Domuz Gribi Belirtileri Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
2009 yılından buyana tüm dünyayı etkileyen domuz gribi şimdilerde de çok fazla görülmeye başlamıştır. Bundan dolayı bu ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilen grip türü hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Çoğumuzun grip olduğu zaman aceba dediği bir anda olsa aklına getirip ürktüğü bu hastalık bakalım nasıl oluşup nasıl kendini belli ediyormuş.



domuz gribi tedavi.jpg


Domuz gribi nedir?


Domuz gribi daha öncede belirttiğim gibi 2009 yılından beri tüm dünyayı etkisi altına almış bir grip mikrobudur.H1-N1 virüsü ilk olarak Amerika kıtasında görülmüş normal grip virüslerinin bir türevidir.Mutasyona uğramış bir virüs olduğu için çok az sayıda insanın bu virüse karşı bağışıklığı vardır.Domuz gribine yakalanan bir hastanın neredeyse normal bir griple aynı şikayetlerle doktora başvurduğu açıklanmıştır. Belirtilerin normal bir gripmi yoksa domuz gribimi olduğu ancak labaratuvar tetkikleriyle anlaşılabilmektedir. Zira belirtiler normal griple neredeyse aynıdır. Diğer grip türleri gibi havadan insandan insana bulaşabilir. Hapşurma yada öksürmeyle etrafındakilere kolayca bulaşabilir. Ayrıca enfekte olmuş bir kişinin dokunduğu yerlerlede diğer kişilere bulaşabilir.


Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Mevsimsel grip bulgularıyla aynı etkileri ortaya çıkaran domuz gribi bu nedenle labaratuvar tetkikleriyle ortaya çıkartılabilir. Genel olarak belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz.

-Yorgunluk,halsizlik
-Öksürük
-Ateş
-Boğaz ağrısı
-Baş ağrısı
-Ateş
-Eklem ağrıları
-İştahsızlık


Domuz gribi nasıl bulaşır?

Solunum yolu ile yani öksürük hapşurma gibi
Enfekte kişinin dokunduğu yerlerlede bulaşabilir. Bu nedenle öksüren hapşuran hastalıklı kişi eliyle değil dirseğiyle ağzını kapaması doğru olan yoldur.


Domuz gribi nasıl tedavi edilir?

Virüs olduğu için antibiyotik önerilmemektedir. Destek tedavi önceliktir mesela boğaz ağrısı tedavisi geniz akıntısı varsa onun tedavisi yani soğuk algınlığı tedavisi uygulanıp bol sıvı tüketimi sağlanır. Riskli hasta grubunda olanlar için yani akciğer enfeksiyonu geçirmesi yüksek olan, solunum yetmezliği olan ve kalp hastalarında teşhis konulmasıyla birlikte başlanılan bir antiviral uygulanmaktadır. Fakat bu antiviral hastalığı ağır geçirecek olan riskli grupta yer alanlar için uygulanmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst