Dondurma masum mu?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Yaz ayları yaklaşırken, havalar ısınıyor. Hepimizin çok sevdiği dondurma, günlük hayatın içerisindeki "en kolay serinleme aracı" olma özelliğine yeniden kavuşuyor.

dondurma-masum-mu--3213679.Jpeg


Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bu gıdanın özellikle alerjik çocuklar tarafından daha dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirtirken ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.

Alerjik çocukların sağlıklı çocuklara göre daha kolay solunum yolu hastalıklarına yakalanıp, bu rahatsızlığı daha zor atlattıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, sıcak havalarda serinlemek için tüketilen dondurmanın özellikle boğaz enfeksiyonlarına daha çok yatkınlık sağladığının altını çiziyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, üst solunum yolu enfeksiyonu ile mücadelede bağışıklık sistemi hücrelerinin savunma mekanizmasını oluşturduğunu, savunma hücrelerinin ise damar yolu ve kanla boğaza ulaştığını belirtiyor. Tabak, “Damarları büzüştüren soğuk, aynı şekilde boğaza da etki ediyor. Bunun sonucunda boğazda kan damarları büzüşüyor ve savunma hücreleri dokulara daha az ulaşmaya başlıyor. Eğer virüslerin neden olduğu herhangi bir enfeksiyon hali mevcutsa ve üzerine de dondurma yenmişse, bunun üstesinden gelmek vücut için oldukça zor hale geliyor. Çünkü büzüşen damarlar nedeniyle savunma hücreleri o dokularda yeterince bulunamıyor.” açıklamasında bulunuyor.

Dondurma Nasıl Yenmeli?

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr Yonca Tabak, bu mevsimde çocukların dondurmayı ağızda tutarak ve eriterek yemelerinin hastalıkların önüne geçmede en etkili yol olacağını belirtiyor. Yoğun alerji yaşayan ve çok sık hasta olan bir çocuğun okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden dondurma yememesini öneriyor.

Sütlü Değil, Meyveli Dondurmayı Tercih Edin

Alerjik astımı olan çocukların % 80’in de reflü görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak; reflü sorunu yaşayan çocuklarda fark edilmeyen gizli süt hassasiyetinin olabileceğine dikkat çekiyor. Tabak, süt hassasiyetinin gerek alerjik mekanizmalarda gerekse gıda intoleransı mekanizmalarında sorun yaratabileceğini belirterek, bu durumda dondurma tercihinin sütlüden yana değil, meyveliden yana kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak; çok masum bir sütlü yaz tatlısı olarak görülen dondurmanın alerjik çocuklar tarafından bilinçli tüketilmesi gerektiğini belirterek, her alerjik çocuğun kendi içinde özel olduğunu ve kendine özgü beslenmesinin esas alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekliyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Dondurmanın Faydaları

Soğuk yendiğinden dolayı zararlı olarak bilinen dondurma, aslında çok faydalı bir besindir.
Hijyenik koşullara uyum içinde hazırlanmış dondurma yeniyorsa ve yiyen kişinin boğazında yerleşik bir mukozal hastalık yoksa; dondurma boğazda ağrı, ateşlenme vb. sorunlara yol açılması mümkün değildir. Soğuğun hücre düzeninde tahribat yapması için, hücre özsuyunun donarak genleşmesi ve hücre çeperinin yırtılması gerekir. Hücre suyunun donması ise ancak hücreyle temas eden ortamın ısısının sıfırın altında olmasıyla mümkündür. Oysa değil dondurma, ağza bir buz parçası alındığında bile, ısı anında +4º ila +8º C yükselir.

Özellikle kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde dondurmanın besleyici değeri önem kazanmaktadır. Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bulantı ve kusma durumlarında da soğuk, hafif ve kokusuz gıdalar tavsiye edilmektedir. Bu nedenle bulantısı olan gebelerin bir kısmı dondurma ile bulantılarının hafiflediğini belirtmektedir. Ayrıca dondurma içerdiği kalori ile de beslenmesi aksayan anne adayları için oldukça besleyici bir alternatif oluşturmaktadır.

Yurtdışında yaz-kış devamlı tüketilen bir gıda maddesi olan dondurma ülkemizde kışın her nedense unutulmaktadır. Oysa genel sağlığına dikkat eden bir kişinin yaz-kış dondurma yemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Dondurma yemek solunum ve sindirim organları üzerinde olumsuz etki yapmaz. Hijyenik olarak üretilen dondurma, yalanarak ve küçük parçalar halinde yendiği taktirde, solunum ve sindirim organlarını hiçbir şekilde olumsuz etkilemez. Ancak süt ürünlerinin, çabuk bozulan ve yararlılıklarını hızla yitiren gıdalar olduğu unutulmamalıdır. İşte bu yüzden, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve satışa sunulan dondurmalar tüketilmelidir.

Dondurmalarınızı buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde -18° C´de saklayabilirsiniz. Eğer dolabınızda derin dondurucu bölümü yok ve sadece buzluk varsa, ürünlerin birkaç saat içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.

faydalari.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst