB, nöroloji, cildiye, üroloji, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, ortopedi, el ve mikro cerrahi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon, görüntüleme, laboratuvar, yenidoğan ve erişkin yoğun bakım tedavilerinde SGK geçerli. KBB, nöroloji, cildiye ve çocuk muayene ücreti 25 TL + 12 TL katılım payı ile 37 TL’ye tekabül ediyor.

FLORENCE NIGHTINGALE HASTANESİ

Çalışanlar ve emekliler için SGK anlaşması kardiyoloji, KVC (Kalp damar cerrahisi) ve organ nakli bağışlarında geçerli. Kardiyoloji muayenesi için SGK’lı emeklilerin 10 TL, çalışanların 22 TL ödemesi yeterli.

INTERNATIONAL HOSPITAL

SGK anlaşması branş bazlı; kardiyoloji ve KVC’yi kapsıyor. Kardiyoloji muayenesi, katılım payı 12 TL, muayene ücreti 10 TL olmak üzere 22 TL. Muayene doğrultusunda talep edilebilecek olan eko testi 8.5 TL, efor testi ise ücretsiz.

İSTANBUL MEDIPOL HASTANESİ

Psikiyatri, diş, hematoloji, çocuk hematoloji, diyet/beslenme gibi birimler SGK kapsamında değil. Dahiliye muayenesi için 35, göz için 35, jinekolojik muayene için ise 45 TL ödemek gerekiyor.

JFK HOSPITAL

Çocuk hastalıkları, KBB ve dahiliye muayeneleri için 32 TL, kadın hastalıkları teşhis ve tedavisi için yapılan muayene için ise 73 TL ücret ödemek gerekiyor.

MEDICAL PARK

Fatih şubesinde KBB muayenesi 32, nöroloji muayenesi 40 TL, Bahçelievler şubesinde ise KBB muayenesi 57 TL, nöroloji muayenesi 62 TL olarak belirlenmiş. Medical Park Bahçeliveler’de SGK’lı hastalar dahiliye muayenesi için 72 TL öderken çocuk muayenesi için 52 TL ödemek gerekiyor.

MEDICANA HOSPITALS ÇAMLICA HASTANESİ

Medicana grubunun Çamlıca, Beylikdüzü, Bahçelievler ve Avcılar’da merkezleri bulunuyor. Medicana Çamlıca’da dahiliye, jinekoloji ve çocuk hastalıkları muayenesi için 50 TL ödemek gerekiyor.

MEMORIAL HASTANESİ

Şişli, Ataşehir, Suadiye ve Etiler’de merkezleri bulunan Memorial Hastaneleri SGK ile anlaşmalı. Kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi ve organ nakli dallarında sadece Şişli ve Ataşehir’deki merkezlerde SGK geçerli.

MEDICINE HOSPITAL

Medicine Hospital İstanbul’da Bağcılar ve Pendik olmak üzere iki merkezde hizmet veriyor. KBB ve nöroloji muayene ücreti emekliler için 8 TL, çalışan SGK’lılar için 25 TL. Sosyal güvencesi olmayanlar için bu bölümlerin muayene ücreti 55 TL.

PUANLANDIRMA KRİTERLERİ

Özel hastanelerin ile vakıf üniversite hastanelerinin puanlandırılması çalışmasında beş ana faktör kullanılmış. 1.Hizmet Dilim Endeksi (% 55)

2.Hizmet Kalite Standartları (% 15)

3.Hasta ve Çalışan Güvenliği (% 10)

4.Kapasite (% 10)

5.Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklar (% 10)

İLAVE ÜCRET ALINMAYAN SAĞLIK HİZMETLERİ

• Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri

• Yoğun bakım hizmetleri

• Yanık tedavisi hizmetleri

• Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri)

• Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri

• Organ, doku ve hücre nakilleri

• Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri

• Diyaliz tedavileri

• Kardiyovasküler cerrahi işlemleri

GÖZ SAĞLIĞI MERKEZLERİ

BAYRAMPAŞA GÖZ HASTANESİ

Göz Vakfı’na bağlı olan hastanede standart muayene ücreti 60 TL. Çalışan SGK’lıların 28 TL, emeklilerin ise 16 TL + 12 TL katılım payı ödemesi gerekiyor.

İSTANBUL GÖZ HASTANESİ

Sağlık güvencesi olmayanlar için muayene ücreti 100 TL. Çalışan SGK’lıların 17 TL muayene + 12 TL katılım payı ödemesi gerekiyor.

VENİ VİDİ GÖZ SAĞLIĞI MERKEZİ

Göz muayene ücreti 105 TL. SGK’lı emeklilerin 35 TL, çalışanların ise 47 TL ödemesi gerekiyor. Ayrıca maaşınızdan kesilecek olan 12 TL katılım payı ödemesi bulunuyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özel hastanede doktorların yüzde 80’i SGK’lıya bakacak

Nuray BABACAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan zirveden özel hastanelere, “Doktorlarınızın yüzde 80’i SGK’lı hastaya baksın” kararı çıktı. Bu karara göre, özel hastanedeki bir doktor günde en fazla 60 SGK’lı hastaya bakacak. Doktorların yüzde 20’si mesaiyi ücretli hastaya ayıracak.

ÖZEL hastane yöneticilerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le yaptığı zirveden, anlaşmalı özel hastanelere SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) rahatlaması çıktı. Bundan sonra SGK’lı hastalar, anlaşmalı özel hastanelerdeki her branştaki doktorların tümünden değil, yüzde 80’inden hizmet alabilecek. Özel hastane doktorları, bir saatte en fazla 6 SGK hastasına randevu verecek.

Yüzde 20’si ücretli hastalara

Yapılan zirvede, özel hastanelerin ücret ödeyen hastalarla, özel sağlık sigortalı hastalara daha fazla zaman ayırmasına olanak sağlandı. Tüm branşlardaki tüm doktorlar SGK’lılara bakmayacak. Özel hastaneler, özel hastaları için doktorların yüzde 20’sini ayıracak. Yeni sözleşmeye göre, özel hastaneler SGK’lı hastalar dışındaki diğer hastalara daha fazla hizmet vererek, gelirlerini artıracak.

Günde 6 hasta bakacak

Özel hastane doktorları, bir saatte en fazla 6 hastaya bakacak. Bir hastaya düşen muayene süre ortalama 10 dakika olacak. Uluslararası otoritelerin bir hasta için öngördükleri ortalama 20 dakikalık muayene süresinin gerisinde kalındı. Sözleşmeye göre, özel hastane doktorları, bir günde ortalama 60 hastaya bakacak.

Faturadan takip yapılacak

SGK’lının özel hastaneden aldığı sağlık hizmeti tutarı, SGK’ya fatura edilecek ve hastaya yapılan işlemi gösteren belgenin hastaya verilmesi zorunlu olacak. Böylece hastalardan ilave ücret talep edilmesi ya da kuruma yapmadığı işlemleri fatura etme durumu ortadan kalkacak. 100 TL’nin altındaki tutarlar ise kişi isterse belge olarak verilecek.

web sitesinden zorunlu duyuru

Özel hastanenin SGK’lı hastadan fazla ödeme alması durumunda, uygulanan ceza da kademelendirildi. Hastane, bunu farkedip, vatandaşa geri ödeme yaparsa, uygulanacak cezada indirime gidilecek. Özel hastaneler buna ilişkin tüm bilgilerini web sitesine koyacak. SGK’lı bir hasta, sağlık hizmeti aldığı herhangi bir özel hastanede, hangi branşta, hangi işlemde, kaç lira ilave ücret alınacağını hem SGK, hem de özel hasteninin web sayfasından görebilecek.

SGK’ya aykırı işlemden doktor da sorumlu olacak

“2012 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesine” göre, SGK’ya yönelik usulsüz işlem yaptığı ve bu işlemin doktor hatasından kaynaklandığının ortaya çıktığı durumlarda, doktor da sorumlu olacak. Sorumluğu tespit edilen doktor, 6 ay süreyle SGK’lı hastalara bakamayacak.

Yeni uygulamayla SGK ile özel hastaneler arasında ortak belirlenecek bir tahkim kurulu uyuşmazlıklara bakabilecek. Herhangi bir özel hastaneyle SGK aralarında çıkabilecek bir uyuşmazlıkta kurum müfettişleri ve kurum doktorlarınca verilecek ceza, son işlem olarak uygulanmaktayken artık müfettiş raporları bile olsa özel hastanelere savunma ve itiraz olanağı getirildi.

Ayrıca, özel hastanelerle ilgili oluşabilecek herhangi bir cezai işlemde geçmişte yapılan sözleşmeyle yeni yapılan sözleşme arasında hastanenin lehinde olan hükümler uygulanacak. Örneğin bir hastane, eski sözleşmede bir işlem için 10 bin lira ceza ödemek zorunda ise bu yeni sözleşmede 5 bin lira ise işlem 5 bin lira üzerinden yapılacak. Özel hastanelerin kendilerine uygulanan tüm cezai işlemlerin bir defada ödenmesi yerine isterlerse özel hastanelere cezaları 12 aya kadar taksitle ödeme imkanı getirildi. Taksit tutarı aylık faturasının yüzde 25’inden aşağı olmayacak.

Hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Acile gereksiz giden 5 lira ödeyecek

Resmi kayıtlara göre Türkiye'de acil servislere giden her dört hastadan üçünün durumu acil değil.Bu görüşten yola çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni bir düzenleme yaptı. Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikle acil servislere giden her hasta için ön inceleme yapılacak. Hasta önce 'Triaj'a tabi tutulacak.

Bu sistemde hastalar durumunun ciddiyetine göre yeşil, sarı ve kırmızı olarak değerlendiriliyor. Sarı ve kırmızı hastalar acil müdahale gerektiren hasta kategorisine girerken, yeşil kategorisine giren hastalar acillik kapsamına girmiyor. Bu hastalar için Medula sisteminde 'Yeşil alan muayenesi' butonuyla sisteme giriş yapılacak. Sistem de otomatikman bu hastaları poliklinik hastası olarak değerlendirecek. Bu hastalar aynı normal poliklinik hastaları gibi kamuda 5 lira, özel hastanelerde ise 12 lira katılım payı ödeyecek. Bu paralar eczanelerde tahsil edilecek. Önceki uygulamalarda acile giden her hasta durumu ne olursa olsun acillik kapsamında değerlendiriliyor ve herhangi bir ücret ödemiyordu.

Türkiye'de acillere başvuran hastaların yüzde 75'inin acil olmadığı ifade ediliyor. Doktora karşı şiddet en çok acil servislerde gerçekleşiyor. Bunun da en temel sebebi hastaların acilleri gereksiz meşgul etmesi ve bu ortamlarda oluşan kaos. Birçok insan bu zamana kadar acillerde muayene katılım payı alınmadığı için gün içinde polikliniklere gitmeyerek acil servislere gidiyordu.

Zaman
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Acile başvuran ama 5 madde kapsamına girmeyen hastalıklardan katılım payı alınacak

Sağlık Bakanlığı acil servise başvuran hastaların acile kaydı sonrasında, "1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları, 2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar, 3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar, 4) Müşahede altına alınan vakalar, 5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar," dışında kalan hastalıkların, "Yeşil Alan Muayenesi" uygulaması kapsamında değerlendirilmesi gerektğini belirtti.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı :B.10.0.THG.0.83.00.03- 211.99- 01.01/3931 27.01.2012
Konu: Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması

..............................VALİLİĞİNE

GENELGE
2012/10

21.01.2012 tarih ve 28180 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile acil servislerde yeşil alan uygulaması kapsamında değerlendirilecek sağlık hizmetleri için katılım payı alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda 520.021 Kodu ile tanımlanan "Yeşil Alan Muayenesi" uygulamasında birliğinin sağlanması bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına lüzum görülmüştür.

16.10.2009 tarih ve 27378 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde; "Ayaktan başvuran, genel durumu itibariyle stabil olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalar (Yüksek risk taşımayan ve hafif derecedeki her türlü ağrı, aktif yakınması olmayan düşük riskli hastalık öyküsü, genel durumu ve hayati bulguları stabil olan hastada her türlü basit belirti, basit yaralar-küçük sıyrıklar, dikiş gerektirmeyen basit kesiler, kronik belirtileri olan ve genel durumu iyi olan davranışsal ve psikolojik bozukluklar)" şeklinde tanımlanmıştır.

Bu itibarla, "520.021 Kodu ile tanımlanan; Yeşil alan muayenesi " ibaresinden;
1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,
2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,
3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,
4) Müşahede altına alınan vakalar,
5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar,

dışında kalan, Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'de yeşil renk kodu adı altında tanımlanmış sağlık hizmetlerinin anlaşılması gerekmektedir.

Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayenesi sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 Kodu ile tanımlanan "Yeşil Alan Muayenesi" kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır.

Bilgilerinizi ve uygulamanın anılan Tebliğler ile yukarıda vurgulanan esaslara uygun olarak yürütülmesi gerektiğinin, ilgili tüm resmi ve özel sağlık hizmet sunucularına tebliğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.
Müsteşar
DAĞITIM:
Gereği:
81 İl Valiliğine
(İl Sağlık Müdürlüğü)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Acilde katılım payının sınırları çizildi

Sağlık Bakanlığı, acillere getirilen Yeşil Alan Muayenesi ile gerçekten acil olmayanlardan alınacak 5 lira katılım payı uygulamasının sınırlarını belirledi. Bu kapsamda, travma vakaları, yatış yapılan vakalar, tıbbi müdahale uygulanan vakalar, müşahede altına alınan vakalar ile başka bir sağlık kurumuna sevk edilen ya da sevkli gelen vakalardan katılım payı alınmayacak.Sağlık Uygulama Tebliği'nde 21 Ocak'ta yürürlüğe giren değişiklikle, acil servislerde yeşil alan uygulaması kapsamında değerlendirilecek sağlık hizmetleri için katılım payı alınacağı hükme bağlanmıştı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, bu kararın ardından bir genelge yayınlayarak yeşil alan muayenesinin kapsamını açıkladı. Genelgeye göre, acil servislere başvuran tüm hastalar ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilecek ve buna göre işlem yapılacak. Ancak yapılan muayene sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirtilen hastalar için Yeşil Alan Muayenesi kodlama işlemi yapılacak. Bu kodlama işlemi hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra gerçekleşecek.

Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları, acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar, tıbbi müdahale uygulanan vakalar, müşahede altına alınan vakalar, başka bir sağlık sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar dışında kalan, Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'de yeşil renk kodu adı altında tanımlanmış sağlık hizmetleri yeşil alan muayenesi kapsamına girecek.

Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst