Dünya Engellilik Raporu' açıklanacak

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
9-10 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Hilton Convention Center’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle iki toplantı düzenlenecek.

Birinci gün Dünya Engellilik Raporu tanıtımımı yapılacak. Sayın Bakanlarımız Sayın Fatma Şahin, Recep Akdağ, Binali Yıldırım toplantımızın ana konuşmacıları olacaktır.

9-10 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Hilton Convention Center’da düzenlenecek olan toplantıların birinci günü olan 9 Şubat 2012 Perşembe günü Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan “2011 Dünya Engelliler Raporu”nun Türkiye tanıtım toplantısı yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Sayın Maria Cristina Profili ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Sayın Martin Raiser konuşma yapacaklar. Açılış konuşmalarının ardından Toplantı Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü Temsilcilerinin yapacağı “2011 Dünya Engellilik Raporu Sunumu” ile devam edecek. Sunum sonrası 2011 Dünya Engellilik Raporu’nun Türkiye açısından değerlendirilerek Türkiye’de engelliliğin tartışılacağı bir panel düzenlenecektir. Panele Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Kenan Bozgeyik, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Nihat Tosun, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Sayın Habib Soluk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Kadir Topbaş ile Yapi Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yakup Doğan ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Sayın Yusuf Çelebi katılacaklardır.

Toplantının ikinci günü olan 10 Şubat 2012 Cuma günü “Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelliler için Kolaylaştırıcı bir Ortamın Yaratılması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılabilecek Dersler Konferansı” yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Kenan Bozgeyik’in açacağı Konferans Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr. Gazi Alataş, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi ve Dünya Bankası Temsilcisi Aleksandra Posarac’ın moderatörlüklerini üstlendikleri dört bölümden oluşacak. “Engelliler için Kolaylaştırıcı Ortamlar ve Evrensel Erişim”, “Erişilebilir Ulaşım”, “Bilgi ve İletişim Ortamı” ve “Engellilik Ölçümü” temalarının işleneceği Konferans’la, uluslararası deneyimlerden yola çıkarak Türkiye’de engellilik konusunda yürütülmekte olan farkındalık yaratma çabalarına destek sağlanması amaçlanıyor.

İstanbul’da düzenlenecek iki günlük programla Dünya Engellilik Raporu’nun Türkiye açısından değerlendirilmesi ve Türkiye’de engelliliğin dünya perspektifinden yeniden ele alınması sağlanmış olacak. Bu iki toplantıyla ayrıca ülkemizde engellilik konusunda kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının başarıyla yürütmekte oldukları farkındalık yaratma çabalarına temel oluşturulması hedefleniyor.

İki günlük toplantı programı:

“2011 DÜNYA ENGELLİLER RAPORU TANITIM TOPLANTISI”

9 ŞUBAT 2012, İSTANBUL, Hilton Convention Center

-TOPLANTI PROGRAMI-

10:00-10:05 HOŞGELDİNİZ KONUŞMASI

Şirin Payzın

10:05-11:20 AÇILIŞ

Martin Raiser Direktör, Ülke Direktörü, Dünya Bankası

Maria Cristina Profili Türkiye Temsilcisi, Dünya Sağlık Örgütü

Binali Yıldırım Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı

Recep Akdağ Sağlık Bakanı

Fatma Şahin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı



11:50-12:00 'DÜNYA ENGELLİLİK RAPORU' SUNUMU

Aleksandra Posarac 'Dünya Engellilik Raporu' Editörü, Dünya Bankası

Tom Shakespeare Dünya Sağlık Örgütü



11:50-12:00 ÇAY-KAHVE ARASI



12:00-13:00 PANEL

Şirin Payzın Moderatör

PANELİSTLER:

Kenan Bozgeyik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı

Nihat Tosun Sağlık Bakanlığı Müsteşarı

Habib Soluk Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı

Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı

Yakup Doğan Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı

Yusuf Çelebi Türkiye Sakatlar Konfedederasyonu Başkanı



13:00 -13:25 SORU-CEVAP

13:25 -13:30 KAPANIŞ

“ENGELLİLİK ÖLÇÜMÜNÜN İYİLEŞTİRİLMESİ VE ENGELLİLER İÇİN KOLAYLAŞTIRICI BİR ORTAMIN YARATILMASI: ULUSLARARASI DENEYİMLERDEN ÇIKARILABİLECEK DERSLER KONFERANSI”

10 ŞUBAT 2012, İSTANBUL, Hilton Convention Center

-KONFERANS PROGRAMI-

9:00-9:05 Aleksandra Posarac, Dünya Bankası

9:05-9:30 Kenan Bozgeyik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı

9:30-11:00 ENGELLİLER IÇIN KOLAYLAŞTIRICI ORTAMLAR VE EVRENSEL ERIŞIM

Moderatör:

Aylin Çiftçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü

Evrensel Erişim ile ilgili Temel Kavramlar

Phillip Thompson, Sadi, Güney Afrika

Brezilya Örneği

Angela Carneiro da Cunha, Tarihi ve Erişilebilir Şehirler Birliği, Brezilya

Avila Örneği

Maria Orejas-Chantelot, Avrupa Vakfı Merkezi

Soru – Cevap



11:00-11:15 Çay-Kahve Arası



11:15-12:45 ERİŞİLEBİLİR ULAŞIM

Temel Kavramlar ve Bazı Ülkelerden İyi Uygulama Örnekleri

Julie Babinard, Dünya Bankası

Dr Christopher Mitchell, İngiltere



BİLGİ VE İLET İŞİM ORTAMI

Axel Leblois, G3ict, İçerici BİT’ler için Küresel Girişim

Licia Sbattella, Milano Politeknik Okulu, İtalya

Soru – Cevap



12:45-13:30 Öğle Yemeği



13:30- 15:00 ENGELLİLİK ÖLÇÜMÜ

Moderatör:

Aleksandra Posarac, Dünya Bankası

Uluslararası İşlevsellik Sınıflandırması

Nenad Friedrich Ivan Kostanjsek, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

Cem Mete, Dünya Bankası

Soru – Cevap



15:00-15:15 Çay-Kahve Arası



15:15-16:45 Moderatör:

Dr. Gazi Alataş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

Engellilik Ölçümü

Sophie Mitra, Fordham Üniversitesi (Video Konferans yoluyla)

Engellilik İstatistikleri ve Engelliliği Erken Belirleme

Aleksandra Posarac, Dünya Bankası

Mitchell Loeb, Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi (Video Konferans yoluyla)

Ülke Örneği: Ekvador

Ülke Örneği: Portekiz

Soru – Cevap



16:45-17:00 Kapanış
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i engelli

Dünya Engellilik Raporu'na göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine karşılık gelen 1 milyardan fazla insan bir tür engellilik ile yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası Grubu tarafından hazırlanan ''Dünya Engellilik Raporu'', Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de katıldığı bir toplantıda, raporun editör ve yazarları tarafından kamuoyuna tanıtıldı.

Kendisi de engelli olan Dünya Sağlık Örgütü'nden Tom Shakespeare ile Dünya Bankası'ndan Aleksandra Posarac'ın sunduğu rapora göre, 1 milyardan fazla insanın, diğer bir deyişle dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin bir tür engellilik ile yaşadığı tahmin ediliyor.

15 yaş ve üzerinde kişiler arasında engellilik ile yaşamak durumunda olan kişi sayısını, Dünya Sağlık Araştırması 785 milyon olarak belirtirken, Küresel Hastalık Yükü çalışması, bu sayıyı yaklaşık 975 milyon olarak ifade ediyor.

Dünya Sağlık Araştırması bu kişiler arasından 110 milyon kişinin işlevlerini yerine getirme konusunda çok ciddi zorluklar yaşadığını tahmin ediyor. Küresel Sağlık Yükü çalışması, 0-14 yaş arası çocuk engelliliğinin ise, 13 milyonu ''şiddetli engellilik'' olmak üzere 95 milyon seviyesinde olduğunu belirtiyor.

Engelli insanların sayısının giderek artması; nüfusun yaşlanması, diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve akıl hastalığı gibi engellilik ile ilgili kronik sağlık sorunlarının dünya çapında artmasıyla açıklanıyor.

Engelliler hakkında klişe görüşler, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve görme veya işitme engelli insanlar gibi birkaç ''klasik'' grup üzerinde dururken, sağlık sorunları, kişisel etkenler ve çevresel faktörlerin etkileşiminden ortaya çıkan engellilik deneyimleri geniş ölçüde farklılık arz ediyor.

Engelli insanların hepsi eşit derecede dezavantajlı durumda bulunmuyor ve farklı sakatlık kategorilerinde okul kayıt oranları da farklılık gösteriyor.

Dünya Sağlık Araştırması sonuçları da, engelliliğin, düşük gelirli ülkelerde yüksek gelirli ülkelere göre daha yaygın olduğuna ve en yoksul 5'te 1'lik refah diliminde yer alan insanlarda, kadınlarda ve yaşlı insanlarda engelliliğin daha sık görüldüğüne işaret ediyor.

-Engellilerin karşılaştıkları sorunlar-

Engelli insanların yaşamlarının nasıl etkilendiğine bakıldığında, sayısı giderek artan bulgular, engelli insanların genel nüfusa göre daha düşük kalitede sağlık seviyesinde yaşadığını gösteriyor.

Engelli olmayan akranlarına kıyasla engelli çocukların okula başlaması olasılığı daha düşük gerçekleşirken, engelli çocukların okulda bulunma süreleri ve sınıf geçme oranları da düşük seyrediyor.

Ekonomik katılım açısından da, engelli insanların işsiz kalma ihtimali daha yüksek ve engelliler istihdam edildiklerinde dahi genellikle daha az kazanç elde ediyorlar.

-Engelleri aşmak için...-

Dünya Engellilik Raporu'na göre, sağlık hizmetlerindeki engelleri aşmak için, öncelikle mevcut her türlü sağlık hizmetini kapsayıcı hale getirmek ve kamu sağlık hizmetlerini engelli insanlar için erişilebilir kılmak gerekiyor.

Rehabilitasyon konusunun, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerle ilgili bütün yasalara ve engelli insanlar için hazırlanmış özel yasalara dahil edilmesi gerekiyor.

Raporda, kamu binalarında, ulaşımda, enformasyonda ve iletişimde karşılaşılan engellerin ortadan kaldırılmasının, izolasyon ve bağımlılığı azaltarak bireylerin eğitim, istihdam ve sosyal yaşama katılımına olanak tanıyacağı gerçeği de öne çıkarılıyor.

Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst